Ankara’da 6 bin 500 okul servisi, 93 günlük aranın ardından çalacak ders ziliyle birlikte trafiğe çıkacak. 19 Eylül’de başlayacak 2016-2017 eğitim-öğretim yılı öncesiokul servislerinin son hazırlıkları tamamlanıyor. Yeni eğitim-öğretim yılında milyonlarca lise ve ilkokul öğrencisini taşıyacak okul servislerinin uyması gereken çok sayıda kural bulunurken, yetkililer ‘korsan’ servis konusunda velileri uyarıyor. Korsan taşımacılığın önüne geçilebilmesi için en büyük görevin, veliler ile okul ailebirliklerine düştüğünü belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ASİO) Başkanı Tuncay Elmadağlı, şunları söyledi:
“Esnafımızdan gelen şikayetlere baktığımızda korsan taşımacılık şu an hortlamış durumda. Okullar açıldıktan sonra bu daha da artacak. Ayın 19’unda 7 bin 100 aracımız sisteme dahil olacak. Bunların yaklaşık 6 bin 500’ü ile okul taşımacılığı yapmaktayız.
SERVİS C PLAKALI OLMALI
Korsan taşımacılık aslında ihaleyi alan şirketlerden kaynaklanıyor. Ankara’da, okul servislerinin C plaka olması ve ‘okul taşıtı’ şartlarına haiz olması gerekiyor. En başta bakılması gereken aracın C plaka olması. C plaka olmayanlara taşımacılık yaptırmıyoruz. Şirketlerin okullarla yaptığı sözleşmede C plaka şartı vardır ama kontrol olmadığı için araç filosunun içine vergisi olmayan, şoförü ve aracı belli olmayan, okul taşıtı şartlarını taşımayan, belediyeden uygunluk işlemleri yaptırılmayan, tamamen ranta dayalı arabalar koyuyor.
KOMŞU SERVİSE DİKKAT
Bir de ‘komşu’ servis dediğimiz bir servis taşımacılığı var. Apartmanın kapıcısı veya apartmanda emekli olmuş bir kişi, çocukları binek arabalarıyla bindirip okula getirip, götürüyor. Bu kişiler, bundan para almadıklarını söylüyor ama kimse bu işi para almadan yapmıyor. Velilerimiz de tandık diye bu insanlara güvenip, müsade ediyor. Başlarına bir iş geldiğinde komşunuza ya da kapıcınıza dava açmak dışında yapabilecekleri hiçbir şey yok.
VELİLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Bunun çözümü zor değil. Velilerimiz, korsan taşımacılık yapan araçlara çocuklarını bindirmedikleri takdirde bu olmayacak. Okul aile birliklerimiz de sözleşme yaptıktan sonra takip etmiyor. Onlardan da okula giriş-çıkış yapan araçların, sözleşmedeki araçlar olup olmadığını kontrol etmelerini istiyoruz. Büyükşehir Belediye Zabıtası’nın sadece servis araçlarına bakan bir trafik birimi var. Ankara Trafik Denetleme Şubesi’nin ‘korsan ekibi’ var. Bu ekiplerimiz ellerinden geleni yapıyor ama yeterli olmuyor. Velilerimize ve okul aile birliklerimize düşen görev çok büyük. Onlar dikkat ederse, yük sadece polis ve zabıtaya kalmayacak.”
SARI ŞERİT OKUL SERVİSİ SİYAH ŞERİT PERSONEL SERVİSİ
Kriterler nedeniyle okul servisleriyle personel taşımacılığı yapılabiliyorken, personel servisleriyle okul taşımacılığı yapılamıyor. Okul servisi kriterleri şöyle:
* C plakalı olmalı.
* Yan tarafında sarı şerit olmalı. (Personel servislerinin şerit rengi siyah)
* ‘Okul taşıtı’ yazısı olmalı.
* ‘Dur’ levhası taşımalı
* Koltuk sayısı kadar öğrenci taşımalı.
* Aracın kapısı, sadece şoför tarafından açılır-kapanır olmalı.
* Pencere ve camlar sabit olmalı.
* Tüm koltuklarda emniyet kemeri olmalı.
* Aracın içi, ‘yumuşak doku’ diye tabir edilen deri ile kaplanmalı.
YÜZDE 4.3 VE 7.3 ZAM
Öte yandan Başkent’te, okul servis ücretlerine yüzde 4.3 ve 7.3 oranlarında zam yapıldı. Yeni tarifeye göre, yıllık ücretler şöyle:
* 0-3 kilometre arası bin 440 TL
* 3-6 kilometre arası bin 575 TL
* 6-10 kilometre arası bin 845 TL
* 10-15 kilometre arası 2 bin 160 TL
* 15 kilometreyi aşan her kilometre için 42 TL