Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi

Vedat Bilgin

Milli ekonomi
17 Şubat 2017 Cuma

Türk ekonomisinin dinamizmini artıracak tedbirlerin arka arkaya devreye sokulması, sadece dünya ekonomisindeki durgunluğa karşı bir önlem olmakla kalmamış, yüzlerce milyon dolarla spekülatif girişimlerde bulunanlarda ve özellikle de operasyon peşinde koşan birtakım uluslararası çevrelerde hayal kırıklığına yol açmıştır. Bu bağlamda, ekonomiye yeni kaynak veya yeni imkânlar kazandırmak üzere ‘varlık potansiyelinin’ harekete geçirilmesi oldukça önemlidir.

Ünlü Fransız düşünürü Raymond Aron ‘Sanayi Toplumu Üzerine On Sekiz Ders’ başlıklı çalışmasında ekonomik kuruluşları incelerken sanayi toplumlarında ekonominin, kamuya veya özel kesime ait olup olmama yani mülkiyet sorununun ötesinde ele alınması gerektiğinin üzerinde durmaktaydı. Ona göre konunun bir ‘iktisadi rasyonalite’; bir de ‘teknik rasyonalite’ boyutu bulunmaktadır. Bu anlamda Türkiye Varlık Fonu uygulaması çağdaş ekonominin ihtiyaç duyduğu yeni bir ekonomik/finansal rasyonel bir araç olarak devreye sokulmaktadır.

Potansiyeli harekete geçirmek

“Bugün ilk aşamada yaklaşık 200 milyar dolarlık bir fon büyüklüğüne ulaşarak ekonomide yatırım-üretim-büyüme süreçlerinde piyasa içinden milli kaynak üretilmesini mümkün kılacak, ekonomiye dinamizm katacak bir kurumsal düzenlemeye yapılmaktadır.” Ekonomilerin küreselleştiği bir dünyada rekabetin, üretimin, büyümenin milli kaynaklardan beslenerek sürdürülmesi mecburiyeti vardır.

Türkiye dünya ekonomisinde yaşanan ikinci büyük krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olmuştu fakat ihtiyar Avrupa’nın aynı dinamizmi gösterememesi, büyüme sorununu bir türlü çözememesi en büyük dış ticaret ortağı olan ülkemizi de olumsuz etkilemiştir ve tesirleri devam etmektedir. Başta Suriye olmak üzere, bölgede yaşanan savaş ve istikrarsızlıkların da bölgesel ticaret hacmini daraltıcı etki yapmasından en çok etkilenen ülkenin Türkiye olması işin tabiatı gereğidir. Türk ekonomisinin hem üretim gücü hem modern karakteri itibarıyla bölge ekonomileri üzerindeki entegre edici yönü, bölge ekonomilerini karşılıklı olarak harekete geçirecek bir dinamizm üretmekle kalmayıp, birçok endüstride bölgesel bir pazara dönük üretim yapan ‘ölçekte’ yatırımları teşvik etmiştir.

Ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen bu dış ekonomik olayların yanı sıra, uluslararası sistemin politik bakımdan Türkiye karşıtı bir yaklaşımı benimseyen bir anlayışa yönelmesi, bilhassa Batı’nın yeni Ortadoğu siyasetinde ortaya koyduğu Türkiye’yi dışlayıcı, bölgesel bakımdan etkisizleştirici politikalara yönelmesi bir başka sorundur. Bu sorun Batı’nın muhtelif araçlar kullanarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecini istikrarsızlaştırmaya dönük müdahalelerinin devreye sokulmasına vesile olmuş görünmektedir.

Küresel rekabet

Batı’nın, başta FETÖ yapılanması, onun 15 Temmuz girişimi ile olan karanlık ilişkileri olmak üzere, PKK/PYD örgütlenmesine verdiği desteği saklanmadan açıkça göstere göstere yapmasından sonra çeşitli finansal ve ekonomik araçlar kullanılarak ekonomide bir sarsıntı yaratılmasına yönelik müdahaleleri, kaçınılmaz olarak Türkiye’yi daha dikkatli olamaya ittiği açıktır. Bu durum, geleneksel Batı’ya endeksli politik tercihlerin meydana getirdiği ‘bağımlılık ilişkilerini’ radikal bir biçimde eleştirmeyi de gerekli kılmıştır.

Buradan çıkan bazı neticeler bulunmaktadır. Bunların bir kısmı politik bir kısmı ise ekonomiktir fakat mesele doğrudan Türkiye’nin uluslararası sistemle karşı karşıya kaldığı çelişkilerle olduğu için ekonomik olanlarla politik olanlar zorunlu olarak bir arada telakki edilmek durumundadır. Bir başka ifadeyle Türkiye bir taraftan bölgesel sorunlara Batı sistemiyle kurulu bağımlılık ilişkilerinin dışında bölge merkezi yaklaşımlarla cevap verirken, ekonomideki hem küresel daralmanın içeriye yansımalarına hem de çeşitli ekonomik araçlarla yapılan istikrarsızlaştırma operasyonlarına milli kaynaklara dayanan yeni politikalarla, yeni kurumlarla yeni bir büyüme stratejisine yönelerek cevap vermek durumundadır. Küresel rekabette milli ekonomiye dayanmak mecburiyeti vardır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri