Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin enflasyonla mücadele stratejilerinin başarılı bir şekilde uygulandığını ve 2025 yılı itibarıyla enflasyon oranının yüzde 42'den yüzde 24'e gerilemesini beklediklerini açıkladı. Bakan Şimşek, enflasyonun dar ve sabit gelirli vatandaşları olumsuz etkilediğini belirterek, enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini vurguladı. "Vatandaşlarımız enflasyonun düşeceğine inanıyor ve biz de bu sene bunu başaracağız," dedi.
Şimşek, Hazine ve Maliye politikalarının, arz yönlü tedbirler ve fiyatların yönetimi gibi unsurlarla birleşerek enflasyonu kontrol altına almayı hedeflediğini ifade etti. "Cumhurbaşkanımızın güçlü desteği ile köklü çözüm peşindeyiz," diyen Şimşek, vatandaşların beklentilerini iyileştirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Kur Korumalı Mevduat Programının Sonlandırılması
Bakan Şimşek, kur korumalı mevduat (KKM) programından çıkış konusunda kararlı olduklarını söyledi ve 2025 yılı içerisinde tüzel kişilere ait KKM programının sonlandırılacağını belirtti. Ayrıca, bireyler için de 2025’te KKM’nin tamamen sona erdirileceğini ifade etti. KKM’nin cazipliğinin azaldığını ve 76 haftadır sürekli düştüğünü kaydetti.
Vergi Politikaları ve Kayıt Dışılık İle Mücadele
Bakan Şimşek, vergi politikalarında büyük şirketlerden daha fazla vergi alınmasına yönelik adımlar attıklarını ve 2025’te hiçbir mükellefin kayıtdışılıkla mücadele kapsamında denetim dışında kalmayacağını söyledi. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması, kira gelirlerinin beyan edilmesi gibi önlemlerle kayıt dışılığın önüne geçileceğini açıkladı.
ABD ile Ticaret İlişkileri ve Ekonomik Durum
Şimşek, ABD'nin yeni yönetiminin ekonomik politikalarını değerlendirdi ve Türkiye'nin ABD ile ticaretinde herhangi bir korumacılık önlemi alınmasını beklemediğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin dış ticaretinde siyasi mülahazaların etkisinin olabileceği ancak önemli risklerin düşük olduğunu belirtti.
Faiz ve Kamu Borçları
Bakan Şimşek, Türkiye'nin faiz ödemelerinin son yıllarda büyük ölçüde düştüğünü ve vergi gelirlerinin daha fazla kısmının kamu harcamalarına ayrıldığını açıkladı. 2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 86'sının faize gittiğini, 2024 yılında ise bu oranının yüzde 17'ye düştüğünü vurguladı.
Yabancı Yatırımcı İlgisi ve Rezerv Artışı
Son olarak, Bakan Şimşek, Türkiye'nin yabancı yatırımcı ilgisinde önemli bir artış yaşadığını ve net rezervlerin swap hariç 130 milyar dolar arttığını belirtti. Bu artışın büyük bir kısmının içerideki portföy değişikliklerinden kaynaklandığını ve Türkiye'nin ekonomik gücünün her geçen gün arttığını sözlerine