ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce Türkiye’deki yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projeyle, yaban hayvanları doku ve gen bankaları kurularak, Türkiye’nin memeli tür çeşitliliği gelecek nesillere aktarılabilecek.
Proje, karaca, ceylan, kızıl geyik, alageyik, yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, kurt ve bozayı türlerini kapsayacak.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye’nin büyük memeli yaban hayvanları açısından çok farklı ve zengin bir konuma sahip olduğunu söyledi.
Tehdit altında
Ancak bu türlerle ilgili yapılan araştırmaların sınırlı kaldığını, bu nedenle bu türlerin korunmasının zorlaştığını ifade eden yetkililer, ayrıca yaban hayatı için doğal yaşam alanları habitatların yok olması başta olmak üzere birçok tehdidin bulunduğunu bildirdi.
Özellikle Avrupa ve Amerika dikkate alındığında Türkiye’nin, doğal alanları, ormanları ve yaban hayatı türlerinin önemli kısmını koruyabildiğini belirten yetkililer, ancak yine de her geçen gün daha fazla türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, bu tehditler arttıkça tür koruma çalışmalarının daha da önemli hale geldiğini ve modern genetik uygulamaların kullanımının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Dünyada örneğine az rastlanıyor
DOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil de bunun Türkiye’de yaban hayatı konusunda bugüne kadar yapılan en geniş bütçeli ve en kapsamlı proje olduğunu bildirdi. Projeyle örneklerine dünyada az rastlanan yaban hayvanları doku ve gen bankalarının kurulacağını belirten Dostbil, böylelikle Türkiye’nin sahip olduğu olağanüstü memeli tür çeşitliliğinin daha iyi korunarak, gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı. Dostbil, ilk çalışmaların bu ay içinde başlatılacağını ve 48 ayda tamamlanmasının planlandığını kaydetti.