GAZİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selahatin Özmen, donör çıkması halinde Dilek Sürgün’e yapacakları ameliyatta ilk kez çene eklemi nakli planladıklarını söyledi.
Dilek Sürgün, 2004 yılında trafik kazasında yüzünün çok büyük ölçüde zarar gördüğünü, oluşan deformasyonun yanısıra koku alamadığını belirterek, , çenesinin bir buçuk parmaktan fazla açılmadığını bu nedenle yemek yemekte güçlük çektiğini anlattı. Sürgün, ”Yüz nakli çok gerekli. Artık bir an önce sağlığıma ve yeni yüzüme kavuşmak istiyorum” dedi. Sürgün şöyle devam etti:
65 ameliyat yapıldı
“Kazadan bu yana tam 65 ameliyat geçirdim. Şu anda 33 yaşındayım. Elazığlıyım ama Muğla Milas’ta oturuyorum. Elazığ’da kuaför salonum vardı. Güzellik uzmanıyım ben. Kaza sonrasında Milas’a taşındık. Yüzümü tam 9 ay sonra gördüm. İlk gördüğümde yıkıldım. Tam 4 yıl evden hiç çıkmadım. Şuanda psikolojik destek alıyorum.
8 yıldır çalışmıyorum, ama yüz naklinden sonra yeniden bir dükkan açacağım ve güzellik uzmanı olarak devam edeceğim. Yüz nakli olmam için oluşması gereken şartlar var. Öncelikle donör ile kan grubumun uyması gerekiyor. Ama sonrasında ben tam 10 saatlik yoldan geleceğim ve bizim oradan günde sadece bir defa uçak var. Bana gece yarısı “donör bulundu gel” derlerse diye korkuyorum. Ya yetişemezsem. Doktorum 8 saat bekleyebileceklerini söyledi. Uçakla kolay, ama gece gelmem gerekirse özel araba şart. benim arabam da yok. Özel araba ile 7.5 8 saatte gelebilirim. Bunun için Sağlık Bakanlığı’ndan yardım istiyorum. Sadece kendim için değil, benim durumumdaki her kes için istiyorum. Belki bulunduğumuz ilin mülki amirliği ile görüşülebilir ve benim gibi hastalara donör çıktığında araç ayarlanabilir. Belki ambulans helikopterlerle taşınabiliriz. Çünkü helikopter ile donör ya da organlar taşınabiliyor ama alıcı taşınmıyor. Burada bir düzenleme yapılmasını istiyorum.”