Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Vedat Bilgin

Cumhuriyeti savunmak!
30 Temmuz 2020 Perşembe

Türkiye’de hiç bitmeyen tartışmalardan biri de Cumhuriyet etrafında yapılmaktadır. Bir kesim sürekli olarak Cumhuriyete karşı çeşitli komploların hazırlandığını söyleyerek ‘tehlikenin farkında mısınız’ psikolojisiyle hareket etmektedir; bunların simetriyi olan bir başka kesim ise Hilafet beklentisi içinde yaşamaktadır. Demokratik bir toplumda her türlü tartışmayı yapmak işin doğası gereği normal olandır fakat bunu bir paranoyaya dönüştürüp yasakçı bir tepki arayışı içine girilmesi de Cumhuriyeti düşmanlaştırıcı bir söylem oluşturmak da sağlıklı tavırlar değildir.

Birinci kesimin Cumhuriyetin başarılarına yeterince güven duymadığı için böyle bir tavır sergilediği, demokratikleşme süreciyle rejimin halka mal olduğunun idrakinde olmadığı söylenebilir; ikinci gruptakilerin ise Cumhuriyet’in bir siyasi formasyon olduğunu kavrayamadıkları, hilafet denilen kurumun ise dinsel değil tarihsel ömrünü tamamlamış bir siyasal yapı olduğunu anlayamadıklarını belirtmek gerekir.

OTORİTER ZİHNİYET

Modernleşme sürecinin çeşitli boyutlarından bahsetmek mümkündür; ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel modernleşme meseleleri üzerinde geniş bir literatür bulunmaktadır. Kültürel modernleşmenin bir yönü ise zihniyet yapısıyla ilgilidir, tarihsel süreçleri dogmalaştıran onları kutsayan ya da değişmez mutlak gerçeklik olarak gören bu tür zihin yapılarının, analitik düşünceden uzak olduğunu tespit etmek lazımdır. Bu zihni yapılar neyi savunursa, hangi düşünceyi benimsemiş olursa olsunlar birbirlerine yakın özellikler taşırlar.

Bu zihniyet biçiminin tarihsel örnekleri nesneleştirmesi/mutlaklaştırması, tarihsel olanın değişimine karşı tavır alması sağlıksız iki siyasal tutumun ortaya çıkmasının önünü açmaktadır. Bunlardan birincisi anti demokratik/müdahaleci bir siyasal tutum; diğeri ise kavramları tarihselliğinden toplumsallığından çıkarıp mutlaklaştırıcı E. Hofferi’in ‘kesin inançlı’ dediği bir otoriter cemaatçi tutumdur. Bu iki tepkisel tavrın demokratik bir tartışma ortamına katkı yapması zordur çünkü onlar için doğru tektir ve mutlaktır; bu bakımdan karşısındakinin susturulması lazımdır!

CUMHURİYETE GÜVEN

Türkiye Cumhuriyeti Tek Partili yılların otoriter politikalarını, askeri darbe dönemlerinde Cumhuriyete giydirilmeye çalışılan militarizmin deli gömleğini yırtıp atarak, demokrasi ile güçlenerek, bürokratik zümrelerin kontrolünden çıkıp halkın cumhuriyeti olmuştur. Bugün Cumhuriyetin en büyük başarısı Türkiye’nin sadece kendi bölgesinde en modern ülke olması değil, aynı zamanda küresel bir siyasal aktör haline gelmiş olmasıdır. Cumhuriyet demokrasi içinde yurttaşlarını özgür eşit insanlar olarak yükselttikçe güçlenen bir rejimdir.

Hilafet arayışlarına hatırlatılması gereken gerçek ise Hilafetin Cumhuriyetin alternatifi olmadığıdır. Tarihsel bir kurum olan hilafeti dini bir yönetim ilkesi olarak görenlerin anlamadığı husus İslamiyet’in bir siyasal rejim önermediği, hilafetin tarihsel şartlar içinde Haz. Peygamberden sonra o günkü Arap toplumsal yapısında ortaya çıkmış bir kurum olmasıdır. Hilafet de, imparatorluklar, monarşiler gibi tarihsel yapılardır ve çağdaş siyasal rejim olan cumhuriyetin gerisinde kalmış bulunmaktadırlar.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri