Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan'dan Gazze Çağrısı:Bu Zulme Hep Birlikte Dur Diyelim
Erdoğan'dan Gazze Çağrısı:Bu Zulme Hep Birlikte Dur Diyelim
81 İle Dijital İkiz ve Akıllı Şehir Hamlesi
81 İle Dijital İkiz ve Akıllı Şehir Hamlesi
TBMM 1 Ekim’e Kadar Tatilde
TBMM 1 Ekim’e Kadar Tatilde
Engelsiz İşgücü Programı ile 10 Bin Engelliye Destek
Engelsiz İşgücü Programı ile 10 Bin Engelliye Destek
2025’in İlk Yarısında 396 Bin Tüketici Başvurusu Karara Bağlandı
2025’in İlk Yarısında 396 Bin Tüketici Başvurusu Karara Bağlandı
HABERLER>GÜNDEM
2 Haziran 2017 Cuma - 17:03

Bir yıl önce kaçıyorlardı, şimdi akın akın geliyorlar

Diyarbakır’da, geçtiğimiz yılın ortalarına kadar süren çatışmalı ortam nedeniyle kenti adeta kaçarcasına terk eden turistler, huzur ortamının sağlanması ile birlikte tarihi şehre tekrar yönelmeye başladı. Geçtiğimizin yılın ilk dört ayına göre yabancı turist sayısında yüzde 300, yerli turist sayısın

Bir yıl önce kaçıyorlardı, şimdi akın akın geliyorlar

Diyarbakır’da, çözüm sürecinin sona ermesinin ardından 2015’in son dönemlerinde etkisini arttıran çatışmalı ortam 2016’nın yarısına kadar devam etmiş, bu süreçte turistler kenti adeta kaçarcasına terk etmişti. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması bir nebze olsun hareketlendirme getirdiyse de turist sayısı beklenenin çok altında kaldı.

Yerli ve yabancı turistlerin tercihi Diyarbakır

Çatışmalı sürecin 2016’nın ikinci döneminden sonra bitmesi ve ardından oluşturulan huzur ortamı meyvelerini vermeye başladı. Geçtiğimiz yılın ilk 4 ayına göre bu yılın ilk dört ayında yabancı turist sayısında yüzde 300’e varan artış yaşandı. Gelen turistlerin en az bir gece Diyarbakır’da konakladığı düşünülünce rakam yüzde 500’leri buldu.

Yabancı turist sayısı da geçtiğimiz yılın ilk 4 ayına göre yüzde 150’ye varan bir artış gösterdi. Yine konaklama düşünüldüğünde bu oran yüzde 300’leri buldu.

“Tur operatörleri Diyarbakır’a tekrardan turist göndermeye başladı”

Kente gelen turistler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölge Başkanı Mehmet Akyıl, 2015’in sonralarından 2016’nın başlarına kadar Diyarbakır’da olumsuz bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. Akyıl, “Haliyle turist anlamında çok ciddi bir kaybımız oldu. Fakat 2017 ile beraber Diyarbakır’da huzur ortamı oluştu. Turistler gelmeye başladılar. Bizler de Diyarbakır’a tur operatörlerini getirmeye başladık. Operatörler de gelip huzur ortamında Diyarbakır’ı gördüler ve gerçekten inandılar. Bunun ardından tekrardan Diyarbakır’a turist göndermeye başladılar. Haliyle kıyaslama yaptığımız zaman çok ciddi bir fark olduğunu görebiliyoruz. Bugün yüzde 50’den fazla bir artış görülüyor fakat Diyarbakır’a sabah gelip konaklamayı Mardin’de yapan birçok turist var. Onları da koyduğumuz zaman yüzde 100’den fazla bir artışın olduğunu görebiliyoruz. Yabancı turist sayısı çatışmalı ortamda tamamen durmuştu. Şimdi yabancılar da gelmeye başladı. Rakamlara bakıldığı zaman yüzde 300’e varan bir artış var. Ama bu yeterli değil. Önce yerli ardından yabancı turist ile alakalı çok ciddi çalışmalarımız olacak. Diyarbakır’da huzur ortamı gerçekten oluştu. Diyarbakır’da turistin gelip görecek, rahatlıkla gezecek yerleri tamamen oluştu. Birçok tur operatörü GAP turlarına Diyarbakır’ı dahil etmemelerine rağmen turistleri Diyarbakır’a getirip gezdirdi. Biz çözüm süreci zamanında turist akımı başladı, tam sürecin bitme noktasına yakın Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO’ya girdi. Bununla birlikte turist artışı oldu fakat malum ortam nedeni ile ciddi bir düşüş oldu. Biz artık bunu pazarlayabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Otellerde doluluk oranı yüzde 80’i geçti

