Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ta
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ta
İstanbul merkezli 8 ilde “Sibergöz-32” operasyonu
İstanbul merkezli 8 ilde “Sibergöz-32” operasyonu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 45 sözleşmeli bilişim personeli alacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 45 sözleşmeli bilişim personeli alacak

Vedat Bilgin

Ekonomide ön görüde bulunmak!
9 Temmuz 2020 Perşembe

Ekonomik analizler yapılırken, kısa ya da uzun vadeli tahminlerde bulunulurken değerlendirmeler hep ekonomik parametreler üzerinden yapılır. Büyüme, istihdam, enflasyon, faiz, yatırımlar, dış ticaret verileri gibi çok sayıda gösterge ve bunların ilişkilerini ortaya koyan hesaplamalar yapılarak öngörülerde bulunulur. Burada, genellikle ülkelerin durumu dikkate alınırken de siyasal istikrara vurgu yapılır.

Şimdi bütünüyle durum değişmiştir; ekonomideki olaylar, hiç de ekonomik olmayan, doğrudan doğruya bütün dünyanın karşılaştığı bir salgının meydana getirdiği şartlara bağlı olarak ele alınmak, açıklanmak durumunda kalmıştır. Bu salgının şiddeti, bulaşıcılığı, ne kadar süreceği ve salgın süreci devam ederken ekonomik süreçlerin nasıl işleyeceği ön plana çıkmış bulunmaktadır.

NEREYE DOĞRU

Dünya ekonomileri şüphesiz zor bir dönemden geçiyor; büyük ekonomilerin neredeyse üretimlerini durdurma tehlikesi altına girdikleri bir safhada hızla normalleşme adımlarının atılmasına biraz da bu açıdan bakmak gerekir. Dünyanın başta ABD, Çin ve Japon ekonomileri olmak üzere, gelişmiş ekonomilerin bütün üretim yapılarının sarsıldığı bir dönem yaşanırken, yapılan karamsar tahminler durgunluğun uzun süreceği yönündedir. Salgın sürecinde bütün ekonomilerinin küçülme yaşadığını, bunun da özellikle gelişmekte olan ülke ekonomileri için olumsuz sonuçlara yol açacağını söylemeyen iktisatçı yok gibidir.

Şüphesiz bu küçülmenin sektörler açısından hissedilmesi farklı olabilir fakat ekonomilerin bütününe bakıldığında istihdam sorunlarının artacağını, düşük gelir gruplarının daha da yoksullaşacağını söylemeye dahi gerek yoktur. Burada üzerinde durulması gereken esas mesele finansal sermayenin reel sektöre göre büyümesinin yükselmesi ve bunun meydana getireceği çarpıklıklar; hizmet sektörünün küçülmesi sonucu ‘prekaryanın’ ötesinde farklı eğitim ve kariyer sahibi modern orta sınıfların yoksullaşması sorununun artacağı hususudur.

KARAMSARLIK YOK

Wallersteın, ‘’sistem karşıtı hareketleri’ ileri kapitalist toplumların kâbusu olarak görülmekteydi; bugün, Batı ekonomilerinin yerleşik yoksul tabakalarının dışında olan modern orta sınıflarının yoksullaşmasının, yeni toplumsal hareketler de denilen eğilimi güçlendireceğini, onlara yapısallık kazandıracağını söylemek mümkündür. Esasen Batılı ülkelerde bugün güçlenen anti ırkçı hareketleri hatta daha önce Fransa örneğindeki ‘Sarı Yeleklileri’ birlikte düşündüğümüzde bu toplumların ekonomik refah üzerinden sağladığı toplumsal birlikteliğin, ekonomide meydana gelen sorunların artmasıyla nasıl bir sarsıntı geçireceğini de ayrıca düşünmek gerekecektir.

Karamsar mı olmak gerekir? Asla, bu süreç aşıldığı zaman toplumsal dayanışma gücü yüksek olan toplumların ekonomide yeni bir yükseliş dalgası yaratacaklarını belirtmek lazımdır. Türkiye bu açıdan önemli potansiyeli olan bir ülkedir; bu dayanışma gücünü devlet ve toplum ilişkilerinde geçmişte yaşanagelen çatışmaları demokratikleşme reformlarıyla geride bırakarak ileri bir noktaya taşıma aşmasına girilmiştir. Unutulmasın ekonominin güven kaynağı, toplumun değişim yaratma gücüdür.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri