TÜRK Eğitim-Sen’in Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) ilişkin yaptığı anket sonucuna göre, öğrencilerin yüzde 58.7’si “SBS kaldırılmalı mı?” sorusunda “Evet”, yüzde “41.3’ü “Hayır” cevabını verdi. Öğrencilerin yüzde 67’si, “sınavın kaldırılarak, ortaöğretime gidilmesinde okul başarı puanının belirleyici olması gerektiğini” ifade etti.
Türk Eğitim-Sen, öğrencilerin gözüyle SBS’yi değerlendirmek, sınavdan nasıl etkilendiklerini ortaya koymak amacıyla bir anket yaptı.
Gazi’nin çalışması
Gazi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün uyguladığı ankete Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri ve Şanlıurfa’dan ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıfa devam eden 700 öğrenci katıldı. Yüzde 54.9’unu kız öğrencilerin, yüzde 45.1’ini de erkek öğrencilerin oluşturduğu katılımcılar arasında yüzde 25.8 6. sınıf, yüzde 39.3 7. sınıf ve yüzde 34.9 ise 8. sınıf öğrencisi bulunuyor.
Çoğunluğu SBS’ye girecek öğrencilerin cevaplandırdığı anket sonuçlarına göre, SBS’nin okula devamı “olumlu yönde” etkilediğini düşünenlerin sayısı yüzde 64.2 olarak belirlendi.
Özel okul avantajı
Ankette öğrencilere, “SBS’de yıl sonu başarı puanı ile yöneltme ve davranış puanının etkili olmasının okuldaki derslere ve sınavlara ilgiyi artırıp artırmadığı” soruldu. Öğrencilerin yüzde 87.4’ü bu soruya “evet” derken, yüzde 12,6’sı “derslere ve sınavlara ilgiyi artırmadığını” ifade etti.
Öğrencilerin yüzde 57.5’inin “özel okul öğrencilerinin SBS’de daha avantajlı olduğunu” belirttiği ankette, “bu öğrencilerin avantajlı olmadığını” düşünenlerin sayısı ise yüzde 27.7’de kaldı.
Her yıl sınav stresi
“SBS hakkındaki düşünceleri” sorulan öğrencilerin yüzde 47’si “her sene sınava girilmesinin stres yattığını” ifade etti. Öğrencilerin yüzde 36.2’si SBS’nin “gayet iyi bir sistem” olduğunu, yüzde 4.8’i “öğrencilerin düzeyine uygun bir sistem olmadığını”, yüzde 7.8’i “adil bir sistem olmadığını”, yüzde 3’ü “sistemin öğrencilerin bilgi düzeyini ve performansını ölçmeye yönelik bir sistem olduğunu”, yüzde 0.6’sı “çok kötü bir sistem olduğunu” belirtti.
Öğrencilerin sınavlara hazırlanırken hangi yöntemleri kullandıklarının da araştırıldığı ankette, katılımcıların yüzde 43.7’si “dershaneye gittiğini”, yüzde 43.4’ü “okulda aldığı eğitimle sınava hazırlandığını”, yüzde 6.4’ü “kaynak kitaplar ve test çözerek hazırlandığını”, yüzde 2.8’i “hem dershaneye gittiğini, hem özel ders aldığını”, yüzde 2.3’ü “özel ders aldığını” ifade etti.