Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Vedat Bilgin

Tarihi değiştiren adam
13 Temmuz 2020 Pazartesi

Tarih durduk yere değişmez; onu değiştirenler vardır. Bu değişim kaynakları, yaşanılan tarihsel çağa, döneme, konjonktüre göre farklılık gösterebilir fakat mutlaka her değişim, arkasındaki değişim iradesinin eseri olarak yaşanır. Burada, tabuları yıkan adamların, idollleri parçalayan, putları kıranların rolü tartışılmazdır. Tarih, adaleti anlatmak üzere sembolik olarak ifade edilen gözleri bağlı güzel kızdan mülhem bir kıza benzetilirse, bu kızın gözleri açıktır ve gideceği yöne yani geleceğe bakmaktadır, siyasetçinin rolü o kızın gözlerinde baktığı yönü kavramaktan geçer.

Siyasetçi tarihin akışını hisseden, onun önünde yürüyen adamdır; bu doğrudur fakat eksiktir; yönü kavramak önemlidir ama tarihin akışını değiştirmek daha önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’nın seksen altı yıl sonra statüsünü değiştiren kararı, sadece bir müzenin aslına rücu etmesi olayı değil büyük bir tarihsel olaydır. Siyasetçiler siyaset yapar, büyük siyasetçiler ise put kırıcıdırlar, tarihi değiştirirler.

ESKİ DEVİR-YENİ DEVİR

Ayasofya’nın müze yapılmasını, doğrudan doğruya bir devrin zihniyeti, Batı karşısındaki konumu, Batıdan beklentilerinin, dönemin egemen ideolojik/politik yapısının, dünya görüşünün, demokrasi kültüründen uzak otoriter laiklik anlayışının ve devlet-toplum ilişkilerinin yansımaları olarak ele almak açıklayıcı olabilir.

Bugün durum tamamen farklıdır. Birincisi, Türkiye’nin Batı karşısındaki konumu değişmiştir, Türkiye’nin ancak Batı vesayetinde yaşayabileceğine inanan Batıcı dünya görüşünün geçersizliğinin ortaya çıktığı bir zamandayız. İkincisi, bu ülke bağımsız bir dış politikayla ayakta duran bir ülkedir ve dünya ile ilişkisi karşılıklı eşit statülerin kabulüne dayalıdır. Üçüncüsü ise, Türkiye halkının iradesine, taleplerine saygılı demokratik bir ülkedir. Cumhurbaşkanı bu süreçte eski ilişkileri tasfiye eden, değişimi gerçekleştiren, tarih yazan bir liderdir.

Tarih nasıl değişir? Tarihin değişen olaylar silsilesi olduğunu düşününce, insanın aklına ilkin sıfır noktasından başlayıp sonsuza doğru ilerleyen doğrusal bir akış, bir çizgi gelir. İbn-i Haldun’dan bu tarafa biliyoruz ki tarihin doğrusal bir biçimde ilerlemesi tarihsel gelişmeye aykırı bir durumdur. Tarihsel ilerleme, dalga boyutları farklılık gösteren muhtelif dalgalanmalar şeklinde olduğu gibi devresel değişmeler şeklinde de yaşanabilir.

PUT KIRICILAR

Bazı tarih filozoflarının, tarihin kanunlarından bahsederken olayı determinist bir biçimde açıklamaya çalıştıkları, bazılarının ise tarihin mantığını ortaya koymak üzere uğraştıkları bilinmektedir. Bütün bu açıklamalarda fiili olarak tarihi değiştiren sebepler yahut faktörler kümesinden, önem sırasına göre bahsedildiğini de belirtmek gerekir.

Bize göre, tarihin yapılmasında muhtelif kadrolardan bahsetmek mümkündür, bunlar arasında toplumsal, kültürel ekonomik ya da siyasal faktörler ve fikirlerden bahsetmek önemlidir fakat bütün bu değişim unsurlarının hareketine, eğilimlerine yön veren esas kadro insandır. Put kırıcıların rolünü görmeden mesele anlaşılamaz. Tarihsel şartların önüne koyduğu problemi çözme iradesini ortaya koyacak lider siyasetçiler tarihe yön verirler, bunu fark edemeyenler ise tarihin akışında kaybolurlar.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri