İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün güncel yapılanmasına yönelik soruşturma çerçevesinde, İstanbul merkezli olmak üzere Ankara, Yozgat ve Gümüşhane illerinde düzenlenen operasyonlarda 36 şüpheli yakalandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerinin iş birliğiyle yürütülen çalışmalarda, örgütle bağlantılı bir şirkette FETÖ üyeliğinden adli işlem görmüş, ihraç edilmiş ya da cezaevi kaydı bulunan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarının bulunduğu tespit edildi.
Yapılan teknik ve fiziki takipler, MASAK raporları, HTS kayıtları ve baz analizleri sonucunda, söz konusu şirketin terör örgütünün etkisi altında hareket ettiği değerlendirildi. Şirketin, FETÖ ile bağlantılı kişilere örgütsel sadakat esasına göre iş sağladığı, yönetici ve ortakların sadece görünürde bulunduğu, şirketin yönetiminin örgüt talimatları doğrultusunda el değiştirdiği ancak bu devirler sırasında herhangi bir mali işlem yapılmadığı belirlendi.
Ayrıca, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçan kişilere maaş ödendiği, SGK primlerinin yatırılarak bu kişilerin emeklilik hakkı kazanmalarının sağlandığı ve böylece kamu zararına yol açıldığı ortaya çıkarıldı.
Soruşturma kapsamında, şirkette ortaklığı ya da SGK kaydı bulunan bazı kişilerin, örgütün aktif bölgesel yapılanmasında yer aldığı, örgüt üyeleriyle buluştukları ve çeşitli örgütsel toplantılara katıldıkları belirlendi. Bu kişiler, örgütsel sohbetler ve evlilik organizasyonları düzenlemek, hakkında yakalama kararı olan şahısların yurt dışına kaçışlarını organize etmek ve yurt dışındaki FETÖ üyeleriyle birebir temas kurmakla suçlanıyor.
Ayrıca, Fethullah Gülen’in ölümüne ilişkin şüpheliler arasında yapılan telefon görüşmelerinde, onun "mirası ve çizdiği yol" üzerinden faaliyetlerine devam edeceklerini ifade ettikleri ve onu “şehit” olarak nitelendirdikleri tespit edildi.
HTS kayıtlarında, zanlıların geçmişte örgütün üst düzey yöneticileriyle temas kurdukları, ankesörlü hatlar üzerinden gizli görüşmeler yaptıkları, "ByLock" uygulamasını kullandıkları ve örgütün kontrolündeki şirketlerde aktif şekilde yer aldıkları belirlendi.
Toplamda 41 kişi hakkında işlem yapılırken, 49 adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Bu operasyonlarda 36 kişi gözaltına alınırken, 3 zanlının yurt dışında olduğu, 2 kişinin ise hala arandığı bildirildi.
Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, çok sayıda dijital materyalin yanı sıra, örgütsel içerikli yasaklı yayınlar, zincir marketlerden alınmış hediye kartları, toplam değeri 7 milyon 358 bin 559 TL olan döviz, Türk lirası ve altın bulundu.