Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası Kırsalda Sürdürülebilir Yaşam Atölyesi programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'da tarım ve kırsal kalkınmanın en önemli sektörel bileşenlerden biri olduğunu vurguladı. Yılmaz, tarım ve kırsal kalkınmanın gıda arz güvenliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
2023 yılında tarımsal hasıla değerinin 68,5 milyar dolara ulaştığını ve Türkiye’nin Avrupa’da tarımsal üretim açısından birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada yer aldığını açıklayan Yılmaz, son 22 yılda Türkiye’nin gıda ve tarım ürünlerinde 107 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin dünya sebze üretiminde dördüncü, meyve üretiminde ise altıncı sırada olduğunu ifade etti.
Yılmaz, tarımsal üretimde önemli bir artış sağlandığını ve bitkisel üretimin 2002 yılına göre yüzde 41 arttığını söyleyerek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşılmasının başarı olduğunu belirtti.
Kırsal kalkınmanın yeşil ve dijital dönüşüme önem vererek gerçekleştiğine değinen Yılmaz, son 20 yılda kırsal kalkınma programları, hibeler ve projelerle büyük destek sağladıklarını, bu süreçte 96 bin projeye destek verdiklerini aktardı.
Türkiye'de suyun verimli kullanımının önemine de dikkat çeken Yılmaz, suyun yüzde 77'sinin tarımda kullanıldığını belirterek, su verimliliğinin arttırılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda, kapalı sistem sulama yöntemine geçildiğini ancak daha az su tüketen bitki çeşitliliğine de yönelmek gerektiğini ifade etti. Kırsal alanda yaşam ve üretim şartlarını iyileştirecek bütüncül yaklaşımlarla kırsal kalkınmaya devam edileceğini söyledi.