YENİMAHALLE Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş anısına yaptığı park ve Rauf Denktaş heykeli düzenlenen törenle açıldı.
Törene, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit,CHP Ankara Milletvekilleri Sinan Aygün, Levent Gök ve İzzet Çetin, KKTC Büyükelçisi Mustafa Lakedamyalı, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Başar Bal, Başkan Yardımcıları Şenol Balaban ve Erhan Aras, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, muhtarlar, birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Çocuklarımız öğrenecek”
Açılışta konuşan Yaşar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin unutulmaz lideri Denktaş’ın anısını Yenimahalle’de yaşatacak olmaktan dolayı gururlu olduğunu söyledi. Yaşar şunları söyledi: “Denktaş’ın, ölümünün üzerinden yüzyıllar geçse de unutulmayacak, tarihin ve insanların yüreğinde silinmeyecek izler bırakan bir liderdi. Unutulmaz dava adamı Rauf Denktaş’ın adını Yenimahalle’de bir parka vermekten dolayı onurlu ve gururluyuz. KıbrısTürk’ü kardeşlerimiz Cumhuriyetin Başkenti Ankara’nın yine Cumhuriyet sonrası kurulan bir ilçesi olan Yenimahalle’de dostları ve kardeşleri olduğunu bilsinler. Bizler ve bu parklarda büyüyecek olan evlatlarımız, sizin liderlerinizi öğrenerek ve duyarak büyüyecekler.”
Nazım Hikmet’te Denktaş anlatıldı
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Türkiye’nin her yerinde ve Ankara’da tarihe sahip çıkma bilinci yeni yeni uyanmaya başladı” dedi.
Tarihi Abidinpaşa Köşkü’nün “Ankara Kültür, Sanat ve Sergi Evi” olarak açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın katıldığı törenle gerçekleşti. Abidinpaşa Köşkü’nün “vali köşkü” olarak yapıldığını belirten Günay, köşkün Kurtuluş Savaşı’nın kutsal amaçlarına, bir süre, bir tür Harbiye gibi hizmet ettiğini söyledi. Bir dönem Türkiye’de akıl tutulması yaşandığını ifade eden Günay, tarihi binaların yıkılıp yerine beton, estetikten yoksun, gelişi güzel binaların yapıldığını söyledi.
“90’larda yapılan kültür merkezlerini şimdi Anadolu’da temizlemeye çalışıyorum” diyen Bakan Günay, bu merkezlerin hem teknik hem de estetik açıdan inanılmaz çirkinlikte olduklarını kaydetti. Günay, “1920-1930’larda yapılan binalara bakın, 1980-1990’ların koşullarında yapılanlara bakın” dedi. Ankara’nın bir kent müzesi olmadığını belirten Günay, şunları kaydetti:
“Şimdi Ankara için yeni, büyük sergi ve müze projesi yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehirle anlaşmayı nihayet imzaladık ama arazinin bize devrini bekliyoruz. Dünyanın en büyük müzelerinden bir tanesi Cumhuriyete ve bu başkente yapılacak en büyük armağanlardan birisi olur.”