Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek

Markar Esayan

Devleti yeniden düşünmek...
21 Mart 2020 Cumartesi

Devlet bir toplumun problem çözme yeteneğinin sistemleşmiş halidir. Şüphesiz devlet bu görevini, tabi olduğu milletinin lehine yerine getirmelidir. Ama genellikle bu böyle olmaz. 1980’lerin neo-liberalizm rüzgârlarını hatırlayın; ABD’de Reagan, İngiltere’de Thatcher dezavantajlı kesimlerin aleyhine, sermayenin lehine sert bir makas değişimine gitmişlerdi.

 

***

“Devleti yeniden düşünmek” bir kez daha böylelikle ana mesele haline geldi. Yani acaba neo-liberalizm ve sosyalizm arasında sıkışıp kalmak zorunda mıydık? Sosyalizmin ne tür bir faşizme dönüştüğü tecrübe ile sabitken, liberal ekonomi için Keynes “Kar payı ödemiyorlar diye güneşle yıldızları kapatmaya bile muktediriz” diyordu.

 

***

Ne yapmalı sorusu önemli. Ben bu konuda Türkiye’nin pozitif yönde ayrıştığını düşünüyorum. AK Parti tam da yoksul ve her açıdan haksız bırakılmış geniş kesimlerin siyasal temsilcisi oldu. Batı’da neo-liberal politikaların siyaseti/siyasetçiyi değersizleştirmesine ters orantılı olarak, Türkiye’de topluma Recep Tayyip Erdoğan gibi belirli üstünlüğe/farka sahip bir siyasetçi liderlik etti. Kendi ahlaki ve toplumsal sorumluluklarına sahip olması bakımından Sayın Erdoğan’ı Merkel veya Putin’le değil, Churchill, Roosevelt, Willy Brand’a mukayese etmek gerekir. Her türlü saldırıya karşı bunları tespit etmeliyiz ki, tarih doğru yazılsın.

 

***

Devlet durduğu yerde milletin devleti olmaz. Her zaman da bir Kasımpaşalı Cumhurbaşkanı olmaz. Milletin devleti yönetenleri sürekli demokratik baskı altında tutması, denetlemesi, kamu işlerine müdahil olması gerekir. Bu da kurumlar aracılığı ile olur. Oysa seçkinlerin elindeki devlet aygıtı millete karşı konumlanır. Bunu en iyi biz geçmişimizden biliriz. Bu nedenle, Türk seçkinlerinin Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı sadece dindarlığından değildir; Erdoğan bu seçkin iktidarı milletin lehine ters yüz etmiştir.

 

***

Ancak yüksek liderlik de yeterli değildir. Kurumların da reformdan geçmesi gerekir. Biz bunu da yaptık. Hangi seçkin siyasetçi, hükümetin seçilme oranını yüzde 50+1’e taşır, yasamayı en küçük partinin kilit olabileceği noktaya getirirken, yargıyı de dolaylı olarak millete seçtirebilir? Bunun nasıl bir devrim olduğunu muhafazakâr seçkinlerde bile anlayamayanlar var.

 

***

Batı’nın son salgına hazırlıksız yakalanması, yaşlı ve yoksulları kaderine terk etmesi veya terk etmek zorunda kalmasının temelleri 1980’lerde atıldı. Çünkü devleti ellerinden milletin aleyhine kaçırdılar. Biz ise 2000’li yılların başından itibaren ters yönde bir rota izledik.

 

***

İşte devlet bu kadar önemli, hayatta kalmak ve yaşamak kadar… 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri