Milattan önce 220 yılında kurulan, Türk tarihinin ilk büyük imparatorluğu olan Büyük Hun Devleti, yaz aylarında, Asya bozkırlarında bir milletin devletle taçlanan iradesi olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Bu anlamlı geçmişe atıfla, 17 Temmuz tarihini, Hun mirasının doğduğu zaman dilimine denk düşen bir anma ve farkındalık vesilesi olarak görüyor; Türk milletinin tarih boyu kurduğu tüm devletleri aynı hissiyatla yâd ediyoruz.
Bu kutlama, yalnızca bir günü değil, şeref levhalarımızı taşıyan 16 büyük Türk devletini ve onların kurucu iradesini hatırlamak içindir.
ESKİ TÜRKPA ÜYESİ AYDEMİR: HER BİR DEVLET, BİR MİLLETİN YÜKSELİŞ FERMANIDIR
Eski Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) üyesi, önceki dönem milletvekillerinden İbrahim Aydemir, Türk milletinin tarih boyunca kurduğu 16 büyük devleti, “Bir milletin sadece siyasi başarıları değil, irade ve ruh kudretinin mührüdür” sözleriyle tanımladı. Aydemir, “Büyük Hun İmparatorluğu’nun Teoman’la başlattığı bu yürüyüş, Osman Gazi ile cihana hükmeden Osmanlı’ya, oradan Gazi Mustafa Kemal’le Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaşan bir kader zinciridir” ifadelerini kullandı.
BİR DEVLET KURAR, BİR ÇAĞ AÇAR: TÜRK MİLLETİNİN TARİHSEL VİZYONU
Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, bu devletlerin her birini birer ‘medeniyet durağı’ olarak niteleyerek, “Batı Hun’un Balamir’i, Avrupa Hun’un Attila’sı; sadece hükümdar değil, zamanın ruhunu şekillendiren büyük akıllardı” dedi.
Aydemir, Akhunlar’ın Aksuvar’la İran’a karşı direnişi, Göktürklerin Bumin Kağan’la Orhun’dan dünyaya seslenen kutlu başkaldırısı ve Avarların Bayan Han ile Avrupa’nın içlerine uzanan kudretini hatırlattı.
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU ESKİ ÜYESİ AYDEMİR’DEN GENÇLİĞE TARİHİ SORUMLULUK
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun eski üyelerinden olan Aydemir, Hazar Kağanlığı’nın Bilge Kür Şad ile İslam öncesi adalet mirasını, Uygurların Kutluk Bilge Kül Kağan önderliğinde yerleşik hayata geçişini ve Karahanlıların Bilge Kül Kadir Han döneminde İslam’la yoğrulan ilk Türk-İslam devlet modelini örnek göstererek, “Bu miras, tarih kitabında değil; gençliğin vicdanında yaşamalıdır” dedi.
KURUCULARIN İZİ, TÜRK’ÜN İRFAN DEFTERİNDEDİR
Gazneli Alp Tigin’in askeri adaleti, Selçuklu Tuğrul Bey’in siyasal aklı, Harzemşah Kutbeddin Muhammed’in istiklal duruşu, Altın Orda’da Batu Han’ın Avrasya’yı dengeleyen stratejisi, Timur’un kudreti, Babür Şah’ın sanat ve devlet zekâsı… Aydemir’e göre, bu isimler birer tarih değil, yaşayan öğretidir. “Bu şahsiyetler, çağlara mürekkep olmuş Türk aklının suretleridir” dedi.
GAZETECİ VE YAZAR AYDEMİR: TÜRK TARİHİNE SAYGI, GELECEĞE VİCDAN BORCUDUR
Aydemir, açıklamasını Osman Gazi ile noktaladı: “Cihanı üç kıtaya mühürleyen Osmanlı, bir ulu çınardır. Ama kökü Teoman’dadır. Bu kökü görmeyen, meyveyi anlayamaz. Her Türk evladının bu büyük yürüyüşü öğrenmesi, anlaması ve içselleştirmesi millî bir görevdir. Çünkü biz geçmişimizi bildiğimiz kadar büyük, unuttuğumuz kadar yetim oluruz.”