Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı

Vedat Bilgin

ABD krizinin görünmeyenleri
11 Ocak 2021 Pazartesi

ABD'de yaşanan olaylar bir krizin dışa vurumu, yansımaları şeklinde yorumlanabilir; üstelik bu olaylar yeni değildir. ABD Senatosu’nun basılması ilktir fakat öncesinde başka olaylar vardır. İlk olay ABD’de salgın sürecinde ortaya dökülen şiddet, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve ırkçılığın görünür hale gelmesi ve sıradanlaşmasıdır.

Diğeri, seçim sürecinde yaşananlardır; bilhassa normal oy mekanizmasının dışında mektupla gelen oyların nerdeyse hepsinin tek bir adaya çıkmasıyla, sandıkların renginin değişmesiyle ilgilidir. Bir an mektupla oy verme mekanizmasının genel bir oylama biçimi olarak her yerde kabul edildiğini varsayalım. Bu durumda ‘mektup oyların’ tek bir partide/adayda toplanması sandığa giden seçmenlerin tercihini yani sandıktan çıkan neticeyi değiştirmesi hangi ülkede sessizce kabul edilebilirdi?

HEGEMON SEÇKİNLER

ABD’de yaşanan ‘derin kriz’ bu olayların ötesindedir. Burada birinci mesele, ABD toplumsal yapısında yaşanan değişim sorunlarıyla ilgilidir. Amerika da kurulu düzen, kurumsal iktidar elitleri ve onların devlet üzerindeki hegemonik konumuyla özdeşleşmiştir. Burada sorun şudur; yirminci yüzyılın ekonomik-politik ideolojik şartlarına göre oluşan bu hegemonya, bütün zamanlarda yani ekonomideki teknolojideki, dahası dünyadaki değişmelere rağmen devam edebilir mi? Bir toplumsal yapının değişmesi, kurumların değişmesi, ideolojilerin değişmesi, toplumsal ilişkileri sınıfsal ilişkileri, örgütlenme biçimlerini değiştirir ki bunun kaçınılmaz neticesi ‘hegemonyanın’ değişmesi şeklinde olur.

ABD’nin kurumsal iktidar elitlerini oluşturan savaş endüstrisi sermayesi, finansal kapitalizmin yapısal unsurları, bunlara dayanan asker-sivil elitler ve küresel ölçekte tekelleşen ilişki ağlarının yönetim kadrolarının karşısında, giderek bunlardan farklılaşan piyasa ilişkileri içinde gelişmek isteyen küçük-orta sermaye grupları, teknolojik yenilikleri ekonomik organizasyonlara dönüştüren ‘yeni tekno-strüktür’ ve yeni orta sınıflar yer almaktadır.

YOLUN SONU

Sorunun ortaya çıktığı yerlerden biri, hegemonik yapının ‘piyasa ilişkileri’ kapsamında bu ikincil yapıda yer alan yenilikleri sürdürecek esnekliği kaybetmesiyle ilgilidir. Kurumsal yapının elitleriyle yeni toplumsal güçler arasındaki çelişki büyüdüğünde toplumsal düzeyde kriz eğilimi yükselecektir.

ABD krizinin görünmeyen diğer nedeni dünya ölçeğinde yaşanan değişimlerde yatmaktadır ki toplumsal yapıda ortaya çıkan çelişkilerin büyümesi de buna bağlıdır. Elbette sisteminin patronajında bulunan ABD hegemonyasının üretildiği yerlerin başında dünya sisteminin işlerliği gelmektedir. Dünya sisteminin denetim mekanizmaları olan kurumlar, emperyalist siyaseti sürdürmeyi başardıkça hegemonik üstünlük devam edecektir fakat bugün dünya sistemi sorunludur, çözülme sürecindedir. Sitemde yaşanılan hegemonya kaybı, içerdeki çelişkilerle birleşince krizin derinleşmesi kaçınılmazdır. Bütün bunlar birçok şeyin iyi gitmediğini, ‘Amerikan Rüyası’ denilen toplumsal muhayyilede bütünleştirici idollerde, kalıplarda bozulmaların, çözülmelerin hızlandığını ortaya koymaktadır. Ya sonrası? 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri