Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Ardan Zentürk

ABD'deki o “virüs tatbikatı”, neyin hazırlığıydı?
19 Mart 2020 Perşembe

New York, 18.Ekim.2019. John Hopkins Üniversitesi’nin Bill&Melinda Gates Vakfı ile birlikte düzenlediği “Event 201” tatbikatı. Tatbikat masasını etrafında Amerikan askeri ve sağlık kurumları, önde gelen üniversitelerin temsilcileri, sağlık ve çevre alanında çalışmalarıyla öne çıkmış STK’ların yöneticileri ve –bu tür tatbikatlarda ilk kez- ülkenin önde gelen büyük şirketlerinin temsilcileri yer alıyor.

Tatbikat, büyük bir virüs salgını halinde devlet kurumlarıyla sivil kurumların birlikte nasıl hareket edeceklerini, böyle bir salgın halinde aşı ve tedavi için ilaç geliştirme sürecinin nasıl en aza indirilebileceğini ele alıyor.

· KOVİD-19 HABERCİSİ SENARYO

Tatbikatın senaryosu şöyle: Latin Amerika ülkesi Brezilya’da bir domuz çiftliğinde değişime uğramış koronavirüs, kontrol edilemez hızda küresel tehdit haline gelir. Bu virüs, SARS’tan biraz daha öldürücü ama bugüne kadar görülmüş virüslerden çok hızlı yayılma yeteneğine sahiptir. Aşısı yoktur, bağışıklık sistemimiz bunu hiç tanımamaktadır, çünkü bilinen grip virüslerinden ayrışmıştır.

“Event 201” tatbikatında ele alınan “hayali” virüsün adı, CAPS. İngilizce Coronavirus Associated Pulmonary Syndrome kelimelerinin kısaltılmışı. Türkçesi Koronavirüs Bağlantılı Akciğer Sendromu. Çünkü senaryoya göre bu hayali virüs insanların doğrudan akciğerine hücum ediyor.

Tatbikatın ilerleyen senaryosu da ilginç: Salgına hazırlıksız yakalanan devletler ilk çare olarak “küresel karantinayı” yürürlüğe koyuyor, insanların eve çekilmesi, medya ve sosyal medya üzerinden virüsle ilgili haberlerin abartılı şekilde aktarılması önce sosyal hayatın durmasını, devamında da sanayi üretimi ve ticaretteki düşüşle büyük bir küresel ekonomik krizin tetiklenmesine yol açıyor. Sosyal huzursuzluk zamanla sokağa yansıyor, hükümetlerin düşmesine, sivil özgürlüklerin askıya alınmasına neden oluyor.

18 Ekim 2019’daki tatbikatta bütün bunların senaryo olarak konuşulmasından tam 44 gün sonra, 1 Aralık 2019’da Çin’in Hubei bölgesinin Vuhan kentinde ilk vakayla karşılaşıyoruz!..

· KOMPLO TEORİLERİ YANILTABİLİR…

Hemen şu söyleyeyim: “Event 201” John Hopkins Üniversitesi’nin bu konuda düzenlediği tatbikatların dördüncüsü. 2001’de Dark Winter adıyla yapılan ilk tatbikat, bir “biyolojik terör saldırısı” senaryosuydu, kısa süre sonra 11 Eylül saldırısı gerçekleşti. 2005’teki Atlantik Storm ve yine geçen yaz yapılan CladeX de benzer virüs salgını zeminli tatbikatlardı.

Yani “Event 201” zamanlama ve senaryosundan yola çıkarak bir komplo teorisi üretmek çok zor, Amerikan sağlık güvenlik sistemi bir ana fikre dayanıyor: Bir salgını önleyecek ana unsur, o salgına hazırlıklı olmayı sağlayan önceden hazırlanmış iyi bir plandır.

Bu nedenle, Nisan 2019’da Başkan Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanmış öldürücü bir grip salgınına karşı ulusal hazırlık öngören kararnamenin bugün öneminin büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Bir önceki yazımda altını çizdiğim gibi (1) kapitalist üretim tarzının vahşileştirdiği gıda sektörünün var olduğu bir dünyada, öldürücü virüslerle buluşmak için ne laboratuvar güvenliklerinin delinmesine ne de biyolojik silah saldırılarına ihtiyacımız var.

Bu, gıda üretim sürecinin doğal sonucu olarak karşılaştığımız bir felaket ve devletler, işin sonunun buraya dayanabileceğini göz önünde bulundurarak önlem planları yapıyorlar.

KOMPLO TEORİLERİ BU AŞAMADA, YALNIZ, GERÇEK SUÇLUYU ÖRT-BAS ETMEYE YARAR

Suçlu, gıda sektörünü vahşileştiren, bu vahşiliğin ürettiği salgınları da ilaç sanayi üzerinden bir kez daha kara çeviren sistemdir.

