Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye 2 Milyar Dolarlık Tahvil İhracıyla Güven Tazeledi
Türkiye 2 Milyar Dolarlık Tahvil İhracıyla Güven Tazeledi
Türkiye, Avrupa’da Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanda Zirvede
Türkiye, Avrupa’da Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanda Zirvede
FETÖ'ye TSK Operasyonu:36 İlde 56 Asker Gözaltında
FETÖ'ye TSK Operasyonu:36 İlde 56 Asker Gözaltında
İBB’ye Yolsuzluk Soruşturmasında 44 Gözaltı
İBB’ye Yolsuzluk Soruşturmasında 44 Gözaltı
Milli Eğitim'de 14 İlde Müdür Değişikliği
Milli Eğitim'de 14 İlde Müdür Değişikliği
HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2025 Cuma - 12:32

Makine İhracatı 2025’in İlk 4 Ayında 8,9 Milyar Dolar Oldu

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2025 yılının ilk dört ayında Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 8,9 milyar dolara ulaştı.

Makine İhracatı 2025’in İlk 4 Ayında 8,9 Milyar Dolar Oldu

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2025 yılının ilk dört ayında Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 8,9 milyar dolara ulaştı. Birlikten yapılan açıklamada, ihracat miktarında yüzde 6 düşüş yaşanmasına rağmen, ortalama birim fiyatların yüzde 5,6 arttığı bildirildi.

Yıllık bazda ihracat yüzde 0,6 artışla 28,3 milyar dolar seviyesine çıktı. Almanya’ya yönelik makine ihracatı 1 milyar dolara ulaşırken, ABD pazarında stagflasyon endişelerine rağmen yüzde 0,7 oranında sınırlı bir artışla 550 milyon dolar gerçekleşti. Üçüncü sıradaki İtalya’ya ihracat ise yüzde 14,5 artışla 400 milyon dolara yaklaştı. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkeden sadece Rusya ve Irak’ta düşüş olurken, diğer 8 ülkede yüzde 16,8 ile yüzde 59,2 arasında artış kaydedildi. İçten yanmalı motor ve aksamları ihracatı yüzde 3,3 artarak 815 milyon dolara çıktı.

Küresel inşaat sektöründeki yavaşlama nedeniyle inşaat ve madencilik makineleri ihracatı yüzde 22,3 azalırken, tekstil ve konfeksiyon makineleri yüzde 15’in üzerinde, türbin, turbojet, hidrolik sistemler, gıda ve kağıt-matbaacılık makinelerinde ise yaklaşık yüzde 10’luk artış görüldü.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2025’in ilk dört ayında makine ihracatının serbest bölgeler dahil 8,9 milyar dolar olduğunu vurguladı. Karavelioğlu, küresel ekonomide büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesinin yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini, ancak ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasının belirsizlikleri azaltabileceğini söyledi.

Karavelioğlu, stratejik sektörlerde kritik rol oynayan ham madde ve elementlerin tedarikinde Çin’e olan bağımlılığın, Batı’nın daha temkinli ve uzlaşmacı bir tutum almasına zemin hazırlayabileceğini belirtti. Almanya’nın sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı stratejilerini yakından takip ettiklerini, enerji verimliliği yüksek, düşük karbon ayak izine sahip ve dijital dönüşüme uyumlu çözümler geliştirmenin önemine dikkat çekti.

Karavelioğlu, ülkelerin dış ticaret politikalarının jeopolitik nüfuz ve küresel liderlik stratejilerinin merkezine yerleştiği bir dönemde olduğumuzu ifade ederek, bu belirsizliğin ikinci çeyreğin sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini söyledi. Ayrıca, ABD ve Çin arasında geçici tarifelerin askıya alınmasının ticaret görüşmelerinde önemli bir adım olduğunu ancak belirsizliklerin tamamen sona ermediğini dile getirdi.

Avrupa Birliği’nin ikili ilişkilerde kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini belirten Karavelioğlu, AB’nin kritik ham madde ve yüksek teknolojide tedarik güvenliğini sağlamak için daha aktif ve bağımsız bir politika izlediğini söyledi. Almanya’da yeni hükümetin sanayi politikalarını özel finansman paketleriyle şekillendireceği ve kritik yatırım alanlarına öncelik vereceği belirtildi.

Karavelioğlu, AB’nin sürdürülebilir ürünler ve tek pazar politikalarıyla rekabetçiliği artırmayı hedeflediğini, avro bölgesinde yüzde 0,4 büyüme ile toparlanma sinyalleri alındığını kaydetti. Almanya’da şubat ayında siparişlerde beklenmedik bir artış gözlendiğini, mart ayında üretimin yüzde 3 yükseldiğini ve ilk çeyreğin 2022 başından beri en yüksek büyüme dönemlerinden biri olduğunu söyledi. Ancak maliyet baskıları ve tedarik zinciri sorunlarının Avrupa’da yeni yatırımların önünde engel olmaya devam ettiğini vurguladı.

 
4 İlde Organize Suç Örgütüne Operasyon
 
Kilis-Halep Doğal Gaz Hattı Tamamlandı, Suriye’ye İhracat Hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyonda Sıkı Para Politikası Sürecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul ...
Mayıs’ta Hizmet, Perakende ve İnşaat Güven Endeksleri Yükseldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı güven ...
Esnaf Kredileri 615 Milyar Lirayı Geçti
Ticaret Bakanlığı, esnaf ve sanatkarlara yönelik sağlanan Hazine destekli, ...
 
Bakan Yumaklı: Doğayı Bilim ve Teknolojiyle Koruyoruz
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Van’da düzenlenen “3. Ulusal Yaban ...
Kacır: Bölgesel Kalkınma Türkiye'nin Güçlü Yükselişinin Anahtarı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınma stratejilerinin ...
İŞKUR’dan 4 Ayda 25 Bin Kişiye Eğitim ve İşbaşı Desteği
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Aktif İşgücü Programları kapsamında yürüttüğü ...
 
Uraloğlu: İpek Yolu Geleceğe Açılan Köprüdür
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’in Şian kentinde ...
Kısa Vadeli Dış Borçta Azalış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemi kısa vadeli ...
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yıllık %29,7 Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait Tarımsal Girdi Fiyat ...
 
ANKARA
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Sırtını dağa dayayanlara son mektup
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
PKK'nın Feshi ve Türkiye'nin Zaferi
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Sahte Baz İstasyonu
Prof.Dr.Ümit Yazıcıoğlu
Prof.Dr.Ümit Yazıcıoğlu
Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır: Almanya’nın Uluslararası Hukuk Bağlamında Netanyahu Tavrı
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Sükûnetin Ahengi İçinde
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Affetmenin Vicdanı, Vicdanın Sınırı
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog