Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), "2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu"nu yayımladı. Rapora göre, iş gücü temininde en çok zorlanılan meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık öne çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye’nin büyümesi ve istihdamın arttırılması için politika geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı.
İŞKUR, rapor için 2 ve daha fazla çalışanı olan 86 bin işyeriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Araştırma, özellikle imalat sektöründe yüksek iş gücü talebi olduğunu ortaya koydu. 20 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde, açık iş oranı yüzde 29,7 seviyesinde bulundu. En fazla açık işin görüldüğü meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği, satış danışmanlığı, temizlik görevliliği, gazaltı kaynakçılığı, kasiyerlik ve şoförlük yer aldı.
Eleman temininde en çok güçlük çekilen mesleklerin başında garsonluk gelirken, dikiş makineciliği, kaynakçılık, temizlik görevliliği, sıvacılık ve şoförlük de diğer zorluklarla karşılaşılan alanlar oldu.
Araştırmada, gelecekte öne çıkması beklenen meslekler arasında ise yazılım ve inşaat mühendislikleri, yapay zeka, e-ticaret ve bilişim uzmanlıkları, yapay zeka geliştiriciliği, dil ve konuşma terapistliği ile CNC operatörlüğü öne çıktı.