Siz burada “biyolojik savaş teorileri” ile uğraşırken, büyük sermaye, üreteceği bir aşının veya tedavi için geliştireceği ilacın getireceği büyük paraların hayali peşinde koşmaya başlamıştır bile…

· TÜRKİYE İÇİN İLGİNÇ RAKAMLAR…

John Hopkins Üniversitesi’nin Global Health Security Index (Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi) de ilginç bir çalışma. (2) Dünyadaki 195 ülkenin bir salgına hazırlığını 100 tam puan üzerinden inceleyen ve listeleyen bilimsel araştırmadan söz ediyoruz.

Türkiye, bu endeskte 52.4 puanla 195 ülke arasında 40’ncı sırada gözüküyor. Oysa, son salgına karşı gösterdiği refleks, 56.2 ile 31, 65.9 ile 15’nci sırada yer alan İspanya’nın çok önünde… Fransa’nın 68.2 ile 11, Almanya’nın 66 ile 14 ve İngiltere’nin 77.9 ile ABD’den sonra (83.5) ikinci sırada yer aldığı bir listeden söz ediyorum. (Çin 48.2 ile 51, Rusya ise 44.3 le 63, Hindistan 46.5 ile 57’nci sıradalar, vahim.)

Eğer Türkiye, son 90 günde sergilediği performansı önümüzdeki iki ay içinde de sürdürür ve virüsün yayılmasıyla, ölümlerde kontrolü sağlarsa bu listenin yenilenmesinde çok yukarılarda yer alabilir diye tahmin ediyorum.

Son sözü, William Sheakspeare’in ünlü Hamlet’inden bağlayalım.

Herkes Hamlet’in “To be or not to be” (olmak ya da olmamak) sözünü hatırlar ama bence esere asıl ruhunu veren “Something is Rotten in the State of Denmark” (Daminarka Devleti’nde Çürüyen Bir Şey Var)cümlesidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet fatin baki 8 Nisan 2020 Çarşamba  19:28

Edirör, Payleş senin de bir katkın olsun. Virüs Kasidesi , Biz bize çok yakınız bir bıyıkla bir sakal Milletinle beraber Ey Türkiye evde kal Milyonlarca hastaya ne ilaç var ne aşı Virüse uzak durmak merhemiyle evde kal Genç ihtiyar vatandaş komşularla kenetlen Virüsten korun hemen, git evine evde kal Kazancı, karı bırak, İşlerini ertele Ey oğul, babanla sen git evine, evde kal Bilginlere bakarsan söylentiler şöyledir Virüsü yenmek İçin, tertemizce evde kal Kadın, erkek, kız, oğlan, ana, baba, ihtiyar Yaşamak istiyorsan ailenle evde kal Bir çörek almak için markete gitme sakın Virüsten korunursun, büyük anne evde kal Virüsü yenmek için çarşıya on gün çıkma Belki de daha fazla, gerekirse evde kal İnancını yüksek tut, virüslere tedbir al Biraz da sabır eyle, tevekkülle evde kal En güçlü varislerin üstesinden gelirsin Bir süre çıkma evden, otur evde, evde kal Genç adam, özür dile, büyüklere hürmet et Kanuna riayetle, edebinle evde kal Yurtta virüs var diye herkese test yapılmaz Kendini kendin koru, isteğinle evde kal Talimata destura tamamiyle uyarak Seyyahatı ertele oturduğun yerde kal Aileni ve seni virüsten uzak tutan Hükümete, devlete Allah vermesin zeval Dışarda virüs varsa, kendine gel arkdaş Önünde sen milletin bozkurt ol olma çakal Yabancıdan uzak dur sakın dışarı çıkma Nefsinle evde otur felekten bir gece çal Zengin oldum diyerek kendine çok güvenme Fayda vermez kimseye para, pul, altın ve mal Tehlikeye düşüyor senin günlük hayatın Bir gün yaşamak bile, paradan, puldan afdal Yıldızlara bakarak, gökte ararken deva Bir hayal aleminde, iskambille açma fal Doktor halka diyor ki: salgın hastalıklarda Karşılaştığın süre mazi değil, istikbal Virüsleri yenersin dostunla, akrabanla Limon tadında değil, ol tatlı bir portakal Radyolarda, TV de gece gündüz söylenen Verilen talimata ne sağır, ol ne de lal Eğer bir uzman isen ilme yardımın olur Bir ilaç biliyorsan, sesini dünyaya sal Dayanışma yoluyla üstesinden gelirsin İtalyadan, İrandan, Çinlilerden dersin al Fırsat varken elinde virüsten kaç git eve Evinden daha emin, yoktur başka bir mahal Biz yeteriz biz bize, umma Çinliden meded Sen eve dönmez isen, yaptığın her şey muhal Pir Fatin der: Bu millet, dayanışmak yoluyla Virüsleri de yener, Allah verdikçe

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri