“Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında Kırıkkale’de yapılacak 1.736 konut ile Yalova’da inşa edilecek 1.805 konutun hak sahipleri, düzenlenen kura çekimleriyle belirlendi.
Kırıkkale İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının paylaşılmasıyla başladı.
Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Burak Demiralp, “Ev Sahibi Türkiye” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen 500 Bin Sosyal Konut seferberliği kapsamında hak sahiplerinin noter huzurunda belirlendiğini söyledi. Yeni evlerine kavuşacak vatandaşlara hayırlı olsun dileklerini ileten Demiralp, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ve Bakan Murat Kurum’un koordinasyonunda Kırıkkale’ye yakışır yatırımların sürdüğünü vurguladı.
Demiralp, kentsel dönüşüm projeleriyle güvenli konutlar inşa edilirken, altyapıdan millet bahçelerine, yol ve köprülerden sosyal donatılara kadar pek çok yatırımın kente kazandırıldığını ifade etti. Ayrıca asrın felaketinin ardından kısa sürede 455 bin konutun afetzede vatandaşlara teslim edildiğini hatırlattı.
Kırıkkale’de 1.736 konut için 10 bin 611 başvuru yapıldığını belirten Demiralp, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 757 bin konut ve 66 bin 850 sosyal donatı alanının hayata geçirildiğini, bu projelerle yaklaşık 5 milyon dar gelirli vatandaşın konut ihtiyacının karşılandığını söyledi.
Kırıkkale Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim ise kura heyecanı yaşayan vatandaşların umutlarının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, bu umudun uzun yıllardır sürdürülen sosyal konut politikalarının bir sonucu olduğunu dile getirdi. TOKİ Başkan Yardımcısı Murat Aydın da Kırıkkale’ye yeni sosyal konutların kazandırılacağını ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından edilen duayla kura çekimine geçildi ve 1.736 hak sahibi belirlendi.
“Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında Yalova’da yapılacak 1.805 konutun kura çekimi ise Yalova Üniversitesi Mehmet Okul Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının okunmasıyla başladı.
Yalova Valisi Ahmet Hamdi Usta, kent genelinde yapılacak konutlar için 16 bin 746 başvuru alındığını açıkladı. Konutların 1.030’unun şehit aileleri, gaziler, engelliler, emekliler, gençler ve üç ya da daha fazla çocuğu olan ailelere ayrıldığını belirten Usta, kalan 775 konutun ise diğer ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kura ile belirleneceğini söyledi.
Usta, TOKİ’nin bugüne kadar Yalova’da farklı bölgelerde toplam 1.831 konut inşa ettiğini, bu yatırımların günümüz şartlarında yaklaşık 6 milyar liralık bir değere ulaştığını ifade etti. Konutlarla birlikte hastane, millet bahçesi, cami, anaokulu, spor salonu ve ticari alanlar gibi sosyal donatıların da hayata geçirildiğini kaydetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Yusuf Alperen Ayar, projelerin yalnızca konut üretmekle sınırlı kalmadığını, sosyal yaşam alanlarıyla birlikte bütüncül bir yaklaşım benimsendiğini vurguladı. Asrın felaketinin ardından günde 500 konut üretilerek verilen sözlerin tutulmasının devlete duyulan güveni pekiştirdiğini dile getirdi.
TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Caniklioğlu da TOKİ’nin Türkiye genelinde 1 milyon 757 binden fazla konut ve 66 bin 840 sosyal donatı ürettiğini belirtti. Yalova’daki başvuruların şehit ailelerinden gençlere kadar toplumun tüm kesimlerini kapsayan 6 farklı kategoride değerlendirildiğini ifade etti.
Kura töreninde vatandaşlar da duygularını paylaştı. Emekli olduğunu belirten Sevdican Kaya, üçüncü kez başvurduğunu söyleyerek, “Çıkarsa kızım için bir yuva olur” dedi. Aysel Karaca ise ilk kez kura heyecanı yaşadığını belirterek umutlu olduğunu dile getirdi.
İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ün duasının ardından kura çekimine geçildi. Engelliler ve şehit ailelerinin de aralarında bulunduğu başvuru sahipleri; Yalova merkez, Altınova, Tavşanlı, Armutlu, Çiftlikköy ve Termal ilçelerinde yapılacak konutlar için kura heyecanı yaşadı.