Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

Aydın Ünal

AK Parti-MHP ittifakı: Faydalar ve riskler
11 Ocak 2018 Perşembe

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “ittifak” açıklamaları sürpriz olmadı. AK Parti ve MHP arasında ittifak, adı konulmasa da, 1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından zaten başlamıştı. İttifak, MHP’nin 15 Temmuz gecesindeki dik duruşu, ardından Yenikapı ruhuyla daha da mücessem hale geldi. Anayasayı değiştirmek, Türkiye’yi istikrara kavuşturacak yeni bir sistemi inşa etmek ise, iki parti arasındaki ittifakın ilk ortak eseri oldu.

İki parti arasındaki ittifakın uzun soluklu olacağı, en azından ilk Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kapsayacağı tahmin ediliyordu. Devlet Bahçeli, bu konuda partisinin kararını açıklayarak, malumu ilam etti.

Sürpriz olan ittifak değil; sürpriz olan, Devlet Bahçeli’nin, 2019 Kasım ayında yani 22 ay sonra yapılacak bir seçim için bugünden ittifak açıklaması yapmış olması.

Kuşkusuz bu “erken” açıklamanın gerekçeleri var. Seçim yasası değişecek ve yeni seçim yasasının ittifakları mümkün kılacak şekilde çıkarılması en çok da MHP için önem arzediyor.

Ancak, bu “erken” açıklamanın hem AK Parti, hem de MHP için riskleri de var ve iki parti de, daha işin başındayken bu risklere tedbir almak zorundalar.

Seçimlere 22 ay varken yapılan bir ittifak açıklaması MHP için bağlayıcı olacaktır. Önümüzdeki 22 ay ittifakın ruhuna uygun şekilde idrak edilmek zorundadır. Bugün, Türkiye her yönden saldırı altındayken, olağanüstü hal yaşanırken kaçınılmaz olan ittifak, yarın, şartlar normalleşmeye başladığında da sürdürülmelidir. En az 22 ay boyunca, örneğin TBMM Genel Kurulu’nda, örneğin 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde bu ittifak muhafaza edilmelidir. Devlet Bahçeli’nin dirayetli liderliği tabii ki bu ittifakı muhafaza edecektir, ancak uzun soluklu bir ittifakı tabana kabul ettirmek, MHP için, Devlet Bahçeli için zorlu bir süreç olacaktır.

MHP uzun süredir başta FETÖ ve FETÖ yandaşı oluşumlar olmak üzere çeşitli çevrelerin saldırısı altında. İttifak, bu saldırıların MHP tabanında mevzi kazanmasına fırsat sağlayacak bir zemini değil,  saldırıları bertaraf edecek bir zemini oluşturmalıdır.

AK Parti’nin bu ittifakta daha en başta dikkat etmesi gereken konu ise, “eylem” birliğinin, “söylem” birliğine kayması riskidir.

AK Parti ve MHP birbirine benzeyen partiler. İki partinin tabanı birbirine çok uzak değiller. Ancak bu, iki partinin de her konuda bire bir aynı düşündükleri anlamına gelmiyor. AK Parti ve MHP, ana omurgaları, dünya görüşleri, politikaları, sorunlara bakış ve sorunlara yönelik çözüm önerileri bakımından derin farklılıkları haizler.

Örneğin “millet”, “milliyet”, “milliyetçilik” gibi kavramlara MHP’nin yüklediği anlam ile AK Parti’nin yüklediği anlam farklı. MHP bu kavramları daha sınırlı bir çerçevede ele alırken, AK Parti çerçeveyi çok daha geniş tutuyor. Bu farklılık, Türkiye’nin en güncel meselesi olan “Kürt Meselesi” ya da “Kürtlerin Meselesi” konusunda iki partinin farklı düşünmelerine yol açıyor. Son yıllarda terör koalisyonunun her koldan saldırıları, AK Parti ve MHP’yi “terörle mücadele yöntemlerinde” ortak bir noktada buluşturuyor. Lakin olağanüstü süreç geçtiğinde, terörle mücadelede başarı sağlandığında, demokratik standartları yükseltme, özgürlükleri genişletme safhasına yeniden gelindiğinde, iki parti arasında geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir ayrışma olabilir.

MHP de, AK Parti de, nerede durduklarını, ittifakın sınırlarının ne olduğunu elbette çok iyi biliyorlar. Ne MHP’nin AK Parti içinde, ne de AK Parti’nin MHP içinde erimesi söz konusu olamaz. Yine de riskleri göz ardı etmeyelim.

Bugün, Türkiye’ye yönelik ağır saldırılar varken, AK Parti ve MHP, ülkenin ve milletin bekası için işbirliği yapıyorlar. Bu işbirliği Türkiye’nin bağımsız bir ülke olarak, tek bir vatan olarak kalabilmesini temin ediyor.

Bu anlamlı ittifak eylemde kaldığı müddetçe değerlidir; söylem geçişkenliği ise, her iki parti için risktir. AK Parti’nin dilini kullanan MHP ya da MHP dilini kullanan AK Parti, tabanları rahatsız edebilir.

AK Parti ve MHP ittifakı, Türkiye’nin bekası adına sadece eylem planında kaldığı müddetçe, Türkiye’nin başta Kürt vatandaşları olmak üzere, diğer partinin fikirlerini benimsemeyen kesimleri, bu ittifaktan rahatsız olmayacaktır. Ancak, eylemle birlikte, söylem, dil, fikir, politikalar da ortaklaşırsa, o zaman iki parti tek parti olacaktır.

Recep Tayyip Erdoğan da, Devlet Bahçeli de, artık yasal zemine de kavuşacak ittifak konusunda kuşkusuz riskleri de, faydaları da görüyorlar. Her iki lider de, kendileri olarak, kendileri kalarak, bu ittifakı topyekûn Türkiye’nin geleceği için faydaya çevireceklerdir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri