Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), bazı dava türleri için ihtisas mahkemeleri belirlenmesine yönelik kararını Resmi Gazete’de yayımladı. HSK 1. Dairesi tarafından alınan kararlarla, yargı hizmetlerinde etkinlik, hız ve uzmanlaşmanın artırılması hedefleniyor.
Yeni düzenlemeye göre; imar, kentsel dönüşüm, kıyı mevzuatı, kültür ve tabiat varlıklarının korunması ile yapı denetimine ilişkin davalara Ankara’daki 2, 3, 4 ve 16 numaralı idare mahkemeleri bakacak.
Askeri hizmetle ilgili idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklar ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya ve Samsun’daki belirlenen idare mahkemelerinde görülecek. İstanbul’da bu tür davalar 15 ve 17 numaralı idare mahkemelerinin yetkisinde olacak.
Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu ile Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kararlarından doğan davalar Ankara’daki 10, 13 ve 25 numaralı idare mahkemelerinde ele alınacak.
Ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun düzenleyici ve denetleyici işlemlerinden kaynaklanan davalara Ankara 12, 14 ve 15 numaralı idare mahkemeleri bakacak.
Söz konusu ihtisaslaşmaya yönelik düzenlemeler, 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek.