Eczaneler, hükümetin tasarruf tedbirleri çerçevesinde ilaç alanında başlattığı uygulamalar nedeniyle bugün kepenk kapatacak. Türk Eczacıları Birliği (TEB), "tüm tehditlere ve baskılara rağmen bugün eczanelerin kapanacağını" açıkladı.
TEB Merkez Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, çeşitli kaynaklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TEB arasında anlaşma sağlandığı ve yarın eczanelerin kapatılmayacağı şeklinde çeşitli söylentiler yayıldığı belirtildi.
Açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de "eczacıların stok zararlarının karşılanması konusunda ilaç şirketlerinden söz ve imza aldığı, herhangi bir sorunun kalmadığı" yönünde açıklama yaptığı ifade edilerek, "Her şeyden önce, bakanlık veya başka bir kamu kurumu ile birliğimiz arasında herhangi bir uzlaşma, ya da yapılmış herhangi bir anlaşma söz konusu değildir" denildi.
Anlaşmanın eczacılar görmezden gelinerek ilaç sanayicileri ve bakanlık arasında imzalandığı belirtilerek, "Sayın Bakan'ın yaptığı stok zararlarının karşılanacağı, bunun imza altına alındığı açıklaması, eczacıların sorununun ancak çok küçük bir kısmına çözüm olabilirdi. Ancak stok zararlarını karşılamaya 'söz veren', 'imza atan' o aynı ilaç sanayicileri son beş yıldır konuyla ilgili genelgeler, genel yazılar olmasına rağmen, kamu emirlerine uymamakta direnmektedir. Stok zararlarımız çözülse bile, eczacıların temel talebi, fiyat düşüşlerinden kaynaklı erimenin telafisi olarak kalmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.
"Bu taleplerimiz birlikte ve aynı anda karşılanmadığı takdirde, bugün eczaneler kapanacaktır" denilen açıklamada, eczanelerin kapanıp kapanmayacağını ancak ve ancak Türk Eczacıları Birliği ve Eczacı Odaları'nın ilan edebileceği ifade edildi.
Açıklamada, "Üyelerimizle birlikte aldığımız bu kararı bizlerin dışında, bizleri aşarak ellerindeki medya gücünü kullanıp üyelerimize ulaşarak kimse değiştiremez. Eczacı da bunun bilincindedir. Eczacının gözü ve kulağı sadece meslek örgütündedir. 3 Aralık 2009 günü saat 16.51 itibariyle son durumumuz şudur; tüm tehditlere ve baskılara rağmen 4 Aralıkta eczaneler kapanacaktır. 'Kapatanla sözleşme yapmam' diyenler sözleşme yapacak tek bir eczane bile bulamayacaklardır" denildi.
İEİS'ten açıklama
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ilaç fiyatlarındaki yeni düzenlemeyle oluşacak fiyat düşüşlerinin, eczacıların yanı sıra ecza depoları ile üretici ve ithalatçı firmaları da çok büyük oranda etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
İEİS tarafından ilaç fiyatlarındaki yeni düzenlemeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ilaç fiyatlarının yeniden düzenlenmesi sonrasında, Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında ortaya çıkan bazı görüş farklılıkları çerçevesinde tartışılan konulara sendika olarak açıklık getirme gereği duyulduğu belirtildi.
Son dönemde basında yer alan çeşitli haberlerde, "yeni düzenlemeyle bazı ilaçların fiyatlarında yüzde 80'lere varan düşüşler olacağının" ifade edildiği ve buradan hareketle ilaç fiyatlarının yüksek olduğu sonucunun çıkartıldığı dile getirilen açıklamada, bu haberlere baz olan verilerin Sağlık Bakanlığının yayımladığı fiyat listelerine dayandığı kaydedildi.
Açıklamada, bu listelerde 7 bin 500'den fazla ürünün bilgisinin bulunduğu ve sıklıkla değişiklikler yaşandığı göz önüne alındığında, bazı bilgilerin hatalı yayınlanmasının söz konusu olabildiği ifade edilerek, bu hataların firmaların başvuruları doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından ivedilikle düzeltildiği, buna rağmen basına yansıyan bazı verilerde ciddi hatalar bulunabildiğine işaret edildi.
Yeni düzenleme doğrultusunda, ilaç fiyatlarında en fazla yüzde 34 düşüş olduğu belirtilen açıklamada, birçok ilacın fiyatının yasal olarak alabileceği azami değerin zaten altında bulunduğu için ortalama fiyat düşüşünün yüzde 20-25 civarında olmasının beklendiği bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu düşüşler, global krizin de etkisiyle kamu maliyesinin yaşadığı zorlukları aşmak amacıyla, kamu otoritesinin yapmak zorunda kaldığı radikal düzenlemelerden kaynaklanmaktadır. Fiyat düşüşlerinin, eczacılarımızı olduğu gibi ecza depolarımız ile üretici ve ithalatçı firmalarımızı da çok büyük oranda etkilemesi kaçınılmazdır. Türkiye'de ilaç fiyatları, AB ülkelerinin çok gerisindedir. Söz konusu düzenlemeyle fiyatlar daha da düşürülmüş olacaktır."
Eczacıların uğrayacağı ciro kaybına da değinilen açıklamada, ciro kaybının telafisine yönelik talep edilen "meslek hakkı" ödemelerine sektör olarak itirazlarının olamayacağı, ancak bu hakkın ilaç endüstrisi tarafından karşılanmasının beklenmemesi gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, eczanelerdeki ilaç stoklarına ilişkin ise kararname doğrultusunda fiyat değişikliklerinin, gerek artış gerek düşüşlerde, 45 gün sonra yansıtılacağı, böylece eczacı, depocu ve firmalara gerekli hazırlıkları yapmaları için süre tanınmış olacağının altı çizildi.
Yeni düzenlemenin 18 Eylül 2009 tarihinde yayımlandığı, yeni fiyatların ise bugün yürürlüğe gireceği dile getirilen açıklamada "Bu hükümle, eczacılarımıza stoklarını eritebilmeleri için 76 gün gibi bir süre tanınmıştır. Buna rağmen, 4 Aralık'ta eczacılarımızın raflarında kalan stokların fiyat farkını ilaç firmaları karşılayacaklarını bildirmiştir" denildi.