BAŞKENTLİLERE 75 yıldır hizmet veren, dededen toruna üç neslin işlettiği Akman Boza ve Pasta Salonu, Ulus’taki dükkanını kapatma kararı aldı. Ankara’nın eski tarihini günümüze taşıyan, aralarında Celal Bayar, Deniz Baykal, Nazlı Eray gibi ünlü isimlerin de bulunduğu pek çok tanınmış simanın müdavimi olduğu, bozasıyla geçmişten bugüne büyük beğeni toplayan Akman, 30 Nisan’da Ulus’a veda ediyor. Akman, önümüzdeki aylardan itibaren imalatına İstanbul Yolu’ndaki yeni yerinde devam edecek.
Ulus’un potansiyelinin sürekli eridiğini belirten Akman Boza ve Pasta Salonu’nun sahibi Alper Akman, “Ulus’taki dükkanı dedem açtı. Babam bütün ömrünü orada geçirdi, ben çocukluğumu orada yaşadım. Bütün ailemiz için bu kadar önemli bir yeri taşıyoruz. Üzülüyoruz ama bu ticaret ve her şey mümkün. Ulus’un bundan 20 yıl önceki fiziki şartları ve iş koşulları devam ediyor olsa, hiçbir endişemiz ve gelecekle ilgili plan yapma zorunluluğumuz kalmazdı” diye konuştu.
Doğru gitmeyen bir şeyler var
Kamu kurumlarının ve banka genel müdürlüklerinin İstanbul’a gitmeye başlamasıyla 2-3 bin kişilik bir potansiyelin bölgeden çekileceğini belirten Akman, şunları söyledi:
“İçinde bulunduğumuz iş hanında pek çok ofis, dükkan ve çarşı var. Buraların büyük bir kısmı boş. Ulus’ta doğru gitmeyen bir şeyler var. 51 yıldır Ulus’tayız ve bölgenin bütün gidişatını gördük. Ulus cazip bir konumda olsa ofislerin dolup taşıyor olması gerekirdi. Ulus’un potansiyelinde çok ciddi bir azalma var ama 2013’ün sonunda kurumların taşınmasıyla bu sorun iyice artacak. 2014’te Ulus’un halinin nasıl olacağını çok merak ediyorum.
Akman’ın sadece bizim için değil, birçok Ankaralı için ifade ettiği önemli duygular var. Eşiyle orada tanışıp, ilk buluşmalarını orada gerçekleştirip, evlenmeye orada karar veren bir çok Ankaralı var. İstanbul Yolu’na taşındığımızda belki Ulus’taki nostaljik hava gitmiş olacak ama en azından biz hizmete devam edeceğiz.
Şehrin meydanı ve rengi yok
İstanbul Yolu’ndaki yeni yerimizde imalatın yanı sıra bir satış alanımız da olacak. Daha sonra nerede olacağımızla ilgili planlamalarımız da sürüyor. Ulus kapanıyor ama Kızılay şubemiz ve boza üretimimiz devam edecek.
Ankara yeni bir şehir ve merkezleri hala kayıyor. İstanbul’da merkezler bellidir ve hiçbir zaman değişmez. Ankara yeni yapılanan, alanı geniş bir şehir olduğu için araya çok fazla alışveriş merkezi sıkıştırmak da mümkün oldu. AVM’ler şehirdeki sokak hayatını bitirdi. Ankara’da meydan, park ve trafiğe kapalı alan eksikliği var. Şehrin rengi yok.
Merkez Bankası, Ziraat Bankası Ankara’dan gidebiliyorsa, bu duruma sadece politik açıdan bakmamalıyız. Demek ki bu şehirde bir sıkıntı var. Ankara’nın değerlerine sahip çıkmanın, Ankaralılığın ne demek olduğunu bilmemiz gerekiyor. Örneğin Akün Sineması’nın kapanmasında hepimizin suçu var.”
Celal Bayar’dan Deniz Baykal’a
ZİNCİRLİ Cami karşısında yer alan Anafartalar Çarşısı’nda açtıkları ilk dükkanla Ankaralılarla buluşan Akman, ardından aynı sokaktaki daha büyük bir dükkana, sonrasında ise o dönem Şehir Çarşısı olarak bilinen 100. Yıl Çarşısı’na taşındı. 1960’da Ulus’taki bugünkü yerinde hizmet vermeye başladı. Kızılay’daki şube ise 1987 yılında Başkentlilerle buluştu.
Deniz Baykal’ın pazar sabahları Başkent’e veda etmeye hazırlanan Ulus’taki şubeye geldiğini ve bozayı çok sevdiğini söyleyen Akman, “Babam Celal Bayar’ın bozayı çok sevdiğini, Akman’a sık sık geldiğini ve arabasına servis yaptıklarını anlatır. Çok fazla sanatçı müdavimimiz var. Nazlı Eray, Kızılay’daki dükkanımıza sıklıkla gelir.
Aileden gelme bir alışkanlıkla çok fazla değişiklik yapmıyoruz. Klasik geldik klasik devam ediyoruz. Bu anlamda eleştiriler de alıyoruz ama birilerinin de klasik olanı yapması gerektiğini düşünüyoruz. Her şey yenilik ve değişiklik demek değil” dedi.