DEVLET SIRRINI BİLEN HAKİM
ANKARA - Seferberlik Tetkik Kurulu'nda günün ilk saatlerinde sona eren aramaya yeniden başlandı.
Terör ve organize suçlara ilişkin soruşturmalara bakmakla görevli Cumhuriyet Savcısı, beraberindeki Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın bulunduğu Kirazlıdere mevkindeki askeri bölgeye geldi. Savcı ve polisleri taşıyan araçlar, saat 11.40'da bölgeye giriş yaptı.
KOZMİK ODADA ARAMA
İLK ARAMA CUMA AKŞAMI YAPILMIŞTI
Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki Cuma akşamı yapılan ilk arama yaklaşık 12 saat sürmüştü. Bu aramada savcıların girmek istediği arşiv bölümüne aramada hazır bulunan askeri savcılar "Kozmik" (çok gizli devlet sırrı) bilgileri bulunduğu için sivil savcılara izin verilmemişti.
Bu gelişme üzerine arama kararını veren hakimin geldiği bölümde yapılmak istenen aramaya bu kez de askeri savcılık verilen arama kararının bu birimi kapsamadığını belirterek itiraz edince arama kararını veren hakim burayı mühürleterek birimden ayrılmıştı.
Dün akşam saatlerinde bu kez de TCK 125. maddeye göre arama kararı verilmesi üzerine hakim Kadir Sayan tarafından kozmik odaya girilerek incelemeye başlandı. Yaklaşık 27.5 saat süren inceleme sonunda hakim ve savcılar binadan ayrıldı.
Kozmik bilgilerin bulunduğu gerekçesiyle izin verilmeyen birindeki yapılan inceleme ise yaklaşık 28 saat sürdü. Başlatılan çalışmalarda bilgiler devlet sırrı olduğu gerekçesiyle fotokopi verilmiyor. Savcılar tarafından da incelenemeyen yazışma ve görev raporları ancak yetkili hakim olan Kadir Sayan tarafından okunmasına izin veriliyor.
İNCELEME DAHA DA UZUN SÜREBİLİR
Bugün 3.kez yapılan aramanın daha da sürebileceğini ifade eden yetkililer, bunun nedeninin "kozmik odadaki bilgilerin tümünün çok gizli olması ve dışarıya çıkarılmasının devlet suçu kapsamına girmesinden" kaynaklandığını ifade ettiler.
ARAMALAR, ŞİMDİYE KADAR 38 SAAT SÜRDÜ
Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda Cuma akşamı yapılan ilk arama 10 saat sürmüş, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı, 8 personelin gözaltına alındığını açıklamıştı. İkinci günkü arama ise yaklaşık 28 saat sürmüştü.İlk aramanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan programında olmamasına rağmen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmüş, sürpriz görüşmeye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner da katılmıştı.
ARAMALAR NEDEN UZUN SÜRÜYOR ?
Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Komutanlığı’nda süren aramaların uzun sürmesinin nedeni belirlendi. Bugün 3.kez yapılan aramanın daha da sürebileceğini ifade eden yetkililer, bunun nedeninin "kozmik odadaki bilgilerin tümünün çok gizli olması ve dışarıya çıkarılmasının devlet suçu kapsamına girmesinden" kaynaklandığını ifade ettiler.
Konuyla ilgili ANKA’ya bilgi veren askeri yetkililer ise, komutanlığın "Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için en yürütülen en gizli çalışmaların merkezi olduğunun" altını çizerken, "burada bulanan bilgilerin soruşturma da olsa hakim tarafından bile kopyalanamaz, alınamaz ve çıkarılamaz" olmasına dikkat çekiyorlar.
Aralarında Bölge Başkanı Albay Yusuf A., Albay Erkan Y.B ve Binbaşı İbrahim G.’ninde bulunduğu 8 askerin gözaltında tutulduğu soruşturmada ise ne arandığını sadece soruşturma savcısı biliyor. Kapılarında girip çıkanların gramlık kilo farkını bile hisseden, yüz tarama sistemine sahip, şifreli kapılara sahip ve 24 saat izlenen özel güvenlik sistemine sahip dairedeki tüm bilgiler ise devlet sırrı kapsamında tutuluyor.
