Başta AK Parti'nin vekil çıkaramadığı 3 il olmak üzere birçok kentte yapılan anketlerde AK Parti'ye neden oy vermedikleri ya da neden oy verdikleri sorularının yanıtı aranıyor
SEÇİMİN ardından muhalefet 'parti içi' sorunlarıyla uğraşırken, oy oranı yüzde 50'ye dayanan iktidar partisi, 'İki kişiden biri neden bize oy vermedi?' sorusunun yanıtına odaklandı.
SEÇİM zaferinin ardından Türkiye'ye ve teşkilatına teşekkür eden Başbakan Tayyip Erdoğan, bir yandan da AK Parti'ye oy vermeyen yüzde 50'lik kesimin tavrını öğrenmek için kurmaylarına talimat verdi. Başta AK Parti'nin birinci çıkamadığı iller olmak üzere, seçmene yönelik anket çalışması başlatıldı. AK Parti, çıkacak sonuçlardan hareketle, bazı illere yönelik özel strateji uygulayacak.
'TERCİHİNİZ NEDEN AK PARTİ?
Kamuoyu araştırmasında, seçmenin AK Parti'yi seçme nedenlerinin yanı sıra, iki kişiden birinin neden muhalefete yöneldiğinin yanıtı aranacak. 'Oyunuzu neden AK Parti'ye verdiniz veya vermediniz?' diye sorulacak olan anket, Türkiye genelindeki durumla birlikte, başarının sınırlı kaldığı bölgelerdeki tabloyu ortaya koyacak.
AK Parti, 81 ilden 66'sında birinci olurken, 15 ilde muhalefete geçilmişti. 16 'büyükşehir'den de İzmir'de CHP'nin, Diyarbakır'da BDP destekli bağımsızların gerisinde kalan iktidar partisi, Türkiye genelinde sadece Tunceli, Hakkari ve Iğdır'dan milletvekili çıkaramamıştı.
Kamuoyu araştırmasından elde edilecek sonuçlar, başta bu iller olmak üzere, oy oranının diğer yerlere göre daha az olduğu illere yönelik çalışmalara yön verecek. Başarısızlığın gerekçesi teşkilat çalışması olursa, daha önceki dönemlerde olduğu gibi görev devri yaşanacak.
SONUCA GÖRE NOKTA ATIŞI
2009 yerel seçimleri ve 2010'daki referandum öncesi ve sonrasında da AK Parti kamuoyu araştırmalarıyla çalışmalarına yön vermişti. Özellikle sahillerin 'endişe ve korku', Güneydoğu'nun da 'baskı ve etnik kimlik' hassasiyetleri nedeniyle olumlu oy vermediği belirlenmiş, Başbakan Erdoğan da, 12 Haziran öncesi çeşitli formülleri devreye sokmuştu. Bu kapsamda birçok bakanın ili değişti ve 'abi' formülü devreye sokuldu. Güneydoğu'da 'aşiret' adaylarından vazgeçildi. Gezi programı ve söylem de araştırmalardan çıkan sonuçlara göre özel olarak hazırlandı.
REFERANDUM VE DİĞER SEÇİMLERE HAZIRLIK
YENİ kamuoyu araştırmaları, önümüzdeki sandık sınavlarına da yön verecek. Yeni Anayasa ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi görünüyor. Halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanlığı için Başbakan Erdoğan'ın ismi yoğun olarak gündemde. 'Başkanlık' sistemine geçiş öngörülürse, bunun için de referandumun gündeme gelme ihtimali bulunuyor. Yerel seçimler ise 2014 Martında yapılacak. Bu çalışmalarla AK Parti, CHP'nin yeniden kurultay tartışmalarına odaklandığı, MHP'nin yönetimini şekillendirdiği bir süreçte erken yol almanın da hesaplarını yapıyor.