Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Markar Esayan

Neden seçim olmaz...
30 Mayıs 2020 Cumartesi

Muhalefet erken seçim tartışmalarını sever. Bunun çeşitli nedenleri var. Tabii ki ilki seçmeni diri tutma isteğidir. Öte yandan 27 Nisan Muhtırası’ndan sonra yaşanan tartışmaları hatırlayınız. Askeri vesayet zihniyeti hortlamış, CHP ve medyası bu muhtıraya destek vermişti. İşte 2007’nin 22 Temmuz’unda böyle bir ortamda erken seçime gidilmişti. Amaç cumhurbaşkanlığı seçimindeki Meclis’te oluşan tıkanmayı açmak, müdahaleleri aşmak ve vesayet heveslilerinin karşısında sandığı adres göstermekti.

 

***

Erken seçim tartışmalarının bu şekilde olgusal nedenlerinin olması şarttır. Erken seçimleri gerektirecek bir veya birkaç nedenin olması, toplumda seçim talebinin yeşermesi gerekir. Yani öyle bir olmalıdır ki, seçim biriken sorunların bir çıkış yolu olarak bir ihtiyaç olarak kendisini dayatsın.

 

***

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçerek vesayetin sisteme yerleştirdiği mayınlardan kurtulmuştur. Erken seçim kavramı eski sistemle tarihe havale edilmiştir. Tek kişilik hükümet olan Cumhurbaşkanı ve Meclis, beş yıllık sabit süreyle seçilir. Bu tabii ki vaktinden önce bir seçim olmayacağı anlamına gelmez.

 

***

Cumhurbaşkanı açısından bakarsak, eğer birinci dönemindeyse, kalan süresinden vazgeçmiş olacak ve şayet adaysa seçilememe riskini üstlenecektir. Eğer ikinci dönemindeyse, kalan süresinden feragat edecek ve bir daha aday olmamayı göze alacaktır. Yani bir Cumhurbaşkanı için seçimlerin yenilenmesini istemek olağanüstü koşullarda ve son çare olarak başvurulacak bir yöntemdir.

 

***

Meclis açısından da eski sistemde basit çoğunlukla alınan bu kararın,-ki bu durumda bile çok zordu- yeni sistemde 3/5, yani 360 milletvekilinin onayıyla alınması kuralı meselenin zorluğuna dikkati çekmektedir. Milletvekilleri için de yeniden aday gösterilmek ve seçilmek bir risk olduğundan, Meclis’in bu kuralı olağanüstü durumlarda istisnai şekilde uygulayacağı ortaya çıkacaktır.

 

***

Yeni sistemde keyfi bir seçim yenilenmesi mümkün değildir. Ancak olağanüstü şartların zorlaması ile bu kapı açık bırakılmıştır. Böylelikle siyaset mühendisliklerine kapılar kapatılmıştır. Zaten şartlar oluştuğunda seçim yenilemesi kendisini öyle bir dayatır ki, buna ne Cumhurbaşkanı ne de Meclis karşı koyabilir.

 

***

Türkiye’nin erken seçim diye bir gündemi yoktur. Suni iteklemelerle de bu gündem oluşmaz. 2023’e kadar ciddi bir süre vardır ve halkımız bu sürede seçim değil, hizmet beklemektedir. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezai Yanık 31 Mayıs 2020 Pazar  16:33

bu kadar net ve milletimizin duygularını söylemişsiniz sayın yazarımız ve vekilimiz.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri