Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bayraktar: Enerjide Bağımsızlık En Büyük Hedefimiz
Bayraktar: Enerjide Bağımsızlık En Büyük Hedefimiz
Türkiye’ye Göçte Yüzde 25’lik Artış
Türkiye’ye Göçte Yüzde 25’lik Artış
Sahte Reçete Çetesi Çökertildi: 19 Gözaltı
Sahte Reçete Çetesi Çökertildi: 19 Gözaltı
Erdoğan, Süryani Ortodoks Kilisesi Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Erdoğan, Süryani Ortodoks Kilisesi Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Bakan Tekin’den Sözleşmeli Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi
Bakan Tekin’den Sözleşmeli Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi
HABERLER>GÜNDEM
24 Haziran 2026 Çarşamba - 11:10

TBMM'den Çocuk Suçluluğunu Önlemeye Yönelik 34 Başlıkta Öneri

Çocukların suça yönelmesine neden olan faktörlerin kapsamlı şekilde incelenmesi ve bu alanda koruyucu-önleyici politikaların geliştirilmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı.

TBMM den Çocuk Suçluluğunu Önlemeye Yönelik 34 Başlıkta Öneri

Çocukların suça yönelmesine neden olan faktörlerin kapsamlı şekilde incelenmesi ve bu alanda koruyucu-önleyici politikaların geliştirilmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut başkanlığında faaliyet gösteren "Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu", üç aylık çalışma süresinin ardından verilen bir aylık ek süreyi de kullanarak raporunu tamamladı. Üyelere gönderilen taslak metin, milletvekillerinin değerlendirme ve önerilerinin ardından son şekli verilerek Meclis Başkanlığına sunulacak.

Toplam 691 sayfa ve 6 bölümden oluşan raporda, çocuk suçluluğunun yalnızca adli bir mesele olmadığı, aile, okul, çevre, dijital dünya ve kamu politikaları gibi birçok unsurun etkisiyle ortaya çıkan çok boyutlu bir toplumsal sorun olduğu vurgulandı.

Komisyon Başkanı Durgut, çalışma sürecinde 20 toplantı gerçekleştirildiğini, ayrıca uygulamaları yerinde incelemek amacıyla 8 saha ziyareti yapıldığını belirtti. Bunun yanı sıra çocuk kapalı infaz kurumları ve eğitim evlerinde bulunan yaklaşık 5 bin çocuk arasından seçilen 610 çocukla araştırma yürütüldüğü ifade edildi.

Raporda, çocukları suça sürükleyen bireysel, ailevi ve çevresel risk faktörlerinin tespit edildiği, kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi, erken müdahale mekanizmalarının yaygınlaştırılması ve çocuğu merkeze alan bütüncül politikaların geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekildi.

TÜİK verilerine de yer verilen raporda, çocukların karıştığı adli olay sayısının son 10 yılda önemli ölçüde arttığı belirtildi. Buna göre, 2015 yılında 133 bin 829 olan olay sayısı 2024 yılında 202 bin 785'e yükseldi. Böylece çocukların dahil olduğu olaylarda yaklaşık yüzde 51,5'lik artış yaşandığı kaydedildi.

Yaralama suçlarının çocukların karıştığı olaylar arasında ilk sırada yer aldığı belirtilen raporda, bu suç türüne ilişkin olay sayısının 2015'te 45 bin 850 iken 2024'te 81 bin 875'e çıktığı ve yaklaşık yüzde 78,6 oranında arttığı ifade edildi. Raporda, her üç olaydan birinden fazlasının yaralama suçuyla bağlantılı hale geldiği belirtilerek çocuklar arasındaki şiddet eğiliminin yükseldiğine işaret edildi.

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı, bulundurma veya satışıyla ilgili suçlarda da dikkat çekici bir artış yaşandığı vurgulandı. Bu kapsamda olay sayısının 2015'te 7 bin 545 iken 2024'te 16 bin 563'e yükseldiği ve yaklaşık yüzde 119,5 oranında arttığı belirtildi.

Raporda çocuk suçluluğunun önlenmesine yönelik çok sayıda öneri de sıralandı. Bunlar arasında okul öncesinden itibaren psikososyal risk taramalarının zorunlu hale getirilmesi, her okula rehber öğretmen atanması, risk altındaki ailelere yönelik sosyal desteklerin artırılması, okul güvenliğinin güçlendirilmesi ve dijital ortamların daha etkin denetlenmesi yer aldı.

Ayrıca çocuk adalet sisteminde kullanılan "suça sürüklenen çocuk" ifadesi yerine "adli süreçteki çocuk" kavramının tercih edilmesi önerildi. Çocuklara yönelik ceza indirimi uygulamalarının bazı ağır suçlarda hakim takdirine bırakılması, çocuk infaz sisteminin yeniden düzenlenmesi ve tahliye sonrası çocukların yeniden suça yönelmesini önleyecek takip mekanizmalarının kurulması da raporda yer alan dikkat çekici öneriler arasında bulundu.

 
Türkiye’ye Göçte Yüzde 25’lik Artış
 
Bayraktar: Enerjide Bağımsızlık En Büyük Hedefimiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’ye Göçte Yüzde 25’lik Artış
TÜİK verilerine göre Türkiye'ye göç 2025 yılında hız kazandı.
MEB’den 2030’a Kadar Uzanan İklim Değişikliği Yol Haritası
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda iklim değişikliği konusunda farkındalığın ...
Yıldırım: Türk Dünyasının Geleceği Orta Koridor ve Yapay Zekâda
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, ...
 
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan Çevre ve Su Seferberliği Vurgusu
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele ...
Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi Resmî Gazete'de
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Resmî Gazete'de yayımlanan Mülki İdare ...
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan Hicri 1448 Tebriği
Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş, Hicri 1448 yılının başlaması dolayısıyla ...
 
İbrahim Aydemir: Şakir Zümre milletimizin istiklal iradesini sanayiyle tahkim eden öncü isimlerdendir
İbrahim Aydemir, vefat yıl dönümünde Şakir Zümre’yi rahmet ve minnetle ...
Cevdet Yılmaz'dan Bölgesel İstikrar Vurgusu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ABD ile İran arasında varılan ...
TBMM Başkanı'ndan ABD-İran Mutabakatına İlişkin Açıklama
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ABD ile İran arasında sağlanan mutabakata ...
 
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Tarih sloganla değil belgelerle okunur
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hürmüz'den Geçen Sadece Petrol Değildir
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Mesele Yapmak Değil, Yaşatmak
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Başarı Kimin Hakkı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Hepimizin Sırası Gelecek
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Nihayet Bir Adım
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog