Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Çelik: Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz net
Çelik: Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz net
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
AYM üyeliğine Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi
AYM üyeliğine Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi
'Odacılar' olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi
"Odacılar" olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi

Vedat Bilgin

Bozkurt!
12 Mart 2018 Pazartesi

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mersin’de slogan atan gençleri Bozkurt işareti yaparak selamlaması bazı çevrelerde rahatsızlığa yol açsa da bunun geniş ölçüde de olumlu yankı yaptığı anlaşılmaktadır. Bir defa Bozkurt işareti yapan İlk Türkiye Cumhurbaşkanının Erdoğan olması önemlidir. Gazi Paşa’ya zamanında kendisine ‘Bozkurt’ sıfatıyla hitap edilmiş olsa da zaten o zamanlar böyle bir işaret olmadığı için kendisinin de böyle bir selamlamasından bahsedilemez.”

Bu meselelere hassasiyet gösteren ilk lider rahmetli Alpaslan Türkeş Bey, Bozkurt işaretini yapan ilk devlet ve siyaset adamıdır ki onun da bu işareti ilk defa Azerbaycan ziyareti sırasında, gençlerin kendisini bu işaretle selamlamasından sonra onlara mukabele etmek için yaptığı, sonra bu selamlama şeklinin Türkiye’de de yaygınlaştığı bilinmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bozkurt işareti yapması ne anlama gelmektedir? Bazıları bu davranışı, basit bir siyasi manevra, AK Parti ve MHP arasındaki ittifakın bir neticesi olarak görürken, bazıları Cumhurbaşkanı’nın giderek milliyetçi bir çizgiye yöneldiği söylemektedir; kimileri ise ‘İslamcı gelenekten’ uzaklaştığı anlamında bazı iddia ve suçlamalar etrafında olayı değerlendirmektedirler. Daha başka suçlayıcı, niyet sorgulayıcı, önyargılı ifade sahiplerini bir tarafa koyarsak meseleye nasıl bakmak lazımdır?

TARİH VE SEMBOLLER

Öncelikle tespit edilmesi gereken husus, meselenin sembolik tarafıyla ilgilidir. Çeşitli milletlerin tarihinde olduğu gibi Türklerin de farklı tarihsel dönemlerinde farklı figürlerin kullanıldığı sembolik ve estetik değerlerden bahsedilir. Türklerin en eski romantik tarihsel döneminin en önemli destan ve metinlerinde bozkurt motifinin muhtelif biçimlerde ortaya çıktığı görülmektedir. Bozkurt motifinin destanlardan çıkıp bir siyasi mahiyet kazanması, öyle anılması şüphesiz yakın döneme ait bir olaydır.

“İmparatorluk sonrası dönemde, bütün milli devletlerin oluşumunda başvurulduğu gibi, tarihsel köklerin sembolik kaynakları araştırılırken, Ergenekon, Oğuz Kaan Destanları başta olmak üzere çeşitli tarihsel metinlerde Bozkurt’un farklı bir yeri olduğu tespit edilerek çeşitli milli kuruluşların tabiri caizse ‘logolarında’ bu sembole yer verilmiştir; Atatürk döneminde paraların üzerinde bile basıldığı bilinen bir husustur. Kısaca belirtmek gerekirse, milli devletler kendi tarihsel kökenleriyle ilgili sembolik anlatımda muhtelif figürlere referans veriler ve Türkler açısından Bozkurt’un böyle bir yeri vardır.”

Buraya kadar söylenenlerin ‘siyasi’ bir tarafı var mı? ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sembolik selamlama işaretini neden yapmıştır’ diye sorgulayanlar, meseleyi MHP bağlamında ele aldıkları için kendilerince bir izah arayışına girmektedirler.

NEYİN MÜCADELESİ?

Mesele sanırım Bozkurtla ilgili olmaktan çok onun simgesel olarak temsil ettiği ‘milli’ olan ile ilgilidir. Bazı çevrelerin Cumhurbaşkanı’nın ısrarla ‘milli’ kavramına vurgu yapmasından rahatsız olmaları elbette sebepsiz değildir, bu durum milli olandan duydukları rahatsızlıkla alakalı olduğu kadar, bu kavramın milliyetçilik fikriyle olan bağıyla da ilgilidir. Milliyetçilik düşüncesinin, milletin hukukunu savunmak anlamına geldiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkça ‘tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet’ şeklinde ortaya koyduğu hususların bu kapsamda olduğunu görenlerin, bundan rahatsız olmaların bir kısmı maksatlı, bir kısmı ise cehaleti yüzünden duruma tepki gösterdiği söylenebilir.”

15 Temmuz bu milletin varlığına, ülkenin bağımsızlığına karşı birlikte mücadele etmenin ne anlama geldiğini gösteren bir dönüm noktasıdır. Burada millet, muhafazakarlık, milliyetçilik, demokrasi gibi kavramları kuşatıcı bir yaklaşımla ele almak tercih değil bir gerçeklik, bir zorunluluktur. Bu süreci yöneten ‘devlet aklının’ bunun bilincinde olması işin tabiatı gereğidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri