Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Vedat Bilgin

Bugün İran, yarın Turan
10 Ocak 2018 Çarşamba

İran’da yaşanan olayları sadece bu ülkenin iç sorunu olarak görmek, İran’ın yönetim sisteminden kaynaklanan sosyal meselelerin siyasi neticeleri diye takdim etmek, Ortadoğu coğrafyasında Irak ve Afganistan işgalleriyle başlayan Suriye ve Yemen’e uzanan vahşetin de bu ülkelerde kendiliğinden yaşandığını söylemekten başka bir iddia değildir. Bu tür açıklama ve yorumlar, Batı sistemini mazur göstermek, onların sömürgeci ve daha sonra emperyalist siyasetlerini görmezden gelme, örtbas etme maksadını taşımıyorsa, düpedüz yaşananları anlamaktan uzak safiyane açıklamalardır. Bu kadar saf olmak mümkün müdür?

“Bazı sözüm ona muhafazakâr çevrelerde ‘mezhepçi yorumlar’ yaparak bu süreçte İran karşıtı bir tavır takınanların hatırlaması gereken ilk şey hedefin sadece İran olmadığıdır; Batı sistemi bugün İran’da istediği neticeyi alırsa sıra Turan’a gelecektir; yani Türkiye’den başlayıp, Azerbaycan’dan, Özbekistan’a, Çin duvarına kadar uzayan geniş bir coğrafya hedeftedir. Doğunun yükselişine karşı gecikmiş vahşi bir saldırı/hamle projesi! Sonra, unutulmasın ki İran’daki bu saldırının benzeri ilk olarak Türkiye’de denenmiş, püskürtülmüştür fakat vazgeçilmemiştir; bugün belki de değişen sadece öncelik sırasıdır!”

Batı ve diğerleri

Batı sisteminin yaşadığı derin kriz bugün iyice açığa çıkmış bulunmaktadır, bunda sistemin krizi daha da ağırlaştıracak ‘eski yöntemde’ ısrar etmek gibi bir çelişkiye düşmüş olmasının rolünü görmek gerekir. Batı hegemonya kaybı yaşadıkça ‘eski emperyalist yaklaşımla’ bunu önleme arayışına girmektedir ki çelişkinin ortaya çıktığı nokta burasıdır. Bölgesel savaşlar, terör örgütleri üzerinden ülkelerin iç işlerine müdahale, askeri darbelerle kontrolü ele geçirme, vekâlet savaşları gibi araçlar bugün küresel dinamikler karşısında sadece yetersiz kalmamaktadır, aynı zamanda sorunları daha da ağırlaştırıp Batı’yı altından kalkamadığı yeni sorunlarla karşı karşıya getirmektedir.

“Türkiye’nin çözüm süreciyle Batı’nın elinden ‘Kürt kartını’ almaya kalkıp, terör örgütünü bitirecek, demokratik reformlarla yurttaşlarını sistemle bütünleştirmesine, Kuzey Irak Kürtleriyle yaptığı ittifaka karşı; Batı Suriye’deki PKK/PYD’yi yeniden örgütleyip, silah vererek, Suriye’deki ‘terör kantonlarından’ barış projesine karşı terör saldırılarını devreye sokmuştur.”

Güneydoğu’da şehirlerde yaşanan ‘hendek saldırıları’, bölgeyi işgal girişiminin bir parçasıdır ki daha sonra bunların FETÖ’nün devlete sızmış unsurlarının içerden desteğiyle yürütüldüğü anlaşılacaktı. Türkiye’nin bu saldırıları mağlup etmesi, bölgede yaşayan Kürt yurttaşların kendi devletleriyle birlikte bu saldırılara karşı tavır almasından ve 15 Temmuz ihanetinin çökertilmesinden sonra terör örgütünün bugün yaşadığı çaresizlik ‘yeni bir taktik arayışını’gündeme getirmiştir.

Yalnızlaştırma siyasetinin çöküşü

“Bu aşamada Türkiye-Rusya-İran ittifakının devreye girmesi bütün denklemi değiştirmiştir, Batı sisteminin işbirlikçi terör kadrosuyla birlikte İran’a dönmesi, öncelik sırasını değiştirerek Türkiye’yi yalnızlaştırma siyasetine yönelmesi, İran’a dönük saldırıları devreye sokması aynı zamanda yaşanan olaylardır.”

İran’da meydana gelen sokak olaylarının şiddete yönelmesi karşısında, devletin verdiği cevapla belli bir sükûnetin sağlanması beklenen bir şeydir. İçeride İran olaylarını değerlendirenlerin bir kısmının meseleyi sanki bir iç politika konusuymuş gibi ele almaları ise elbette şaşırtıcı değildir, sözde İran yönetimi eleştirilerek Türk hükümetine akıl vermeye kalkmak nasıl bir kurnazlıktır?

“Netice olarak, bölgenin kaderinin bugün neredeyse tarihte hiç olmadığı kadar birbirine bağlandığını görmek gerekir. Batı sisteminin bölgeye yönelik operasyonlarını durdurmak, sadece bizim için değil bölge ve elbette dünya barışı için tarihi bir mesele olacaktır.”

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri