ANKARA / Ankara’da hafta boyu devam eden sıcak havanın ardından önceki akşam aniden etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. 16 Haziran 2011 tarihinde yağan yağmur sonrasında sular altında kalan 70 Gün Alt Geçidi’nde önceki gün de aynı sahne yaşandı. Ekipler köprünün altında biriken suları tahliye etmek için gece boyu çalıştı.
Felaketin boyutu ise dün sabah saatlerinde ortaya çıktı. Dikmen ve yüksek kesimdeki bölgelerden gelen sel suları, Gökkuşağı Alt Geçidi’nden itibaren Balgat 1271. Sokak’ın dereye dönmesine neden oldu. Bölgede yer alan onlarca konfeksiyoncu ve atölyeleri de suya gömüldü.
DÜKKANLARINI TEMİZLEDİLER
Sabahın ilk ışıklarıyla beraber bölge esnafı da, temizlik çalışmalarına başladı. Sel sırasında çamur deryasına dönen dükkanları temizlemek için kolları sıvayan esnaf, sel sularına kapılan atölyelerini ve kullanılamaz hale gelen malzemelerini ortaya çıkarmak için ter döktü. “2011’de yaşanan sel felaketinin aynısını yaşadık” diyerek tepki gösteren esnaf, aniden bastıran yağmurla beraber 1271. Sokak’ın dereye dönüştüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:
3 YILDA TABLO HİÇ DEĞİŞMEDİ
“Bina girişlerine kum torbası dizmemize rağmen suyun önünü kesemedik. Bölgedeki tüm dükkanlar selden etkilendi. Atölyeler ve garajlar su altında kaldı. Bazı arkadaşlarımızın binlerce TL masrafı var. Aynı olayın üstünden 3 yıl geçmesine rağmen Balgat’taki tablo hiç değişmedi, bir önceki sefer de dükkanlarımız ve atölyelerimiz akvaryuma dönmüştü. Artık Balgat’ta bu manzaranın aynısını yaşamak istemiyoruz, altyapı sağlamlaştırılsın.”
MESLEK ODALARI: DOĞANIN İNTİKAMI
Meslek odaları, sel baskınının ardından aynı görüşte birleşti: “Doğa intikamını alıyor.” Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: “Yapılan bütün altgeçitler, kavşaklar günübirlik politikaların ürünü olarak, bilimsellikten uzak, her aklına geleni yapan bir belediye başkanının uygulamalarının sonucu. Her yağmurda göle dönen kentte, doğa intikamını alıyor. İmara açılan vadiler, kapatılan, kurutulan dereler, katledilen ağaçlar, bütün boş arazilerin betonlaşması yaşanan sorunların ana nedenini oluşturuyor.”
ÖNLEM ALINMIYOR
Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim de şöyle konuştu:
“Yetersiz olan altyapı, gerektiği kadar sık temizlenmiyor. Yetkililer her olay sonrasında bahaneler üreterek durumdan kurtulmaya çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi, yaşanan kentsel problemlerde sorumluluğu yokmuş gibi davranıyor ve afet durumu ilan ediyor. Ankara’da bu yıl üç defa sel yaşandı ve ne yazık ki hiçbirinden sonra önlem alınmadı. Sel baskınlarının yaşanmasının en önemli nedeni, kentte varolan vadiler sisteminin yok edilmesi. Doğaya saygı göstermeyen anlayış, onun verdiği cezaları çekmek zorunda kalıyor. Her bir metrekaresi imara açılan, hızla betonlaşan kentte yağmur suları kendisine akacak bir yol bulamıyor ve taşkınlara neden oluyor. Kendisine saygı gösterilmeyen doğa, intikamını alıyor.”
BÜYÜKŞEHİR: SEBEBİ ATIK VE ÇÖPLER
70 Gün Alt Geçiti’nde yaşanan baskına, balçık halini alan inşaat atıkları ve çöplerin tıkadığı ızgaraların neden olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi: “Özellikle Karapınar ve Akpınar mahallelerindeki inşaat topraklarının şiddetli dolu yağışı ve ardından başlayan yağmurla birleşerek balçığa dönüştüğü ve aşağıya doğru akarak tıkadığı ızgaralar, alt geçitin kısa sürede dolmasına neden oldu.”ANKARA /