Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Markar Esayan

Demokrasinin seçenekleri çoğaldı
24 Mart 2018 Cumartesi

Önümüzdeki dönemde, seçim sathına girildikçe referandum sürecinde yaşadığımıza benzer ve oldukça sorunlu bulduğum bir propaganda sürecine tanık olacağız. Sorunlu bulduğum tarz ise, CHP’nin olgunun kendisine bağlı kalmayarak, vatandaşın bilgilenmesine değil, kafasının karışmasına, endişelerinin artmasına dönük bir dezenformasyon taktiğini benimsemesi.

Nasıl ki referandum sürecinde “rejim elden gidiyor”, “diktatörlük geliyor”, “Meclis kapanıyor” gibi iftiraların etrafında dönüldüyse, bu sefer de “sopalı seçim”, “mühürsüz seçim”, “kirli ittifak” gibi vatandaşların aklına değil, korkularına hitap edecek bir dilden medet umacaklar.

“İttifak yasası” diye bilinen, gerçekte ise sadece ittifak değil, seçimleri düzenleyen birçok kanunda reform yapan düzenlemeyi bu propaganda sürecinin merkezinde tutacaklar. O zaman “iddialara” tekrar bir bakalım.

“Mühürsüz seçim” sloganı baştan yanlış. Bunu onlar da biliyorlar. Taklit edilmesi imkânsız, kâğıdın üretim aşamasına paraya benzer şekilde içine filigran yerleştirilen zarf ve pusulalar kullanılacak. Bu zarflarda zaten YSK anteti, seçim kurulu mührü bulunmakta. Zarflara son olarak sandık kurulu da mühür vuracak. Ancak sandık kurulunun ihmal veya kasıt ile mühür vurmadığı zarflar, milletin oy hakkını korumak adına geçerli sayılacak. YSK zaten 1984’ten beri bu türden oyları büyük ekseriyette geçerli saymış. Üstelik bu mühür meselesi, eski iptidai şartlarda yapılan seçimlerden kalan bir usul.

YSK tarafından fazladan basılan zarf ve oy pusulaları da tartışma konusu yapılıyor. Oysa bunlar da zabıtla sayılı teslim edilip, kullanılmayanlar yine sayılı şekilde zabıtla iade alınıyor. Bu zarf ve pusulaların kötü amaçla kullanılması mümkün değil.

Evet, 16 Nisan ile koalisyon dönemleri sona ermiştir. Muhalefet bilinçli şekilde koalisyon ile ittifak kavramının aynı şey olduğunu savunuyor. Oysa koalisyon parlamenter sistemin, yani hükümetin Meclis içinden çıktığı yöntemin bir uygulamasıdır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise hükümet ve Meclis ayrı oyla seçilecek, ilk veya sonraki turlarda hükümet kurulmuş olacaktır. Yani hükümet yönünden koalisyon diye bir şey bu sistemde mümkün olamaz.

Meclis seçimlerinde ise 12 Eylül darbesinin bir ürünü olan partilerin birbirini desteklemeleri ve ittifak yapmaları önündeki yasak kaldırılmıştır. Yasama yönünden bu da koalisyonla aynı şey değildir. Partiler parlamenter sistemde olduğu gibi ortaklıklarını seçimlerden sonra değil, seçimlerden çok önce, ittifaklarını, programlarını seçmene deklare edecekler, bunun risk ve avantajlarını peşinen üstlenerek, seçmeni oy verdikten sonra sürprizlere maruz bırakmayarak seçime katılacaklardır. Seçmenin önündeki seçenekleri çoğaltan, böylelikle demokrasiyi güçlendiren bir reformla seçimlere gideceğiz. Hayırlısı olsun.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri