Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Vedat Bilgin

CHP kendini yenileyemez mi?
3 Ağustos 2020 Pazartesi

CHP bir kurultayı daha geride bıraktı. Yirmi yıllık AK Parti iktidarı süresince etkili bir muhalefet yapamayan bu partinin kurultayından beklenenin Parti Meclisine kimin gireceği veya kimin Genel Başkan Yardımcısı olacağı olmasa gerektir. CHP’nin 37. Olağan Kurultayından sonra sadece bunlar konuşuluyorsa önümüzdeki dönemde de bu partinin iktidar alternatifi olma iddiasında olduğunu söylemek anlamsızdır.

Seçime üç yıllık bir süre varken, bunca senelik Ana Muhalefet Partisinin kurultayından hiçbirşey çıkmıyorsa burada durup düşünmek gerekmez mi? Bu durumdan AK Partinin karlı çıktığını düşünenler olabilir ki bu görüşe katılmıyorum. Demokrasilerde iktidar partilerinin şansı, muhalefetin yetersizliği olamaz; tam tersine gerçek anlamıyla iktidarı murakabe eden, sadece eleştiren değil topluma inandırıcı alternatifler sunan etkin muhalefetin mevcudiyetidir.

MESELE NEDİR?

CHP’nin 37. Kurultayında Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ‘İkinci Yüzyıl Beyannamesi’ açıklayacağı haberi önce bir merak uyandırmıştı fakat açıklana açıklana daha önce de muhtelif vesilelerle benzerleri söylenmiş olan sözlerin bu defa maddeler halinde sıralanmış basmakalıp tekrarı ortaya çıkınca merek edilecek bir durumun olmadığı anlaşılmış oldu.

CHP’nin sorununun Genel Başkan değişikliği olduğunu düşünenlere katılmıyorum; Baykal’ın Genel Başkalığında mevcut olan sorunlar, ondan sonra Kılıçdaroğlu döneminde de devam ediyorsa onun yerine kim seçilirse seçilsin devam edecek demektir. Bu sorunların önemli bir kısmının Baykal öncesinden gelmekte olduğu bilindiğine göre, öncelikle meseleye doğru yaklaşmak, sorunu doğru tanımlamak mecburiyeti vardır. CHP’nin içinde bulunduğu problemi objektif olarak ortaya koymadan, sağlıklı bir tartışma yapmadan aşması mümkün görünmemektedir. Önce bu konunun ‘siyasi bir problem’ olduğunu, siyasi problemi anlamanın yöntemsel gerekliliklerine başvurmadan halledilemeyeceğini kabul etmek lazımdır.

SİYASİ SORUN

Nedir bunlar? Birincisi, siyasi mesele, bir partinin, bir siyaset anlayışının toplumsal yönelimlere, eğilimlere uzak kalmasıyla ortaya çıkabileceği gibi, belli bir tarihsel durum içinde şekillenen siyaset anlayışının dayandığı toplumsal zümrenin, toplumsal grupların sosyal değişmelerin etkisiyle fonksiyon kaybı yaşamasının sonucunda da ortaya çıkabilir. İkinci bir durum, partinin dayandığı dünya görüşü ya da partinin temsil ettiğini söylediği politik anlayış ile toplumsal talepler arasında ‘siyasal mesafenin’ oluştuğu durumlarda partiler açısından siyasal sorun yaşanabilir. Üçüncü mesele, partiler bir geleneğin bir tarihselliğin temsilcisi durumundaysalar o zaman ya söz konusu geleneği çağdaş toplumsal taleplere taşıyacak siyasal proje geliştirmede sorun yaşanmakta ya da o gelenekle aktüel siyasi tutumu arasında tezatlar oluştuğundan bahsedilebilir.

CHP’nin bu problemleri ayrıntılı bir şekilde analiz etmeden, işi reklamcıların diliyle hazırlanmış ‘ikinci yüzyıla çağrı’ yapmaya bırakması, sorunu anlamamakta ısrar etmesi demektir. Bu durumda CHP’nin önünde geriye kalan tek seçenek yine ittifak arayışları olacaktır! Kurban bayramınız mübarek olsun.   

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri