Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

Markar Esayan

ABD ile yol ayrımında...
13 Şubat 2018 Salı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Tillerson’ın ziyareti öncesi net açıklamalarda bulundu. ABD’nin verdiği sözleri tutmadığını, Türkiye’nin güveninin kaybolmasının da doğal olduğunu söyledi. Artık oyalama kabilinden vaatler değil, somut adımlar görmek gerekiyordu. Çavuşoğlu, Tillerson’dan bu yönde taleplerde bulunacaklarını, ilişkilerin düzelme ile tamamen bozulma ayrımına geldiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşının ziyaretinden önce bu açıklamaları yapmasının Ankara’nın kararlılığını gösterdiği ortada. Türkiye yıllardır “stratejik ortağı”na Suriye ve Irak meselelerinin kırmızıçizgisi olduğunu anlatmaya çalışırken, işin bu noktalara gelmemesi için de hem sabır, hem de alternatif çözüm projeleri ortaya koydu.

Bir terör örgütünün (DEAŞ), bir başka terör örgütü ile (PKK) temizlenemeyeceğini, bu zor iş için Türkiye’nin gönüllü olduğunu ifade etti. Başkan Trump’ın Beyaz Ev’deki ilk günlerinde de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretleri ile bu teklifler masaya konmuştu. Yani ABD aslında seçeneksiz değildi. Ne de Türkiye bu seçeneklere karşı duyarsız kalıyordu.

Gelinen noktada Türkiye, ilişkilerin tamamen bozulmasını dahi göze aldığını üst seviyede deklare etmiş oluyor. Aslında burada yol yakınken ABD’ye yine seçenek sunuluyor, iyiniyet gösterisinde bulunuluyor. Öyle ki, Tillerson oyalama taktiğiyle bu ziyareti geçiştirmesin. Veya Türkiye’nin hiçbir tehdide boyun eğmeyeceği bilinerek, konuya daha ciddi yaklaşılsın.

Bu ciddiyeti vurgulamak için de olsa gerek Ankara Büyükşehir Belediyesi, ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu Nevzat Tandoğan Caddesi’nin ismi, şehitlerimize hürmeten Zeytin Dalı Caddesi olarak değiştirildi. Belediye Başkanı Mustafa Tuna’yı kutlamak gerek.

Türkiye, tıpkı Fırat Kalkanı Operasyonu’nda olduğu gibi, Zeytin Dalı Harekatı’nı da bu bölgeleri terör örgütlerinden temizleyerek, mültecilerin evlerine dönmesi için gerçekleştiriyor. Fırat Kalkanı sayesinde 120 bin Suriyeli evlerine güvenli bir şekilde dönebildi. Afrin’de de aynı şey gerçekleşecek.

Ankara kendisini bağlayacak şekilde bu harekatların teröre karşı yapıldığını ve maksat hasıl olduğunda TSK’nın bir saniye bile sınır ötesinde kalmayacağını ifade ediyor. Şu an, toprakları için savaşan Suriyeliler konunun dışında tutulursa, bu bölgede bulunan tek meşru güç Türkiye’dir.

Umalım ki, bu çılgınlık bir son bulsun. Ama her halükarda, Türkiye beka meselesinde geri adım atmayacaktır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri