Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etderek, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve ASO üyeleriyle görüştü. Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerine ilişkin sıkıntıları dile getiren Özdebir, bu merkezlerin sadece üniversitelere hizmet ettiğini, sanayiye kapalı olduğunu söyledi.
REKTÖRLER DESTEK VERECEK
Bu sorunun çözümü için adım attıklarını belirten Özdebir, “Kapıları kilitli bu merkezlerin anahtarı hocalarda. Ankara’da üniversitelerde birçok kapalı laboratuvar var. Bunlar milyon dolarlık laboratuvarlar. Son dönemde proje geliştirdik. Rektörlerimizden destek istedik, hepsi katılmak istedi. Birer kişi görevlendirdiler. Hocalarımız çalışacaklar. Yurtdışından da konuşuyoruz. Diğer sivil toplum örgütlerinden de fon oluşturmak suretiyle üretilen teknolojilerin sanayiye dönüştürülmesi için’’ diye konuştu.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ VURGUSU
Bakan Yılmaz da Ar-Ge merkezlerinin kapılarındaki kilitleri kıracaklarını ifade ederek, bu merkezlere yönelik bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Merkezlerle ilgili TÜBİTAK ile uzun süredir çalışıyoruz. Son aşamalara geldik. 24 saat açık kalmaları ve özellikle özel sektörle ortak bir şekilde bu altyapıların kullanımı konusunda yeni bir yönetişim modeli geliştirmiş durumdayız. İnşallah yakın bir gelecekte belli adımları atılacak bu işin, belli mevzuatı da yapılacak. Burada temel vurgumuz üniversite-sanayi. Bu altyapıları sadece akademik amaçla oluşturmadık. Türkiye’nin dört bir yanında araştırma laboratuvarları kuruyoruz. Ulusal araştırma merkezleri var. Bunları özel sektörle kullanmak gerekiyor. Bu modeli olgunlaştırmış durumdayız.’’
SOSYAL GÖSTERGELERDE ANKARA BİRİNCİ SIRADA
Bakan Yılmaz, Başkent’in 2002 yılında 1,5 milyar dolar olan ihracatının, 6 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakan Yılmaz, Ankara’nın sosyal göstergelerinin de çok iyi olduğunu vurgulayarak, sosyal ve ekonomik gelişmişliklere bakıldığında İstanbul’un birinci, Ankara’nın ikinci sırada olduğunu, sadece sosyal göstergelere bakıldığında da Ankara’nın birinci sırada yer aldığını bildirdi.
HEDEF SAĞLIK TURİZMİ
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Ankara’nın orta üstü ve yüksek teknolojide açık ara diğer illerden önde olduğuna vurgu yaparak, ihraç fiyatlarına bakıldığında Türkiye’nin ortalamasının 1,6 dolar civarında olduğunu, en değerli üretimin yapıldığı yerin 123 bin 500 dolar ile Ankara olduğunu söyledi. Özdebir, Ankara’nın sanayinin başkenti olma yolunda önemli bir mesafe aldığını belirterek, yeni yapılacak hastanelerle sağlık turizminde de önde gelen şehir olacağını kaydetti.