Aramaların günlerce sürebileceğine dikkat çeken askeri yetkililer, konuyla ilgili soruşturmanın bilgilerin sızmasının bile suç kapsamında olduğuna vurgu yaparak, "Yapılacak haberlerde bile dikkat edilmesi gerekiyor. Devlet sırrı kapsamındaki bilgilerin afişe edilmesine izin verilmemesi gerekiyor" dediler.
HANGİ SIRLAR SAKLANIYOR?
Özel Harp Dairesi’ne bağlı “Seferberlik Bölge Başkanlığı” nda savcıların yaptığı arama, Ankara Kirazlıdere Mevkii’ndeki bu birimin görev alanı ve yapılanmasına çevirdi.Bu birim direk Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı çalışıyor ve personel ihtiyacını Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan sağlıyor. Bu birimin ana görevi, iç ve dış askeri istihbarat toplamak, raporlaştırmak ve harekat planları oluşturmak.
“Kozmik odaya” girme yetkisi en fazla altı subayda bulunuyor. Bu subaylar da belirli zaman aralıkları ile değiştirilen şifreler ile girebiliyor.Bilgiler şifreli kripto cihaza Odada devletin güvenliğini ilgilendiren şu istihbaratlar bulunuyor:
* Olası bir savaş durumunda, devletin zirvesinde yer alan kişilerin; hangi askerler tarafından, hangi yöntemlerle nereye saklanacağına ilişkin plan.
* Bu devlet adamlarını saklanacağı yere götürecek ve refakat edecek askeri personelin isimleri
* Türkiye Cumhuriyeti’nin olası bir savaş durumunda kullanacağı ve ülkenin belirli yerlerinde bulunan gizli cephaneliklerin olduğu noktalar; Türkiye’nin belli illerinde olası bir savaş durumunda uçakların inebilmesi için genişletilen yolların yerleri.
* İran, Irak, Kıbrıs, Yunanistan gibi ülkelerden Türkiye’nin askeri güvenliğine ilişkin elde edilen bilgi ve fotoğraflar.
* Irak’ın Kuzeyinde PKK yapılanmasına ilişkin ve bilgi ve belgeler.
Bu bilgiler bilgisayarda değil, “kripto cihazında” saklanıyor. Şifreli olan bilgiler, belirli zaman aralıklarına göre değiştiriliyor. Odada, kripto cihazlarının yanı sıra yine evrak üzerinde, iç ve dış güvenlik tehditine karşı alınacak tedbirler şifreli olarak yer alıyor.
YAYIN YASAĞI TALEBİ REDDEDİLDİ
Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığındaki aramaya ilişkin olarak ''devlet sırrı'' kapsamındaki bilgilerle ilgili önleme ve yayın yasağı getirilmesi talebi reddedildi. Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Komutanı, Ankara Bölge Başkanlığı'nda arama yapılan iki odada, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 125. maddesinde belirtilen ''devlet sırrı'' kapsamında bilgilerin bulunduğunu belirterek, buna ilişkin ''önleme ve yayın yasağı'' talebinde bulundu.
Komutanlığın taleplerini değerlendiren, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliğine, söz konusu talepleri içeren dilekçesini sundu. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramaya ilişkin olarak, buradaki ''devlet sırrı'' kapsamındaki bilgilerle ilgili önleme ve yayın yasağı talebini reddetti.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısının, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nin ret kararına itirazda bulunacağı öğrenildi.
Cumhuriyet Savcısının talebi doğrultusunda, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi tarafından, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda arama kararı verilmişti.
Aramaya, bu kararı veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi de katılmıştı. Başkanlıkta, ''devlet sırrı'' kapsamındaki bilgilerin yer aldığı iki odadaki arama, CMK'nın 125. maddesi uyarınca kararı veren hakim tarafından yapılmıştı. CMK'nın 125. maddesinde ise şu hükümler yer alıyor:
''Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz. Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hakimi veya heyeti tarafından incelenebilir. Bu belgelerde yer alan ve sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgiler, hakim veya mahkeme başkanı tarafından tutanağa kaydettirilir. Bu madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili olarak uygulanır.''