Araçların 300 bini kayıt altına alındı. Ancak geriye kalan 130 bin aracın akıbeti henüz bilinmiyor. Mevcut durum hakkında herhangi bilgiye sahip olunmayan araçlar, Başkent’in cadde ve sokaklarında patlamaya hazır birer bomba olarak geziyor.
SON yıllarda ardı ardına gelen akaryakıt zammı, vatandaşların LPG’ye olan talebini artırmaya devam ediyor. Başkent Ankara’da 2009 yılı sonunda 368 bin 100 olan LPG’li araç sayısı, 2011 yılı Haziran ayı itibariyle 430 binlere ulaştı. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Başkanı Müfit Gülgeç, Başkent caddelerinde gezen 300 bin LPG’li aracın sızdırmazlık raporlarını alarak kayıt altına girdiğini söyledi. Geriye kalan 130 bin civarındaki LPG’li aracın akıbeti hakkında henüz bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Gülgeç, şöyle devam etti:
Denetimliyse LGP güvenli
“Yakıt fiyatları bu şekilde seyrettiği sürece LPG’li araç sayısı artmaya devam edecektir. Biz MMO olarak bu araçların bakımlarını sürdürmeye devam ediyoruz. Tüm kontrol ve denetimleri yapılmış LPG’li araçlar benzinli araçlara nazaran 10 kat daha güvenli. Ancak Ankara’da denetimi yapılmamış 130 bin civarında LPG’li araç bulunuyor ve bu araçların durumları hakkında bilgi sahibi olmadığımız için nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu kestirmekte güçlük çekiyoruz.”
Üç noktada kontrol
Başkent’te Gölbaşı, Ostim ve İvedik olmak üzere üç noktada oda bünyesine bağlı “muayene merkezleri” kurduklarını anlatan MMO Ankara Şube Başkanı Gülgeç, 2011 yılı Haziran ayı itibariyle bu üç noktada 70 bin 945 aracın muayene edildiğini kaydetti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 448 otobüsün muayeneden geçtiğini belirten Gülgeç, “Ankara’da 8 bin ticari taksi, bin 500 civarında doğalgaz ile çalışan otobüs, heryıl düzenli olarak yerinde inceleniyor. Otobüslerin yüzde 16’sında gaz kaçağı olduğu tespit edildi ve eksikler giderildi şimdi hepsi güvenli” dedi.
Burunlarına güveniyorlar
LPG ile çalışan araçların, olası bir tehlikeye sebebiyet vermemesi için en az iki yılda bir defa muayene edilmesi gerektiğine dikkat çeken MMO Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca ise LPG’li araçlarla ilgili Başkent’te yaşanan en büyük sıkıntıyı şöyle anlattı:
“Özellikle taşra bölgelerinde eski LPG’li araçlar kullanıldığı için tank ömrünü doldurmuş ve sızdırmazlık raporu bulunmayan araç sayısı çok fazla. Gaz kaçağı gözle görülebilecek yada koklayarak anlaşılabilecek bir durum değil. Eksikleri bulunan araçlar heran büyük bir tehlikeye neden olabilir. Fakat insanlar burunlarına daha fazla güveniyor.”
‘Merdivenaltı’na dikkat
BENZİN ile çalışan araçlara daha sonradan LPG sisteminin takıldığını ve bu sistemi takan dönüşümcü firmaların olası patlamalarda büyük bir rol oynadığının altını çizen Karaca, “Merdivenaltı diye tabir edilen LPG dönüşümcüleri en büyük tehlike. Vatandaşlarımız MMO ve TSE tarafından yetki verilen güvenli firmalarda bu işlemi yaptırsınlar” dedi. Başkent’te 120 civarında yetkili firma, 150’ye yakın “merdivenaltı” lakaplı korsan firma bulunduğunu ifade eden Karaca, olası tehlikenin ne denli büyük olduğuna dikkat çekti.
Tank ömrü 10 yıl
LPG ile çalışan araçlarda en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında “tank” geliyor. Türkiye’nin LPG ile çalışan araçlarla tanışmasından buyana 10 yılı aşkın bir zaman geçtiğine dikkat çeken MMO Ankara Şube Başkanı Müfit Gülgeç, “LPG’li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. Ömrü dolan tankların değiştirilmemesi durumunda patlama riski artmaktadır. Bu nedenle tank denetimleri sıklaştırılmalı ve insanlarımız bu konuya hassasiyet göstermelidir” şeklinde konuştu.