Büyükşehir Belediyesi’nin “2016 ve Sonrası Projeleri” tanıtım toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ulus’a yönelik, “Ulusumuza layık hale gelmesi lazım” sözleri Ulus esnafını umutlandırdı. Bölgede sakinleri ile görüşen Ankara Hürriyet, esnafın beklentilerini dinledi. Ulus esnafı, Başbakan Davutoğlu’nun sözlerinin kendilerini onurlandırdığını belirterek, “Tarihi mirasımızı el birliğiyle Başkent’e ve ülkemize yakışır hale getirmeliyiz“ dedi. Ankaralıların da özlem duyulan Ulus’a kavuşma noktasında kendileriyle görüş birliği içinde olduğunu ifade eden esnaf beklentilerini şöyle sıraladı:
ESNAF DESTEĞE HAZIR
“Ulus bölgesi tarihsel olarak çok değerli. TBMM binası, kale, meydan, Hacı Bayram Camii yerli ve yabancı turistleri çekebilecek potansiyele sahip. Burayı eski bir yerleşim olduğu için gelişmemiş olarak kabul etmek doğru değil. Tarihi bir miras olarak görüp, yenileme çalışmaları yapılırsa, Ulus parlayan yıldıza dönüşür. Ankara’da başarılı projeler yapıldı. Ulus da bunlardan nasibini almalı. Mevcut durumda birçok eksiklik var. Bizler esnaf olarak her türlü desteği vermeye hazırız, yeter ki Ulus bölgesinin yıldızı parlasın. Bölgede yapılacak doku yenileme çalışmalarının ardından Ulus, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmeyi başarırsa bunun ekonomik getirisi büyük olur. Turist çekebilecek bir bölge ekonomiyi hızlandırır. Tarihi mirası parlatmak için yetkililerden destek bekliyoruz”
TARİHİ MİRAS KORUNSUN
Hürriyet Ankara’nın defalarca gündeme getirdiği Ankara Kalesi surlarının tahrip edilmesi konusuna dikkat çeken esnaf, “Hacı Bayram Camii, çevresinde yürütülen yenileme çalışmalarının ardından insanların huzur bulduğu bir nokta haline geldi. Ankara Kalesi ve çevresine de özen gösterilmesi gerekli. Kale surları yaz-boz tahtasına çevrilmiş durumda. Bu saygısızlık, güvenlik önlemleri artırılarak engellenmeli. Buraya gelen insanlar tarihsel bir değeri bütün doğallığıyla hissetmek istiyor. Tarihi mirasımızın korunması için yetkililerden sorumluluk almalarını bekliyoruz” dedi.
GÜVENLİ BÖLGEYE DÖNÜŞMELİ
Kale bölgesinde 30 yıldır esnaflık yaptığını belirten Veis Atmaca, güvenlik konusunda zaafiyet bulunduğuna dikkat çekerek, ”Bizler burada büyüdük. Çalışmayı, yaşamayı burada öğrendik. Eskiden çok kaliteli ve nezih müşterilerimiz vardı. Ancak bölgeyi güvenli bulmadıkları için eskisi kadar ilgi göstermiyorlar. Kalede özellikle akşam saatleri kavga gürültü, silah sesleri eksik olmuyor. Denetlemenin artması gerekiyor. Bir olay olduğunda güvenlik güçleri bölgeye gelene kadar, herkes uzaklaşmış oluyor. Bizler esnaflık mı yapalım yoksa bölgenin güvenliğini mi sağlayalım” dedi.