Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti

Vedat Bilgin

Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası
15 Nisan 2021 Perşembe

Türk ekonomisinin pandemi sürecinde ortaya koyduğu performansın birçok çevrede şaşkınlık yarattığını görmek düşündürücüdür! IMF başta olmak üzere bütün kuruluşlar Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerini arka arkaya değiştirdiler hatta bunlara derecelendirme kuruluşları da katılmıştı. OECD ise Türkiye için büyüme tahminini 2021'de % 2,9'dan % 5,9'a yükseltti.

İşin ilginç yanı Türkiye'deki Kriz Bekleyenler Kulübü mensuplarının her şeye rağmen istikrarlı bir şekilde çöküş/kriz ümitlerinde tavırlarının sürmesidir; onlara göre Türk ekonomisi derin bir krize girmediyse de mutlaka girecektir. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesiyle başlayan spekülatif hareketler, döviz fiyatlarında görülen dalgalanmaların onları fazlasıyla ümitlendirdiğini görülmektedir.

MERKEZ'DE NE VAR?

Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesi nasıl bir kriz sebebi sayılmaktadır? Bu soru ilginçtir; çünkü Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu meslek itibarıyla bir bankacıdır; uygulamanın içinden geldiği, para politikası icraatçısı olduğu gibi, akademik olarak da Bankacılık Enstitüsü'nde yıllarca bu konuların dersini okutmuş bir akademisyendir. Kısaca hem pratik hem teorik olarak bu işin tam da adamıdır ki bundan neden rahatsızlık duyulur? Nitekim gün geçtikçe piyasaların, bu süreçte ortaya çıkan spekülatif iddiaları bir tarafa koyarak süreci normalleştirecek bir eğilime yöneldiği gözlenmektedir.

Bu aşamada asıl üzerinde durulması gereken, fazla konuşulmayan mesele reel ekonominin dinamizmiyle ilgilidir; burada sanayinin istikrarlı bir şekilde büyümesi, bu büyümede içinde imalat sanayiini payının ciddi bir düzeye ulaşması ve ihracatın görünür bir biçimde artmasıdır. Bu durumda sorunu şöyle tanımlamak mümkündür: Türk ekonomisinde reel sektörle parasal politikalar arsında mutlaka bir denge kurmak gerekmektedir.

İHRACATLA BÜYÜMEK

Enflasyon, döviz, faiz kısır döngüsünü, dolayısıyla cari açık sorununu aşmanın yolu ise kaliteli büyüme diyebileceğimiz dışa açık/ihracata dayalı bir politikayı istikrarlı bir biçimde sürdürmeden geçmekte, bunu zorunlu kılmaktadır. Burada para politikasının reel sektördeki dinamizmi destekleyecek bir yaklaşımı benimsemesi ve ihracat odaklı bir büyümeyi öncelemesi gerekmektedir.

Mart 2021 dış ticaret verilerine bakıldığında ihracatın bu aydaki ulaştığı rakam neredeyse 19 milyar dolara dayanmıştır (18 milyar 985 milyon dolar) bu çok önemli bir göstergedir fakat hâlâ dış ticaret açığının Mart 2021'de 4.7 milyar dolar olması ciddi bir sorundur. Mesele açıktır; bu konuda geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanı Varank çeşitli sektörlerde 919 ürünün yerli olarak üretilmesini hedefleyen bir projeyi başlatarak çok önemli bir adım atmıştır. Kaliteli büyüme, cari açıksız büyüme politikasıdır, bu politika hem istihdam hem refah artırır ki para politikasının reel ekonomiyle dengeli bir şekilde yürütülmesi bu bakımdan da önemlidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri