Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
28 Aralık 2019 Cumartesi - 12:32

Vatan uğruna ölmeye geldik

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde öne çıkan fotoğrafların başında Dikmen sırtlarında Ata’sını karşılayan Ankara halkı, 3 bin atlı ve 700 yaya Seymenin oluşturduğu ‘Seymen Alayı’ yer alıyor.

Vatan uğruna ölmeye geldik

1932’de Atatürk’ün “Seymenlik geleneğini ve 27 Aralık ruhunu yaşatın” talimatıyla kurulan Ankara Kulübü Derneği'nin arşivinde ölümsüzleşen o fotoğraflardan birinin hikâyesiyle ilgili dernek başkanı Metin Özarslan “27 Aralık 1919’da Dikmen Kızılyokuş’ta Ata’yı selamlayan Seymen Alayı’ndan bir kesit. Bugünkü Atatürk Bulvarı’ndan Ulus’a ve yine aynı noktadan Gar-İstasyon binasına uzanan güzergâhta büyük bir insan kalabalığı görülüyor” bilgisini verdi.

BİR GÜN ÖNCESİNDE YAKILDI

 

Özarslan, Ankara Kulübü Derneği’nin arşivlerine not düşen Atatürk’ün Ankara’ya gelişi ve öncesinde Ankara’da yaşananları şöyle anlatıyor: “26 Aralık gecesinde Seymenlerin yaktığı sinsin ateşiyle, ateş etrafında dönülen zeybekler ve selalar ile geçen gece sonunda, güneşli bir kış sabahına uyanacaktır Ankara. Sabah erken saatlerden itibaren bütün Ankaralıları çıngırak, davul ve zurna sesleri ayaklandırır.

 

HERKES SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Kızılca Gün'de, öğleye varmadan herkes sokağa dökülür. Birkaç günden beri Ankara’nın kasabalarından, köylerinden atlı ve yaya çok sayıda Seymen ile kalabalık bir halk grubu Ankara’yı doldurmuştur. O zamanlar 15-17 bin olan Ankara’nın nüfusu, köylerden, kazalardan ve çevre illerden gelenlerle birlikte 80 bin kişiyi bulmuştur. Bölüklere ayrılmış Seymen Alayı’nın kimi Keklikpınarı’nda, kimi Kızılyokuş’ta, kimi Vilayet Binası civarında, kimi çayırlıklarda ve büyük çoğunluğu tarihi protokol yolunda olmak üzere büyük bir coşkuyla Mustafa Kemal Paşa’nın yolunu gözlemeye başlar.

 

‘PAŞAM SENİ GÖRMEYE GELDİK’

 

Şaşıran ve duygulanan Ulu Önder’in ‘Merhaba Efeler! Niye zahmet ettiniz, neden geldiniz?’sorusuna Seymenler hep bir ağızdan, ‘Paşam seni görmeye geldik, bu vatan uğruna ölmeye geldik’ diye haykırır. Bunun üzerine Atatürk, ‘Fikrinizde sabit misiniz?’ diye sorduğunda, Seymenler büyük bir kararlılıkla ‘And olsun’ der. Atatürk ise ‘Var olun yiğitler’ karşılığını verir. Bu, tarihte benzerine az rastlanır bir galeyandır. Seymenler, 27 Aralık 1919’dan bu yana büyük bir inançla Atatürk’ün omuzdaşı, yoldaşı, gönüldaşı olmuştur.”

