Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Vedat Bilgin

Salgına rağmen ekonomi nasıl büyür!
3 Aralık 2020 Perşembe

2020 üçüncü çeyrekte Türk ekonomisinin dünyanın en hızlı büyüyen Çin’i bile geride bırakarak % 6.7’lik bir orana ulaşması yine birçok kişiyi şaşırtmakla kalmayıp; sanırım bazılarını üzmüştür bile! Hemen ‘baz etkisinden’ ya da başka gerekçelerden bahane arayışına girmeye kalkmaları sürpriz sayılmamalıdır.

Türkiye ekonomisinin, bölgesel ve küresel sorunlara, gerilimlere bu çerçevede karşılaşılan dış operasyonlara, tarihsel olarak bünyesinde tarihsel olarak süregelen yapısal bazı sorunlara rağmen sarsılmadığını, krize girmediğini görenler; bütün ümitlerini Kovid 19 salgının karşısında direnemeyeceğine bağlamış olmalıdırlar. Bunda da yanıldıklarını gösteren birçok veriden bahsetmek mümkün; sadece dış ticaret verilerinden söz ederek şu soruya doğru cevaplandırmadan bu konuda yapılacak tahminlerin yanıltıcı olacağının altını çizmek isterim. Soru şu: Bütün olumsuz şartlara rağmen, dünya ekonomilerinde ‘küresel salgın krizinin’ meydana getirdiği küçülmeler karşısında, pazarın daraldığı bir ortamda bu kötü zamanlarda bile Türkiye bir ayda ihracatını 17 milyar dolara nasıl çıkarmıştır?

İKTİSADİ RASYONELLİK

İktisat teorisinde Keynes’in yeri tartışılırken onun öneminin büyük krizlerden sonra kavrandığı söylenir. Sadece 29 Büyük Buhranı’ndan değil, 2008 Küresel Krizi’nden çıkışta da Keynes’in ortaya koyduğu politikaların rolünden bahsedilmektedir ki Batılı ekonomilerin ‘Pandemi Krizi’ diye adlandırılabilecek olan bu üçüncü kriz devresinden çıkışta da şimdiden ona müracaat ettiklerini gösteren birçok örnek vardır. Keynesçi yaklaşıma yapılan birçok eleştiri vardır fakat en çok kabul göreni onun iktisat politikalarının kısa dönemli olduğu uzun vadeli gelişme stratejisine uygun olmadığıyla ilgilidir. Onun bu eleştiriye verdiği cevap ilginçtir: “Uzun dönemde hepimiz öleceğiz”.

Burada ayrıntısına girecek değilim fakat Keynes’ten bahsetmem sebepsiz değildir; onun yaklaşımı ileri derecede sanayileşmiş ekonomiler içindir; ilgisi nasıl kalkınırız ya da kalkınma stratejilerini değil, bu sorunu aşmış kapitalist ekonomilerde piyasa mekanizmasının makro dengesizliklerinin yarattığı krizleri aşma odaklı politikalardır. Kısaca, gelişmiş ülkelerinin ekonomik yaklaşımlarıyla kalkınma sorunlarını anlamak sorunludur.

ÜLKEYİ ANLAMA SORUNU!

Türk ekonomisi neden durmuyor? Kurumsal ekonomi yaklaşımı bu konuda bize geniş bir açılım sunacak niteliktedir. İktisatçı Veblen iktisadi olayları dar bir ‘piyasa rasyonalitesine’ indirgeyen klasik ve neo-klasik teorik yaklaşımın yetersiz olduğunu çünkü iktisadi davranışların ve süreçlerin arkasında çeşitli tutumlar, zihniyet kategorisi içinde yer alan motivasyonlar, gelenekler, inançlar, eşya ve insan ilişkilerine karşı alınan vaziyet ve bunlara dayanan mantıksal tavır yer almaktadır. Bunlara kültürel kurumları, tarihsel yapıları ve onların ürettiği rasyonaliteyi de katabiliriz.

Söylemek istediğimiz husus şudur: Türkiye ekonomisinin dinamizmini kavrayamayan, yalnızca AK Parti’yi peşinen mahkûm etmek isteyen önyargılı olanları bir tarafa koyarsak, anlayamayan bazı yazar ve iktisatçıların esas itibarıyla bakış açılarının teorik olarak da sorunlu olduğunu görmek gerekir. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri