ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, bankaların, gelirlerinin büyük bölümünü artık tüketicilerden sağladıkları faiz gelirlerinin oluşturmaya başladığı ileri sürülerek, “Bankaların 2010 yılında kredilerden kazandıkları 47,5 milyar liralık faizin 19,8 milyar lirasını tüketicilerden aldıkları faizler oluşturdu” denildi.
Kesintiler çok yüksek
Aralık 2010 sonu itibariyle 525,9 milyar liraya kadar yükselen bankacılık sektörünün kullandırdığı kredilerin 172,7 milyar liralık kısmının, tüketici kredileri ile kredi kartı borç bakiyelerinden meydana geldiği belirtilerek, kredi stokunun 228,2 milyar liralık kısmının kurumsal, 124,9 milyar liralık kısmının ise KOBİ’lere kullandırılan krediler olduğu ifad edildi.
Açıklamada, buna göre bankacılık sektörünün kullandırdığı her 100 liralık kredinin 33 liralık kısmını tüketiciler, geri kalan 67 liralık kısmını ise diğer kesimlerin aldığına işaret edildi.
Maliyetler çok yüksek
ATO Başkanı Sinan Aygün, bankların yıllardır yüksek faiz, komisyon ve ücretlerle tüketicilere çok yüksek maliyetlerle kredi kullandırdığını belirtti.
Vatandaşların artık, gelirlerinin büyük bölümünü, kullandıkları kredilerin faiz ödemelerine ayırdıklarını belirten Aygün, bir dönem geliri harcamalarına yetmediği için borçlanan vatandaşların, artık borç faizini ödemek ve borçlarını çevirmek için de borçlanır hale geldiğini ifade etti. Aygün, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Borcu borçla ödemenin adı borç sarmalıdır. Vatandaş bu sarmalın içine girmiştir. Bu durumun sorumlusu da vatandaş değil bence bankalardır. Çünkü bankalar, ne kredi kartı verirken ne de tüketici kredisi kullandırırken vatandaşın gelirini dikkate aldı. Geliri borcunu ödemeye yetmeyen vatandaş da borcu borçla çevirmeye başladı.”