Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü

Vedat Bilgin

Virüse karşı sosyal devlet
23 Mart 2020 Pazartesi

Türk devleti başından itibaren aldığı tedbirlerle, uygulamaya koyduğu politikalarla küresel virüse karşı mücadele verirken, ekonomik sosyal tedbirleri devreye sokarak da topluma, sosyal devletin vermesi gereken mesajı da açıkça ortaya koymuş oldu. Emeklilerden, çalışanlara bu süreçte işini kaybeden ya da geçici bir süre çalıma şartlarını kaybedenlere kadar geniş bir kesimi koruyacak sosyal politika uygulamalarının devreye sokulmuş olması bu aşamada hayatidir.

Böyle bir durumda sadece muhalefet yapmak amacıyla hareket edenler, açıklanan pakette kusur arayanları, yapılan çalışmaları hala politik partizanlık duygularıyla karalamaya çalışanları konuşmamak daha doğru olacaktır. Bu bakımdan devletin açıkladığı ‘yüz milyarlık paket’ çok kapsamlıdır ve bu mücadelede karşılaşılan sorunların aşılmasında önemli bir işlevi olacaktır.

GÜVEN DUYMAK

Olağanüstü durumlarda sorunun doğru tanımlanması çok önemli olduğu kadar bu sorunun çözümü için takip edilen strateji de önemlidir. Sorun küresel ölçekte ortaya çıkan bir sağlık sorunu, bir salgın haliyse burada öncelikli adım meselenin bütün ihtimalleri hesaba katacak bir durum değerlendirmesi yapacak iradenin varlığıdır. Bu hem takip edilecek stratejinin belirlenmesini hem uygulanacak sağlık politikasını hem de sürecin yönetilebilir olmasını mümkün kılacaktır. Bunun ilk mühim neticesi topluma güven vermektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha işin başında Sağlık Politikaları Kurulunu toplayarak hem stratejinin belirlenmesi hem de süreç yönetimine yönelik iradeyi ortaya koymuştur; arkasından Sağlık Bakanı Koca’nın icraata dönük eylemleri adım adım şeffaflıkla sürdürmesi, toplumun devlete güven duymasını tahkim ederek mücadelede başarılı bir hamle olmuştur. Bundan sonrası, uygulamaya sokulan sağlıkla ilgili teknik müdahaleler ve sağlık yönetiminin etkinliğine yönelik çalışmalar olacaktır.

SOSYAL ZEMİNİ GÜÇLENDİRMEK

Elbette mesele bir sağlık sorunudur fakat böylesine küresel boyutta kitlesel bir salgın durumunun meydana getireceği neticeler arasında sosyal ve ekonomik sorunlar kaçınılmaz bir şekilde artacaktır ve bunların çözümü için ekonomik ve sosyal tedbirlerin devreye sokulması sağlık sorunun aşılması açısından da önemli bir imkân mahiyetindedir.

Emeklilerin aldığı en düşük ücrete 500 tele gibi bir artışın yapılması, kısa çalışma ödeneğinin devreye sokulması, işten çıkarmaların önüne geçmek üzere SGK primlerinin ertelenmesi ve prim desteği, üretime ara veren kuruluşlarda çalışanlara geçici gelir sağlama, asgari ücret desteği, ihtiyaç sahibi ailelere doğrudan destek verilmesi gibi koruyucu tedbirler, sosyal politika uygulamaları olarak ciddi bir toplumsal güç sağlayacaktır. Çalışanlara yönelik düzenlemelerin yanında üretime dönük, özellikle küçük/orta işletmelerin üretimine destek verecek KGF’nunun limitinin 50 Milyara çıkarılması, faizlerin belli bir süre ertelenmesi gibi düzenlemeler üretim düzenine soluk artıracaktır. Devletin sosyal devlet olduğunu zor zamanlarda görmek bunu hissetmek önemli bir güç kaynağıdır, sorunu birlikte aşacağız demektir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri