Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Vedat Bilgin

Batı ve Türk dünyası
13 Ocak 2018 Cumartesi

Sakın yazılanları bir casusluk hikâyesinden alıntı diye düşünmeyin. Batı Türk dünyasıyla Türkiye arasında kurulmaya çalışılan ilişkileri, doğrudan Batı sisteminin kurumlarıyla birlikte hareket eden onların servisleri tarafından devşirilmiş olan devlet içindeki adamlarla birlikte etkisiz hale getirip bu coğrafyaya kendisi yerleşmiştir.

“Özbekistan’da o zamanki devlet başkanı Kerimov’a karşı darbe planını, Azerbaycan’da Aliyev’e karşı hazırlanan darbeyi planlayan Batılı servislerin uygulayıcıları arasında devşirmeler ve gönüllü Batı sömürgesi zihniyetli adamlar yer almıştı. Bu operasyonlarda Özbekistan’da yapmak istediklerini yapıp Türkiye’yi suçlayarak neredeyse yirmi yıl bu coğrafyadan uzaklaştırmayı başarmışken Azerbaycan’da Demirel’in ve Aliyev’in önceden hareket etmeleriyle bu ihanet planı önlenebilmiştir. Ya diğer ülkelerde neler olmuştur?”

1990’ların başında büyük bir coğrafyanın Türklerin önüne açılacağını kimse beklemiyordu; hatta o zamana kadar Sovyetler Birliği’nin bir gün çökeceğini ve Türk topluluklarının özgürleşeceğini söyleyenlere Turancılık idealiyle yaşayan, en iyimser ifadesiyle ‘hayalciler’ diye bakılıyordu.

Nerede durduğunu bilmek!

Araştırıldığında arşivlerde çokça rastlanabilecek çizgiler arasında at üstünde başında börküyle elinde kılıç ya da mızrağıyla, sırtında sadak ve okuyla Alpaslan Türkeş beyi karikatürize etmek için yapılmış birçok çizime rastlamak zor olmayacaktır. İşin ilginç tarafı bir yandan Turan, Gökalp’in ünlü şiirinden kalkarak ‘büyük ve müebbet bir ülke’ zannedilirken öbür yandan Sovyetlerin çökeceğini söyleyenler dâhil çöküşün bu kadar hızlı olacağını tahmin edememişlerdir.

Oysa o coğrafyaya gidenler bilecektir ki Turan hayali bir yer değil bir bölgenin yerin adıdır. Bir röportajında Demirel Sovyetler çatırdarken dahi ‘ne oluyor ne olacak’ diye ısrarla soranlara ‘çocuklar bana koskoca Sovyetler Birliği çökecek dedirtmezsiniz!’ diyerek çıkışacaktır.

İşin ilginç yanı devletin de ne böylesine bir değişim tahmini, öngörüsü ne de herhangi bir politik hazırlığı söz konusudur. Sovyetler’in çöküşüyle önce Azerbaycan arkasından diğer Türki topluluklar arka arkaya bağımsızlıklarını ilan edip siyasi tarih sahnesine çıktılar, kendi bağımsız devletlerini kurdular. O toplulukların aydınları veya elitleri üzerinden görünür olarak gerçekleştirilen ilk ilişki ‘Türk Dünyası Kurultayları’ vasıtasıyla olmuştu fakat özellikle Alpaslan Türkeş’in vefatından sonra bu kurultayların sembolik ‘örste demir dövmenin’ ötesinde bir derinlik kazandığını söylemek kolay değildir.

Gelecek ve sorumluluk

Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu yapısı içinde yeniden toparlanması, neredeyse tamamında eski Sovyet elitlerinin işbaşında ya da etkin siyasi konumda bulunduğu Türki devletlerin Rusya ile yeniden bir vesayet ilişkisi içine girmesinin ekonomik siyasal kültür bakımından zeminin olduğunu söylemeye dahi gerek yoktur.

Burada meseleyi Rusya ya da Türki topluluklar ekseninde açıklamanın çok fazla anlamının olduğunu söylemek doğru değildir; çünkü Türkiye’nin hem Özal hem Demirel döneminde cumhurbaşkanlarının bütün arzu ve gayretlerine rağmen Türk dünyasıyla ilgili uygulamaya soktukları birçok proje; daha çok içeriden engellenmiş veya yürütülmesinde sorunlar çıkmıştır. Bu sorunların nedenini, yapısal boyutunu devletin ideolojik ve politik olarak Batı ile ilişkilerinin niteliğinde ve Batıcı devlet elitlerinin tavrında aramak daha doğru olacaktır.

“Netice itibarıyla varmak istediğim husus dün altını çizmeye çalıştığım Batı’nın hedefinin ‘Bugün İran, yarın Turan’ olduğu hususudur. Türkiye sadece Ortadoğu’nun, büyük bir coğrafyanın kaderiyle ilgili değil, bütün doğunun geleceğiyle ilgili politik bir mücadelenin merkezindedir, burada ‘mezhepçi etnik hassasiyetlerden’ öteye düşünmek gereğinin sorumluluğu vardır.”

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri