Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'deki e-ticaret hacminin geçen yıla oranla yüzde 61,7 artarak 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştığını açıkladı. Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen Türkiye'de e-Ticaretin Görünümü Raporu Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Bolat, sektördeki hızlı büyümeye paralel olarak yapılan yasal düzenlemelere ve gelişen e-ticaret ekosistemine değindi.
Bakan Bolat, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nin sürdürülebilir bir e-ticaret yapısının temelini attığını ve bu sistemin sektörün tüm istatistiklerini sağladığını belirtti. Ayrıca, e-ihracatın 2024 yılında toplam ihracatın yüzde 2,9'unu oluşturarak yıllık 8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 2030 yılına kadar e-ihracatın payının yüzde 10'a çıkması hedefleniyor.
Bolat, Türkiye'deki e-ticaret hacminin 2019'dan bu yana dolar bazında 3,7 kat arttığını ve bu büyümenin COVID-19 pandemisinin etkisiyle hızlandığını söyledi. Türkiye'deki e-ticaret işlem sayısının geçen yıl 5,9 milyar adede ulaştığını ve perakende e-ticaret işlem sayısının 1,85 milyar olduğunu belirtti. Türkiye'de e-ticaretin GSYH içindeki payının yüzde 6,5'e çıktığını ifade etti.
E-ticaretin büyümesinin, genç nesiller ve kadınlar arasında hızla yayıldığını vurgulayan Bolat, e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 27'sinin kadın girişimciler tarafından yönetildiğini söyledi. Kadın girişimcilerin çoğunluğunun 30-34 yaş aralığındaki bireylerden oluştuğunu belirtti.
Geçen yıl e-ticarette en yüksek büyümeyi gösteren sektörlerin yemek, giyim ve ayakkabı olduğunu ifade eden Bolat, bu çeşitliliğin tüketiciye daha fazla seçenek sunduğunu ve rekabeti artırdığını belirtti. Giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü hacme göre 301 milyar liralık alışverişle en büyük paya sahip olurken, ikinci sırada hava yolu sektörü yer aldı.
Bakan Bolat, İstanbul, Kayseri ve İzmir'in e-ticaretin en güçlü olduğu şehirler olduğunu, ancak Kocaeli'nin de sanayi şehri olmasına rağmen e-ticaret alanında etkili olduğunu söyledi. Ayrıca, tüketiciden tüketiciye yapılan satışlarda önemli bir artış yaşandığını, bunun da çevresel sürdürülebilirlik açısından önem taşıdığını belirtti. Bakanlık olarak sektörü şeffaf ve adil bir rekabet ortamında düzenlemeye devam edeceklerini vurguladı.