KIZILCA GÜN VE SEYMEN DİZİLİMİ

Seymenler, ‘27 Aralık 1919’ tarihini karanlık bir dönemi kapatıp, aydınlık bir geleceğe geçişi müjdelediği inancıyla ‘Kızılca Gün’ olarak tanımlar. ‘Davul, Sancak, ‘Sinsin ve Seymen Alayı’ sembolleriyle ‘Kızılca Gün’ aynı zamanda yeni bir devletin kuruluşunu ve yeni bir liderin seçilişini müjdeleyen günler olarak kabul edilir. 27 Aralık 1919’da bağımsızlığı ve yeni devleti simgeleyen Sinsin, Sancak-Tuğ, Davul ve Seymen Alayı Dizilme törenleri silsilesine uygun şekilde yerine getirilmiştir. ‘Seymen Dizilme’ ise ‘Kızılca Gün’ başta olmak üzere milli günlerde ve benzeri toplumsal ritüellerde Seymenlerin atlı ve yaya olarak bir araya gelmelerine verilen addır. Kızılca Gün kurulan ‘Seymen Dizilmeyi’ o günlerin de tanığı olan tarihçi Enver Behnan Şapolyo, “Ankara halkı, tarihin pek eski devirlerinden beri Seymen Dizilme adı verilen bir Türk ananesini milli vicdanında gizli bir sihir olarak yaşatmakta idi. Halk, yeni bir devlet kurmak ve başlarına yeni bir reis seçmek için Seymen Alayı kurardı. Bu alay yeni devleti kurar, yeni reisi seçerdi” sözleriyle anlatır.

TOPLANMA ÇAĞRISI

26 Aralık 1919’da ilk tören Sinsin ateşiyle başladı. Sinsin töreni Seymen başının çağrısıyla başlar ve bir araya gelen donanımlı ve silahlı Seymenler alaylarını kurduktan sonra davulcular ve zurnacılar eşliğinde bir sefere gidercesine her yönden görülecek bir tepe veya dağ başına çıkar. Önceden belirlenen bu yerde maşatama denilen demirden yapılmış büyük bir çanağın içine yağlı çıralar koyarak büyük bir ‘Sinsin’ ateşi yakar. Birliği beraberliği temsil eden Sinsin ateşi, aynı zamanda bir toplanma çağrısıdır, bir seferberlik ilanıdır. Sinsin ateşini gören Seymenler bunu bir çağrı olarak kabul eder.

 

15 ASIRLIK GELENEK

 

Tarihi 6. yüzyıl Oğuz Türklerine kadar uzanan Seymenlik geleneğini 7’den 77’ye sürdürmeye devam eden Ankara Kulübü Seymenleri, kentin önemli günlerinde bir araya gelerek, kendilerine miras kalan halk oyunlarını ve kültürlerini yaşatıyor. 14’üncü yüzyılda Ankara’da devlet kuran Ahiler döneminde yeniden biçimlenen bu gelenek, kardeşlik, eşitlik, paylaşım ve demokratik esasları temel almasıyla Ahilik teşkilatının askeri kanadını oluşturuyor. Zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’nda da devam eden bu gelenek, Cumhuriyetin kuruluş dönemlerinde de Anadolu’nun savunmasında önemli bir rol üstleniyor. Seymenlerin Oğuz kültüründen gelen ve ‘Seymen Alayı’ olarak bilinen geleneği ise bugün sadece Ankara’da devam ediyor.

 
Milli Mücadele’nin kalbinde Atatürk’ün ilk 24 saati
 
100. Yıl mesajları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte bilet tuzağına dikkat
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
El birliğiyle çözülmesi şart
Ankara Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu öğrencisi (7) Mert Yağız Köksal’ın, ...
ABB’de gündem 60 milyon Euro’luk otobüs kredisi
ABB Meclisi’nde bugün görüşülecek EGO’nun otobüs alımı için 60 milyon ...
 
AK Parti teklif verdi ‘Çıkınağıl olsun’
TBMM’nin kararıyla Kenan Evren’in adının Türkiye’deki okul, cadde, sokak, ...
Evren’in adı değişiyor
TBMM’nin kararıyla Kenan Evren’in adının Türkiye’deki okul, cadde, sokak, ...
Bakan Turhan Ankara Hürriyet'e açıkladı: Esenboğa metrosunda hedef 2020
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Başkentlilerin merakla ...
 
1’inci Meclis’ten asker selamı
Ankara Sanayi Odası’nın (ASO), ekim ayı meclis toplantısı, 1’inci Meclis Binası’nda düzenlendi.
29 Ekim akşamını Ay-Yıldız aydınlattı
Ankara’da 29 Ekim sabahı resmi törenlerle başlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin ...
Cumhuriyet aşkı
Ankara, Cumhuriyet’in 96’ncı yıl dönümünü büyük coşkuyla kutladı. Bu 29 ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri