Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Vedat Bilgin

Ekonomide durum nedir?
28 Eylül 2020 Pazartesi

Ekonomide ortaya çıkacak olumsuzluklara bel bağlayanların işi zor. Bunlar arasında müzmin ‘kriz cemaati’ mensuplarını bir yana koyarsak, siyasi muhalefetin de bütün ümidini böyle bir olaya bağlaması, ülke açısından büyük bir talihsizliktir; çünkü bu durum onları alternatif ekonomi politika aramaktan, üretmekten alıkoymaktadır. Ekonomide alternatif oluşturamayan bir muhalefetin etkisi, siyasete katkı yapması mümkün müdür!

Önceki yıl, daha Korona günleri başlamadan kriz geldi, geliyor diyen muhalefete, ekonomi özellikle döviz kazandıran işlemleri üzerinden, yani ihracat ve turizm gelirlerindeki sıçramayla güçlü bir cevap verince, bir hayal kırıklığı ortaya çıkmıştı. Ekonomide çöküş bekleyenler, cari fazla vererek büyüyen bir ekonomi karşısında ancak ‘şu kadar borç var bunlar nasıl ödenecek’ gibi laflar ederek durumu kurtarmaya çalışmışlardı.

ÇARKLAR DÖNÜYOR

Hemen söylememiz gereken hususlardan biri bu dış borçlar meselesinin ciddi bir analiz yapılmadan kaba bir biçimde rastgele rakamları toplanarak ele alınmasıyla ilgilidir. Bir defa, özel sektörün dış borçları özel sektörün dış varlıkları dikkate alınmadan, kamu borçlarıyla alt alta yazılarak toplanması, buradan dış borçların toplamına ulaşılması yanlış bir hesaplamadır. Hazine garantili projelerde de durum farklıdır; garantinin projeyi gerçekleştiren kuruluşunun proje üzerinden borcunu ödeyememesi ihtimaline karşı verilen bir teminat olduğu unutulmamalıdır. Projeyi gerçekleştiren kuruluş (söz gelimi demiryolları) bu yükümlülüğü karşılamadığı zaman hazine devreye girecektir ki bu durumda dahi ödeme belli bir plan ve yıla/takvime bağlıdır.

Mesela, böyle bir ihtimal dâhilinde bile projelerin ödeme planlarının bulunduğunu, hatta bazılarının 30-40 yıllık vade ile takvimlendirilmiş olduğunu düşünmek lazımdır. Esas bakılması gereken yerin kamunun dış borcunun milli gelire oranına göz atıldığı zaman bunun OECD içinde en iyi durumda olan ekonomilerden birine işaret ettiği görülecektir.

EKONOMİNİN KARNESİ

İyi kötü bunun farkında olan bazı muhalif yazarların ise, geçen yılsonunda ekonominin dengeye yöneliminin salgın sürecinde yeniden bozulacağını düşünerek/arzulayarak, bu defa kaçınılmaz bir kriz ve çöküş beklentisine girmekte tereddüt göstermedikleri görüldü.

Buradaki sorunu anlamak için şu soruları sormak yeterlidir sanırım: 1.Dünyanın salgından en az küçülen üç ekonomisinden birinin Türkiye olması size hiçbir şey ifade etmiyor mu? 2. İhracatın ithalatı karşılama oranının % 85’e yaklaşması anlamsız mıdır? 3. Temmuzda sanayi üretiminin yıllık bazda % 4,4 artması ne anlama gelmektedir? 4. Tarımsal ürün ihracatının ilk defa yaklaşık yıllık 20 milyar dolara yaklaşması, tarımdaki büyüme oranının bütün Avrupa’yı geride bırakması tarımın çöktüğünü mü gösterir! 5. En kötü şartlarda, salgına rağmen temmuz ayında ihracatın 15,5 milyar doları geçmesi neyin ifadesidir? Hadi son bir soru sorup bırakalım: 6. Geçen ay bütçenin 28,2 milyar fazla vermesine ne dersiniz? Kısacası, çıkmayacak krize ümit bağlamak ancak muhalefet krizine işaret edecektir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri