TÜRK Hava Yolları Teknik A.Ş. Başkent’e bakım hangarı açarak dünya havacılık bakım onarım pastasına gözünü dikti.
THY Teknik A.Ş Esenboğa Hangarı düzenlenen törenle açıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, buradaki konuşmasına, Esenboğa Havalimanı’nda son beş yılda yaşanan
önemli gelişmelere değinerek, "Başkent’in hava meydanı, 2004’te bir köy meydanından farksızdı" sözleriyle başladı.
Kısa sürede para kazandık
Havalimanlarını Yap-İşlet-Devret (YİD) ile yaptırdıklarını ifade eden Yıldırım, bu yöntemle hem hiç masraf yapmadıklarını hem de kısa sürede para kazandıklarını anlattı.
Türkiye sivil havacılığını altı yılda dünyanın sayılı ülkelerinin arasına soktuklarını belirten Yıldırım, eskiden sadece uzmanların konuşabildiği bu sektörün, artık medyanın gündemini dolduran ve medyayı ayakta tutan bir sektöre dönüştüğünü kaydetti. Türk sivil havacılığında yolcu sayısının son dönemde dört kat arttığını dile getiren Yıldırım, uçak sayısının da yüzde yüz arttığını ve Türk halkının uçmaya başladığını kaydetti.
İlk heef 10 milyon TL ciro
THY Teknik A.Ş. Esenboğa Hangarı’nın istihdama katkı sağlayacağını, ilk yılında 10 milyon TL ciro hedeflediğini anlatan Yıldırım, hangar için yapılan 10 milyon TL’lik masrafın ilk yılda karşılanacağını anlattı.
Dünya sivil havacılık sektörünün bakım onarım bütçesinin 45 milyar dolar olduğunu kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu 45 milyar dolardan Türkiye ne kadar para alıyor dersiniz? Biz, 2003’te 230 milyon dolar olan payımızı, 2008’de 528 milyon dolara çıkarmışız. Bu ciddi bir artış. Ama dünya pastasındaki değerine bakalım, Türk havacılığının yerine bakalım. Havacılıkta
Avrupa’da 5. sıraya yükselmişiz, dünyada ilk 15 içerisine girmişiz ama aldığımız pay öyle değil. 230’dan 528’e çıkmak bir şey ama büyük resme baktığınızda gideceğimiz daha çok yol olduğunu görüyoruz. Havacılıkta hizmetlerimizi ve gelirlerimizi çeşitlendirmemiz lazım."
THY küresel marka olma yolunda ilerliyor
THY’nin yeni hangarının başlangıç olduğunu belirten Yıldırım, "Teknik alanda da Türk Hava Yolları bir küresel marka olmaya adım adım gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Hedef 250 milyon kişi
ULAŞTIRMA Bakanı Yıldırım, havacılıktaki gelişmeler nedeniyle trafik sıkışıklığı yaşandığını belirterek, yıl bazında Türkiye’nin tehir ortalamasında en iyi ülkelerin başında geldiğini kaydetti.
2023’te 250 milyon Türk vatandaşını uçurmayı hedeflediklerini bildiren Yıldırım, Türkiye’de bu hedef için alt yapı imkanı sunan pek çok havalimanı bulunduğunu söyledi.
Yıldırım, Türkiye’nin sivil havacılık alanında yetki hakkı elde ettiğini, "havacılıkta nesne olmaktan çıkıp özne haline geldiğini" ifade etti.
Üs haline geleceğiz
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ise
THY’nin özellikle son beş yıl içerisinde
büyük bir gelişme gösterdiğini söyledi.
THY’nin gelişerek büyüdüğüne dikkati çeken Karlıtekin,
THY’nin Ankaraya büyük önem verdiğini söyledi.
Kısa süre sonra
THY’nin
Ankara’dan yurt dışındaki bir çok noktaya direkt uçak seferi başlatacağını kaydeden Karlıtekin,
Ankara’nın önemli bir üs olacağına dikkati çekti. Karlıtekin,
Ankara’da açılan hangarla nitelikli iş gücünü artırmayı da hedeflediklerini söyledi.