Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
TBMM’de Bağımsız Milletvekili Sayısı 14’e Yükseldi, Toplam Sandalye 592’ye Düştü
TBMM’de Bağımsız Milletvekili Sayısı 14’e Yükseldi, Toplam Sandalye 592’ye Düştü
Gazze'de Can Kaybı 59 Bini Aştı
Gazze'de Can Kaybı 59 Bini Aştı
Haziranda Kartlı Ödemeler 1,9 Trilyon Lirayı Aştı
Haziranda Kartlı Ödemeler 1,9 Trilyon Lirayı Aştı
TBMM’den Sağlık Alanında Kapsamlı Yasa
TBMM’den Sağlık Alanında Kapsamlı Yasa
Haziranda Yurt Dışı Üretici Fiyatları Yıllık %28,38 Arttı
Haziranda Yurt Dışı Üretici Fiyatları Yıllık %28,38 Arttı
HABERLER>GÜNDEM
24 Şubat 2018 Cumartesi - 14:54

Dede mesleğinin son temsilcisi

Giresun’un Görele İlçesinde 60 yıllık demirci ustası Mustafa Çolak, yaklaşık 60 derece sıcaklıktaki ateşte balta, girebi, orak, kazma, tırpan gibi tarım aletleri yaparak hem geçimini sağlıyor hem de dede mesleğini sürdürüyor.

Dede mesleğinin son temsilcisi

Dedesi ve babasından kendisine miras kalan mesleğini 60 yıldır devam ettiren Giresunlu demir ustası Çolak, gelişen teknolojiye karşı direniyor. Kömür ile oluşturduğu kora bıraktığı demiri çekiçle döven usta, şekil verdiği demire su vuruyor. Bu işlemin ardından körsele taşında keskin hale getirdiği tarım aletlerini satarak geçimini sağlıyor. Çolak “Bu yaşa kadar atölyemde demire şekil verdim. Bu işi severek yapıyorum. Benim için yorucu bir meslek değil. 70 yaşındayım ama dinç bir şekilde çalışmamı gerçekleştiriyorum. Bu zamana kadar da farklı bölgelerden müşterim oldu. İstanbul’dan arayan müşterilerim var. Fındık sezonu öncesinde kazma, balta, tırpan ısmarlıyorlar. Çevre il ve ilçelerden bahçelerinde ya da farklı işlerinde kullanacakları tarımsal aletleri yaptırmak için çok sayıda insan yanıma geliyor. Onlar benden neler isterse yapıyorum. Mesela balta, girebi, orak, kazma, tırpan gibi aletleri üretiyor ve satıyorum" dedi.

"Bu mesleğin son ustalarıyız" 
Çolak, bu meslek için yeni ustaların yetişmediğini vurgulayarak, "Bu iş zamanında çok değerliydi. Çok fazla sayıda bu işi yapabilen kişileri bulabilmek mümkündü. Tabiki zamanla teknoloji gelişti. İnsanların uğraş alanları farklılaştı. Bununla birlikte daha fazla demir ustası yetişmiyor. Bakıldığında ben hem dedemle hem de babamla birlikte çalıştım. Onlardan öğrendiğim mesleği de devam ettirdim. Bu mesleğin son ustalarıyız diyebilirim. Tarım aletinin tamirini yaptıran Talat Ünal, ise günümüzde demir ustasının azaldığını belirterek, "Tarım için kullandığımız el aletlerini buraya getiriyoruz. Mustafa Çolak, ustamız dışında da burada demirci ustamız yok. En son ustalardan biri de burada. O da gittiği zaman demir ustası kalmaz diye düşünüyorum" diye konuştu.  

 
Zayıflamak isterken canından oldu
 
FETÖ operasyonunda, 7 hukukçuya gözaltı kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cinderes'ten dumanlar yükseliyor
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ...
Hükümetten açıklama! Çocuk istismarına ağır ceza!
Erzurum’da katıldığı bir dizi ziyarette gündeme dair açıklamalarda bulunan ...
Afrin'de iki köy daha teröristlerden temizlendi
TSK ve ÖSO, Afrin’in güneybatısındaki Hacılar ve Ebu Kabe köylerini teröristlerden temizledi
 
Kenan Sofuoğlu feci şekilde kaza yaptı
Bora Akyol / Dünya Supersport Şampiyonası için Avurstralya’da antrenman ...
Çeyrek altın için 151 adet çöp şiş yiyen kadın konuştu!
Denizli’de gittiği restoranda çeyrek altın ödülü için yarım saatte 151 ...
Afrin’de Ebu Kab ve Hacılar köyü teröristlerden temizlendi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ...
 
TSK: '1931 terörist etkisiz hale getirildi'
TSK ve ÖSO'nun yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında etkisiz hale ...
TSK'nın vurduğu terör konvoyu ile ilgili ilginç detay
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Afrin'e girmeye çalışan ...
İşte Türkiye'nin konuştuğu taksicinin ilk sözleri
Karaköy’den aldığı Suudi Arabistanlı müşterilerini İstanbul turu attırarak ...
 
ANKARA
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Amerika’yı tıraş ediyoruz!
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Hayatın fazlalıkları ve hakikatin izzeti
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Abi burası Türkiye yaaa...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Dijital güvenlikte yeni döneme doğru
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Siyonizmin akademik vesayeti ve susan zekâlar
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
TV seyretmiyor gazete okumuyorum
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog