Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu

Vedat Bilgin

ABD-Rusya denkleminde Türkiye
8 Nisan 2021 Perşembe

ABD'nin önce Akdeniz'de şimdi Karadeniz'de genişlemeci/müdahaleci adımlar atması sadece bölgemizde bir gerilim ve çatışma arayışı olarak yorumlanacak bir konu değildir. ABD'nin küreselleşme çağında yaşadığı hegemonya kaybını durdurmak için attığı bütün adımlar, sadece bölgesel istikrarsızlığı artırmakla kalmayıp, kendi konum kaybını hızlandıracak neticeler de doğurmaktadır. Şüphesiz bunlar kurulmakta olan 'yeni dünya sisteminin' yükselişinde bir başka ifadeyle Batı siteminin çöküşünde önemli rol oynayacak sonuçlar olacaktır.

Küresel süreç, başta Çin olmak üzere bütün Asya'ya yayılan muhtelif etkileriyle, bu büyük coğrafyada yaşayan ülkelerin ekonomilerini harekete geçirmiş bulunmaktadır. Sovyetler'in çöküşünden sonra bir dağınıklık yaşayan Rusya, Putin döneminde yeniden toparlanıp, sadece tabii kaynaklar bakımından değil askeri ve çeşitli endüstrilerde bu süreçten istifade eden bir ülke olmuştur. Asya'daki konumu, ona bu yükselen coğrafyada ilişki ağını yeniden farklı bir biçimde entegre edecek bir fırsat sunmaktadır.

MESELE NEDİR?

Burada ABD kendi hegemonik ilişki ağının çökmesine yol açacak adımları neden atıyor diye sorulabilir. Bu soruya şu cevapları vermek mümkündür. İlki, ABD Batı sitemi içinde hakim konumunu sürdürmek için bugün Rusya yarın Çin veya Hindistan ya da diğer yükselen Asya karşısında çözülen Batı sisteminin diri tutulması için bir arayış olarak bu hamleleri yapma ihtiyacı hissetmektedir denilebilir.

İkinci husus, ABD ekonomik gücün çoktan Doğu'ya kaydığını fark ettiği için, siyasi/askeri ihtilaflar yaratarak Batı'nın yeniden kendi sistemi içinde yeni bir güç konsolidasyonu yaparak, bunun ekonomiye de yansıması hesabını yapıyor olabilir.

Üçüncü bir mesele ise, Akdeniz ve Ortadoğu'ya müdahale sürecinde karşılaştığı sorunları aşmak için NATO ekseninde Rusya'nın önünü kesecek bir yeni stratejiye yönelme eğilimindir ki o zaman buradaki asıl amaç Türkiye'nin yeniden Batı sistemine bağımlılığının sağlanmasıdır. ABD-Rusya geriliminde Türkiye'nin NATO üzerinden Rusya karşıtı bir yerde konumlanması sağlanırsa ABD bir taşla kaç kuş vuracaktır!

BU OYUNDA TÜRKİYE YOK

Türkiye'nin bu gerilim politikaları çerçevesinde, Rusya karşıtı bir konuma çekilmesinin ABD açısından önemli bir amaç olduğunu, onun Akdeniz ve Ortadoğu siyasetinde Türkiye'yi etkisizleştirme çabalarını kolaylaştıracak bir taktik olduğunu anlamamak mümkün değildir. Çünkü bu taktik aslında Batı sisteminin bu coğrafyadaki ülkeleri parçalama stratejisinin bir parçasıdır. Bu aşamada Rusya ve Türkiye'nin karşıt konuma düşürülmesi önce Suriye'nin parçalanmasını tescil etmek, arkasından Libya; İran ve Türkiye'nin sıralarını beklemesi anlamına gelecektir.

ABD'ye açıkça söylenecek şeyler açıktır: 1. Bizim için S-400 meselesi diye bir şey yoktur, o sistem savunmamızın bir unsurudur, bu sizinle tartışılacak bir konu değildir; 2. Dost olduğunuzu söylemeniz inandırıcı değildir, çünkü PKK/PYD sizin 'vekâlet gücünüz' olarak saldırı halindedir; 3. Libya'da CIA ajanı Hafter'in bize karşı düşmanlığı devam etmektedir; 4. Ukrayna krizinde biz yokuz. O halde dost ya da düşman olduğunuzu göstermek sizin elinizdedir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri