Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü

Vedat Bilgin

Suikast çağrısı veya Batı topyekun çıldırdı mı?
27 Nisan 2017 Perşembe

Fransa’da bir siyaset bilimci olduğu iddia edilen Philippe Moreau adlı sapık Türkiye’de demokrasi yoluyla kazanamayacaklarını itiraf ederek “O zaman geriye ya iç savaş ya da bunu söylemek zor ama onun (Cumhurbaşkanı Erdoğan) öldürülmesi kalıyor” diyor. Türkiye karşıtı bu tavrı, Almanya’daki ırkçı anlayışın giderek devlet politikasına yansıdığını, Hollanda’daki malum politikayı, Avusturya’nın nefretçi söylemini görmesek, bu iç savaş çıkartma arzusunu, bu cinayet kışkırtıcılığını hem de bir başka ülkenin cumhurbaşkanına yönelik suikast yapılması çağrısını, yapanın sapık ruh haline bağlayıp açıklamak mümkün olabilirdi!

Durum bugün oldukça farklı bir hale gelmişse, “Batılı başkentlerde Türkiye karşıtlığı, adeta önce ülkenin iç işlerine müdahale etmeye oradan da giderek düşmanca bir dile dönüşmüşse bunu hiç kimse özellikle de muhalefet partileri ‘Batı bize destek oluyor, Erdoğan mitini yıkacağız’ diye anlamaya kalkmamalıdırlar. Bunlar Batı’nın Türkiye operasyonudur ve maksatlarını anlayarak hareket etmek gerekir.”

Batı çıkmazı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin kararı ortadadır. Onlar, Türkiye’yi baskı altına almayı planlayanların beklentilerini yansıtan bir karar almışlardır. 1990’lardan bugüne atılan bütün demokratikleşme adımlarını, siyasi reformları yok sayarak Türkiye’nin ‘siyasi denetim altına’ almaya karar verilmesi, öncelikle demokratik ilkelere karşı saygısızlık ve halka karşı haksızlıktır; çünkü demokratikleşme sürecinin gerçek aktörü Türk halkıdır. AKPM kararıyla yapılmak istenen de Batı’nın diğer mekanizmalarının, istihbarat servislerinden devletlerin beklentilerine dönük taleplerle ilgilidir. “Bu bakımdan hiç kimse meseleyi ‘2004’te de AK Parti iktidarı vardı o zaman siyasi denetimin kalkmasına karar veren AKPM bugün bunu kasıtlı yapmamıştır’ deme saflığına düşmesin. AK Parti siyasetini kontrol altına alacak, ona baskı yapacak iç mekanizmaların hepsini devreye sokup, netice alamayacakları görülünce bizzat Batılı merkezlerin devreye girmek zorunda kaldıklarını görmek gerekir.”

Açıklayalım, Batı sistemi, Türkiye ile kurduğu ilişki biçiminin yani ‘Batı-bağımlı ilişkilerin kurumsallaşmış yapısını’ değiştirilmesine tepki duymaktadır. Bunun ortaya çıkmasına yol açan gelişmelere bakıldığında sorunun Türkiye’nin Ortadoğu’yla kurulan yüzyıllık ilişki biçimini değiştirmesinden kaynaklandığı görülecektir. Batı tahakkümünü bozan iki gelişmeden bahsedilebilir. Bunlardan ilki, bölgede demokratikleşme talepleriyle yükselen bahar devrimleri; diğeri de Türkiye’nin demokrasisinin güçlenmesiyle oluşan bağımsız dış politika yaklaşımıdır. Türkiye Ortadoğu’da demokratikleşme hareketlerine model olmakla kalmayıp bu süreci destekleyince, Batı’nın Ortadoğu siyasetinden farklılaştığı gibi, dış siyaseti de bağımsızlaştıkça da Batı’yla çelişkiler yaşamaya başlamıştır.

Batı ne istiyor

Sorunun kaynağı bellidir: “Batı üstünlüğünü kaybettikçe irrasyonel yollara sapıyor. AKPM’si gibi bir yapı, Türkiye’nin demokratik reformlarını umursamayarak, militarist ideolojinin, askeri darbelerin baskı rejiminin ürettiği bütün eski yapıyı değiştirmesine duyarsız kalarak, demokratikleşme sürecinde ilerlemesine ilgisiz durmakla kalmıyor, adeta anti demokratik kurumsal yapının değişimine karşı tavır takınarak Türkiye’yi ‘siyasi denetim altındaki ülkeler kategorisine’ sokmaya karar almaktadır.”

“Türkiye bugün, dışarıdan yönlendirmek için hükümetleri tehdit edecek cuntaların, cemaatleşmiş faşist yapıların, parti kapatmaya hazır başsavcıların cirit attığı bir ülke olsaydı; ekonomisi dış müdahalelerle krize yuvarlanan zayıf bir toplum olsaydı Batılı merkezlerin verdikleri kararlar o zaman etkili olabilirdi!”

Bugün Türkiye, bizzat kendi kaderine ve hukukuna sahip çıkan 15 Temmuz’da bir faşist darbeyi tankıyla topuyla mağlup eden halka sahiptir. Bugün bu ülke, Batı ne der, diğerleri ne düşünür diye endişelenen, halkından kopuk, korkak siyasetçilerin yönettiği bir ülke olsaydı, Batılı merkezler bu ahlaksız tavırlarından bir şeyler elde edebilirlerdi fakat Türkiye değişmiştir, anlamadıkları budur.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri