NATO'ya bağlı Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi tarafından düzenlenen `Küresel Terörizm ve Uluslar arası İş Birliği Sempozyumu-3'de konuşmacı olarak katılan dünyanın sayılı terör uzmanlarından Harvard Üniversitesi'nde görevli Prof.Dr. Graham Allison, herhangi bir nükleer saldırı halinde dünyanın herhangi bir yerinde yüzbinlerce insanın hayatını kaybedebileceğine söyledi. Prof.Dr Allison, olası nükleer saldırı örneklerine New York'un yanısıra Londra, Moskova ve Ankara'yı da ekledi. Allison, konukların sandalyelerine, Ankara'ya olası bir nükleer saldırı halinde etkilenecek bölgeleri içeren bir harita da bastırdı.
`Nükleer Terörizm' başlıklı konuşma yapan Allison, bu konuda yazdığı kitabından da alıntılar yaparak bugün devletler için en büyük tehdidin terör örgütlerinden gelebilecek nükleer saldırı olduğunu, nükleer terörizmin, ABD'nin karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik konusu olduğunu söyledi. George Bush döneminde ABD yönetimine ulusal güvenlik danışmanı olarak hizmet verdiğini hatırlatan Allison, bu dönemde New York'a nükleer saldırıda bulunacağına ilişkin istihbarat bilgisi geldiğini belirterek, "Bu saldırıda 500 bin insan 2 dakika içinde hayatını kaybederdi. Uzmanlar, kente giderek radyasyon taraması yaptı. Bush, Waşington'da aynı şeyin olabilmesi ihtimaline karşı Cheney'den başkentten ayrılmasını istedi" dedi. Prof.Dr. Allison, konukların sandalyelerine, Ankara'ya olası nükleer saldırı halinde etkilenecek bölgeleri içeren bir harita da bastırarak koydurdu. Prof.Dr. Graham Allison, "Nükleer bomba nerede patlatılırsa patlatılsın 100 binin üzerinde insan öldürür. Bu ülkenin ekonomisini, yaşam biçimini sarsar, değiştirir" dedi.
Nükleer saldırının sadece o ülkeyi değil, dünya ekonomisini de altüst edebileceğine ve bundan herkesin etkileneceğini anlatan Prof.Dr. Graham Allison, şöyle devam etti:
"Biz böyle devam edersek, 5 yıl içinde teröristler başarılı olacak. 2014 yılı sonuna kadar nükleer terör eyleminin büyük bir kentte olma ihtimali yüzde 51."
Allison, nükleer saldırıyı kimlerin yapacağına ilişkin soruya "Usame Bin Ladin ve El-Kaide terör örgütü" yanıtını verdi.
NATO KOMUTANI: AMACIMIZ YURTTA SULH, CİHANDA SULH
Sempozyumun diğer onur konuğu NATO Yüksek Müttefik Dönüşüm Komutanı (SACT) Orgeneral Stephane Abrial de, terörle mücadelede işbirliğinin öneminini anlattı. Abrial, Orgeneral İlker Başbuğ'un terörle mücadelede istihbaratın önemine ilişkin değerlendirmelere benzer değerlendirmeler yaparken, sözlerini, "Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, yurtta sulh, cihanda sulh bizim temel amacımızdır" diyerek tamamladı.
HURŞİT TOLON DA İZLEDİ
Bu arada sempozyumu izleyen Ergenekon davası sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon, hasta olduğu için değil hukukun gereği olarak dışarıda olduğunu söyledi. Sempozyuma verilen öğle yemeği arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile ayaküstü kısa bir sohbet gerçekleştiren Tolon, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Ergenekon davasındaki suçlamalarla ilgili konuşmak istemeyen Tolon, "Dışarıda olmamın nedeni sağlık sorunları değil. Medyada tahliye sebebim yanlış gösteriliyor. Ben hukukun sonucu olarak ben dışarıdayım" demekle yetindi.