Kentte faaliyet yürüten Liv Süit Otel Genel Müdürü Ferman Zaman ise 2016’nın o çatışmalı süreci ile bu yılın ilk dönemleri düşünüldüğünde arada uçurumun olduğunu söyledi. Zaman, şöyle konuştu:
“Arada neredeyse yüzde 70 yüzde 80 oranında bir fark var. İlimiz çok güzel, peygamberler şehri, bu güzellikleri turizm açısından değerlendirmemiz gerekir. Biz Diyarbakır’a daha fazla turist gelmesini istiyoruz, bölgemizde turizm ile ilgili çok güzel gidişat var. Devletimiz valilik hep birlikte çok güzel çalışma içerisindeyiz. Biz inanıyoruz ki çok daha iyi olacak. Otellerimizin doluluk oranı değişiyor, yüzde 50-80 arasında bir oran var. Biz yüzde 80 ile gidiyoruz, geneli yüzde 70 ve üstünde. Beklentimiz şehrimize daha çok turist ağırlamak, inanıyoruz ki bu huzur ortamında her şey gerçekleşecek.” 

 
Köylü teyzelerden tırpanlı, oraklı, baltalı müze eylemi
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan askeri tabura ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Köylü teyzelerden tırpanlı, oraklı, baltalı müze eylemi
Kütahya'nın İnköy mahallesi sakinleri, hayvanlarını otlattıkları meraya ...
Şırnak Şehidi Albay Gökhan Peker son yolculuğuna uğurlandı
Şırnak Şenoba'daki helikopter kazasında şehit olan Albay Gökhan Peker, ...
Tek odalı evden Türkiye birincisi çıktı
Batman’ın Sason ilçesi Erdemli köyündeki tek odalı evlerinde anne, baba ...
 
Kazılan yeri açan görevliler şoke oldu
Beylikdüzü Gürpınar Mezarlığında yeni doğmuş bir bebek cesedi bulundu.
ABD, YPG-PKK’ya hangi silahları verdi?
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, ABD tarafından YPG-PKK’ya verilen silahların ...
Şehit yüzbaşının annesi "bırakın oğlumun ayaklarını öpeyim" diye ağladı
Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Pilot Yüzbaşı ...
 
FaceTime maketi
Mamak Yavuz Sultan Selim Ortaokulu’nun 7 ve 8. sınıf öğrencileri, Fetullahçı ...
‘Bu kahramanlar unutulmayacak’
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şırnak’ın Uludere ilçesinde ...
Şırnak şehitlerine hakaret eden köşe yazarı gözaltına alındı
Şırnak'ta meydana gelen helikopter kazası sonucunda şehit düşen 13 askerle ...
 
ANKARA
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Amerika’yı tıraş ediyoruz!
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Hayatın fazlalıkları ve hakikatin izzeti
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Abi burası Türkiye yaaa...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Dijital güvenlikte yeni döneme doğru
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Siyonizmin akademik vesayeti ve susan zekâlar
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
TV seyretmiyor gazete okumuyorum
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog